Linnea
    Jag vill gå estet musik på gymnasiet, men jag vill läsa utökat program för att få bredare högskolebehörighet, hur fungerar det? Vad läser man i utökat program?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Linnea,
    utökat program betyder att en elev läser på mer än heltid och dennes Gymnasieexamen innehåller mer än 2500 p.
    De flersta gymnasiekurser är på 100 p. var och utökat program innehåller därför oftast 2600 poäng eller 2700 poäng.
    Utökade kurser är ingen självklarhet att varje elev får läsa. Eleven ansöker om det och skolan kan bevilja eller avslå. Oftast läser elever EN UTÖKAD kurs och orsaken varför de gör det är att just den kursen saknas för behörighet till en eftergymnasial utbildning.
    Det kan vara så att en viss gymnasieskola på förhand erbjuder möjlighet att läsa "ett utökat program" - och förklarar då vilka kurser som skall ingå. Det är dock alltid EN MÖJLIGHET och eleven kan tacka nej till det erbjudandet p g a ingen skall behöva läsa på mer än heltid mot sin vilja.

    Det är omöjligt att bli behörig till alla eftergymnasiala utbildningar. Du bör välja några få utbildningar på högskola (se utbud på www.studera.nu) eller på en yrkeshögskola (se utbud på www.yhguiden.se) - och satsa på att bli behörig till dem. I fall du kommer på andra tankar senare, finns det möjlighet att komplettera på KomVux.

    På alla gymnasieprogram får en elev välja 200 p. kurser inom Individuellt val.
    Inom programfördjupningar väljer elever på Estetiska programmet 500 p. och du kan t.ex. välja läsa Matematik 2b, 100 p. och Matematik 3b, 100 p., Naturkunskap 2, 100 p., Engelska 7, 100 p. och 100 p. Moderna språk.
    Högre kurser i Matematik, Eng 7 & Moderna språk /från steg 3/ ger meritpoäng, som höjer konkurrensvärde av gymnasiebetyg ganska mycket - därför vill många elever läsa dem.

    Så, svar på din fråga att "utökat program" kan innehålla vissa specifika kurser på en viss gymnasieskola (ett erbjudande som skolan kommer med) men oftast ansöker en elev om att få läsa på mer än heltid - en eller ett par kurser som just den eleven behöver för behörighet till en specifik eftergymnasial utbildning.

    Mitt råd är att välja ett par (eller några få) eftergymnasiala utbildningar och planera att bli behörig till just dem samt att i första hand försöka rymma in alla nödvändiga kurser inom 2500 p. för att inte behöva läsa på mer än heltid och satsa på högre betyg i stället. Detta ger oftast bättre resultat: högre Meritvärde på gymnasiebetyg och gladare elever (som inte är stressade över att behöva läsa för många timmar i veckan) - det är viktigt att tänka på hälsa och hinna sova samt ha tid för fritidsaktiviteter.

    Här http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/musik kan du läsa om Estetiska programmet, inriktning Musik & här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/ES.pdf.

    Mvh
    Anna Syv

    Frågor och svar taggade med 'inriktning medier' (3 st.)

    • alma080

      Vad gör man i samhäll Media?

      Hej! Är en tjej som snart ska söka till gymnasium. Vill gå Samhäll Media men hittar ingenstans vad man får göra. Vad kan man få göra när man går Samhäll Media till exempel? Och ännu en fråga. Får man lika många...

      Milla : : Hej,titta på Programplan för SA på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf Börja med att titta på Inriktningen Medier, Information & Kommunikation, se vilka... Läs hela svaret
    • Negin77

      Vill bli en sportjournalist men vet inte hur?

      Hej För några månader sen så blev jag riktigt intresserad i fotboll, och skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden som sport journalist, men jag vet inte hur man blir det och vad som krävs för att bli det men är redo att göra vad som...

      Milla : : Hej,det är fler som vill bli sportjournalister eller sportkommentatorer än det finns anställningar eller uppdrag och därför är konkurrensen inom den branschen mycket tuff. Jag kan... Läs hela svaret
    • Felicia

      sam-media passar det mig?

      Tack Anna för svaret! Jag har funderat på detta hela dagen, jag funderar på om inte sam-media är en passande linje för mig om jag vill jobba kring projektledare liknande eller inom tv/filmindustrin då lär jag mig allt bakom kameran och får en bred utbildning sedan kan jag läsa till kurser på...

      Anna: : Hej på dig! Om du tittar på de generella programplanerna på SA och på EK: SA http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf och EK http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf så... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga