Maja
    Vad är meritpoäng till för och får jag meritpoäng fast jag bara läser språk i 2 år? Jag har valt ett nytt språk på gymnasiet, italienska (då jag tidigare läste spanska) börjar jag i en nybörjarkurs då? Eller kommer jag börja med dom som läste italienska i grundskolan?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Maja,
    Meritpoäng är till för att motivera elever att läsa extra/högre kurser i Matematik, Engelska & Moderna språk.
    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa om reglerna kring Meritpoängs-beräkningar.
    Meritpoängen höjer konkurrensvärde på dina gymnasiebetyg ganska mycket och underlättar därför att komma in på attraktiva högskole-/Universitetsutbildningar, där konkurrensen brukar vara mycket tuff.

    Om man börjar med ett Modernt språk /t.ex. Franska, Tyska, Spanska/ i å k 6 i grundskolan, fortsätter man med steg 3 på gymnasiet; om man börjar läsa språk i å k 8 i grundskolan, läser man från steg 2 på gymnasiet. I ditt fall, då du börjar med ett NYTT SPRÅK på gymnasiet, bör du läsa steg 1 först.
    Meritpoäng i MODERNA SPRÅK får man från steg 3 /med ett undantag - läs på länken ovan - i fall man får Meritpoäng i Moderna språk (för något annat språk), kan man då få Meritpoäng även för ett till /i lägre steg än 3/.
    För att få Meritpoäng räcker det med betyget E i kursen.

    Vänligen
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'karriär för lärare i fritidshem' (1 st.)

    • Anonym

      Fler möjligheter inom fritidshem?

      Hej. Jag läser grundlärare inriktning fritidshem, jag fick nyss reda på att om jag vill plugga vidare till att undervisa i andra ämnen så är det endast dem estetiska och jag skulle helst vilja ha svenska eller engelska. Jag skulle vilja veta vad det finns för fler möjlighet om jag vill utvecklas...

      Anna: : Hej Ellinore,avancerad nivå inom högskoleväsendet är det Utöver kandidatexamen. Kandidatexamen kan man få efter 3 års-heltidsstudier på högskolenivå. Magisterprogram... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga