Rebecka

    Hej, Jag går första året på gymnasiet (procivitas Stockholm) på samhällsvetenskapsprogrammet med beteendevetenskaps inriktning. Jag skulle vilja plugga vidare efter gymnasiet och funderar på att bli psykolog. Jag undrar vilka betyg man behöver för att komma in på psykologprogrammet? Hur pass höga? Hur blir man psykolog? Om man vill bli barn psykolog är det någon annan utbildning då ?

    Och behöver jag lägga till någon kurs som individuella val för att komma in på psykologhögskolan? Tex matte eller engelska? (På min skola läser vi obligatorisk engelska 7 i trean dock) så undrar om jag ändå behöver lägga till något mer?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! I Sverige måste man, för att bli en Psykolog, ta examen från Psykologprogrammet som ger en yrkesexamen på avancerad nivå; yrket Psykolog tillhör i Sverige de så kallade legitimationsyrken. en "Special"-alltså "avvikande" utbildning till psykolog finns idag endast inom idrottspsykologi.
    Barnpsykologi och andra specialiseringar, t.ex Rättspsykologi skaffar man sig efter utbildningen på psykologprogrammet.
    Behörighet (som det är nu, jan 2020) till psykologprogrammet är: Grundläggande + godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Matematik 2. Båda kurserna för särskild behörighet ingår som obligatoriska i Samhällsvet.programmet, så du behöver inte lägga till ngn kurs för behörighet.
    Höga betyg krävs då konkurrensen är tuff. Bra att du har en chans att få 1.0 meritpoäng för engelska 7; om du kan få meritpoäng även för Moderna språk och/eller för högre mattekurser, så är det ännu bättre. Du kan välja läsa matte 3b (godkänt betyg i den kursen kommer ge dig 0.5 meritpoäng).
    Om meritpoängen - var god läs på Gymnasieguiden.se/merit

    Frågor och svar taggade med 'avslag' (2 st.)

    • Studie och Yrkesvägledare

      Komvux - matte - svenska?

      Om man vill läsa på halvtid och söka csn på halvtid. Hur många kurser och hur lång tid tar det . Om man inte klarar det, vad händer då?

      Anna: : hej Monica!på gymnasienivå är heltidsstudier = 20poäng per vecka och halvtid, således, = 10 gymnasiala poäng per vecka. En normalstor gymnasiekurs (som är på 100poäng) läser man... Läs hela svaret
    • lisbeth

      För mycket ledigt?

      Hur mycket har man "rätt" att ta ledigt varje termin/år i skolan för att inte missa för mycket? Jag brukar knappt ta ledigt alls men skulle det vara för mycket att ta ledigt en vecka på en gång eller förlorar man för mycket på det?

      Daniel: : Hej Lisbeth,det är rektor på din skola som kan bevilja eller avslå ansökan om ledighet. Tanken är annars att man, förutom dagar då man är sjuk, går i skolan alla dagar utan någon... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga