elev

    Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex kommunikation som jag har ett D i. Sen så har jag läst matte 1b samt 2b (sam-beteende) Frågan är om jag får merit av att läsa matte 2a eller 1a dvs a kursena? Kan jag byta ut något med det betyget iså fall. Eller får man endast merit om man läser matte 2c och vidare? + språk? kommer jag hamna på både BI och BII om jag gör på detta sätt? Tack!

    • Julia : Har du examensbevis och i så fall från vilket gymnasieprogram?
    • elev : Ja, jag har gått samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap
    • Julia : Du har alltså EXAMENSBEVIS från samhällsvet.programmet? Just examensbevis och inte Studiebevis?
    • elev : Oj nu hänger jag inte med, jag har all behörighet för högskolestudier. Så ja, examenbevis har jag
    • Julia : Har du i ditt examensbevis godkända betyg i naturkunskap 1b och samhällskunskap 1b?
    • elev : Ja det stämmer
    • Julia :

      I så fall är du behörig till förskollärarprogrammet, vilket är det viktigaste - för att alla behöriga har en chans att komma in. Högskoleutbildningar i Sverige tar ej in obehöriga, även om de har höga betyg. Men yrkeshögskola kan ta in även obehöriga. Och inom yrkeshögskola finns det bland annat utbildningar till Lärarassistent.

    • elev : Okej tack för svaret Julia! Men om jag vill skaffa lite extra merit, vilka kurser skulle jag behöva iså fall? Bortsätt från Franska 4 :)
    • Julia :

      moderna språk 3, engelska 7 och högre kurser i matematik ger Meritpoäng för dig med examensbevis. Max antal meritpoäng är 2,5. Godkänt betyg i moderna språk 3 ger + 0.5 meritp. t.ex. Läs gärna information på gymnasieGuiden.se/merit

    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS från Samhällsvet.programmet som är högskoleförberedande gymnasieprogram, så har du grundläggande behörighet.
    Har du godkända betyg i Nk1b och Samhk1b? Om ja, så är du behörig till förskollärarutbildningar.
    Läsa upp betygen vill du, om jag förstår dig rätt, för att höja ditt meritvärde - alltså, för att konkurrera med större framgång om utbildningsplats, stämmer det?

    Franska 4 krävs inte för behörighet till någon svensk högskoleutbildning men godkänt betyg i den kursen skulle ge dig + 1.0 meritpoäng (i fall du ej redan har max meritpoäng, som är 2,5).

    Matematik
    Om du får högre betyg i matematik 1a och 2a, än du har i matematik 1b och 2b, kommer de högre betygen i a-spåret räknas in i stället.
    Meritpoäng får du för matematik 2 (+ 0.5) och detta oavsett om du har godkänt betyg i matematik 2a, 2b eller 2c. Detta för att just "din högskoleutbildning" inte kräver matte 2 för särskild behörighet.
     

    Frågor och svar taggade med '50p' (2 st.)

    • minna888

      50 poängskurser?

      Hej jag har funderat på att göra prövningar för att samla mer merit och öka mina chanser att komma in. Jag har ett C i en 50 poängskurs och många B i 100 poängskurser. Är det mer värt att höja Mina B eller C i en 50 poängskurs?

      Milla : : Hej,om du höjer från C till A i en 50poängskurs blir det exakt samma höjning som från B till A i en 100poängskurs. Men om du höjer från C till B i en 50poängskurs blir det bara hälften... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Kan jag hoppa av individuellt val?

      Jag går andra året på gymnasiet med inriktning hotell och turism, jag läser historia1a2 just nu som individuellt val men jag vill inte gå den längre då den orsakat många problem, det är en 50 poängs kurs och jag har annars inga F,...

      Mikael: : Tyvärr. Om du slutar gå på lektionerna, är det skolk och du blir av med studiebidraget från CSN och jag kan inte heller lova dig stt du får ut ditt examensbevis ... Om läraren ej... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga