Maja
    Vad är meritpoäng till för och får jag meritpoäng fast jag bara läser språk i 2 år? Jag har valt ett nytt språk på gymnasiet, italienska (då jag tidigare läste spanska) börjar jag i en nybörjarkurs då? Eller kommer jag börja med dom som läste italienska i grundskolan?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Maja,
    Meritpoäng är till för att motivera elever att läsa extra/högre kurser i Matematik, Engelska & Moderna språk.
    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa om reglerna kring Meritpoängs-beräkningar.
    Meritpoängen höjer konkurrensvärde på dina gymnasiebetyg ganska mycket och underlättar därför att komma in på attraktiva högskole-/Universitetsutbildningar, där konkurrensen brukar vara mycket tuff.

    Om man börjar med ett Modernt språk /t.ex. Franska, Tyska, Spanska/ i å k 6 i grundskolan, fortsätter man med steg 3 på gymnasiet; om man börjar läsa språk i å k 8 i grundskolan, läser man från steg 2 på gymnasiet. I ditt fall, då du börjar med ett NYTT SPRÅK på gymnasiet, bör du läsa steg 1 först.
    Meritpoäng i MODERNA SPRÅK får man från steg 3 /med ett undantag - läs på länken ovan - i fall man får Meritpoäng i Moderna språk (för något annat språk), kan man då få Meritpoäng även för ett till /i lägre steg än 3/.
    För att få Meritpoäng räcker det med betyget E i kursen.

    Vänligen
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'sambeetende' (1 st.)

    • Elev

      Kan man ta både psykologi 2a och 2b?

      Hej, jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Nu har individuellt val kommit upp och förvirrar mig. Jag trodde att psykologi 2b var en extra kurs som man kunde ta efter psykologi 2a, men en del säger att det är samma kurs för olika linjer. Alltså att det är samma sak...

      Milla : : Hej,Du kan på skolverkets hemsida läsa om kurser i ämnet psykologi inom svensk gymnasieskola. Du kommer där att se att både kursen psykologi 2a och 2b bygger på kursen psykologi 1 (de har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga