Alli
    Jag sökte gymnasium nyligen. Jippi för mig! Men nu har jag blivit väldigt paranoid om jag verkligen kommer in. jag vet att jag kommer in meritpoängsmessigt men jag vet inte om jag kommer in pga första eller andrahandmottagning.

    Jag har som första val en fristående gymnaieskola utanför min kommun/samverkansområde och som andrahandsval har jag en kommunal skola utanför min kommun/samverkansområde.

    Jag vet inte om jag kommer in eller inte med tanke på att jag inte kommer där ifrån och jag vet att de som kommer ifrån samma stad/samverkansområde så prioriterad de och om det finns platser kvar så kommer man in. Hur kommer det att bli för mig? Jag gissar på att jag kommer bli andrahandmosttagen och det är det jag vill undvika att bli. Men samtidigt så har rektorerna på skolan sagt till mig att jag kommer in samtidigt som alla andra och att de har riksintag. Jag förstår inte hur det kommer att bli. Men sedan så har jag nu fått reda på att man blir andrahandmottagen om den nationella programmet/inriktningen finns i min kommun/samverkansområde.

    Sedan så har jag en kommunal skola som är utanför min kommun/samverkansområde. Hur blir det där. Jag vet att man kan fylla in en blanket om att få bli prövad med särskilda skäl och om jag blir antagen där så kommer jag in med resten av de som kommer från samma stad.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Alicia,
    om olika skoltyper vad gäller gymnasieskolorna - var god läs på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

    Du skriver om att du har som första val en fristående gymnaieskola utanför din kommun/samverkansområde.

    Fristående gymnasieskolor har Riksintag = alla prövas på samma sätt, som förstahandssökande, oavsett vilken kommun de är skrivna i.

    Kommunala gymnasieskolor kan ha Riksrekrytering på hela skolan eller på någon eller några av sina utbildningar. Till de utbildningar som har Riksrekrytering prövas också alla som förstahandssökande. Men till resten av utbildningar på de kommunala skolorna prövas de som ej tillhör samma upptagningsområde - i andra hand, alltså när alla "egna" behöriga sökande kom in och det ändå finns ledig plats, då prövas de som är från "utanför upptagningsområde" (på så sätt finns det stor risk att inte komma in även om man har höga betyg, därför att om inte ngn ledig plats finns - kanske t o m står "egna" elever i RESERV, då kommer ingen från utanför upptagningsområde ha ngn som helst chans).

    Frågor och svar taggade med 'vidare utbilning' (3 st.)

    • Sol

      Hur får man så högt betyg som möjligt på svenska 1?

      Hej! Jag vill ha så högt betyg som möjligt på svenska 1 för att jag vill kunna få så höga betyg som möjligt för vidare studier. Jag vill bara veta allt man behöver tänka på för att nå detta mål.

      Milla : : Hej!mina råd till dig blir att du bör ha mycket god närvaro i skolan, på alla lektioner i alla ämnen (tänk på att undervisning i andra ämnen och kurser är ju... Läs hela svaret
    • Jamila

      Vad är skillnaden?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ett vanligt universitet eller högskola och yrkeshöskola? Typ om jag ska plugga till elingengör på yrkeshögskolan kommer jag få en examen? Kan jag plugga vidare?

      Anna: : Hej Jamila,Yrkeshögskola >> erbjuder kvalificerad eftergymnasial utbildning men inte på akademisk nivå. Yrkeshögskolepoäng och högskolepoäng kan inte direkt "översättas" mellan... Läs hela svaret
    • Katalina

      Vidar utbilning inom resturang?

      Var i skåne län kan jag hitta vidare utbilning inom restaurang efter att ha tagit studenten föra året. Finns där några hemsidor jag kan söka in på?

      Julia: : Hej Katalina, yrkeshögskoleutbildningar kan du se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=Restaurang Hela utbudet finns på www.yhguiden.se De här utbildningar finns i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga