Klara
    Hej!
    Jag går i 8:an och länge tänkt på att bli läkare.
    Jag är mycket intresserad av människokroppen och de naturvetenskapliga ämnena och tänker gå det naturvetenskapliga pogramet.
    Helst vill jag gå ett gymnaisum med liknande personer som mig som statsar på skolan och presterar högt. Dock har jag hört rykten om hur de skolorna är snåla med betygen då det finns mycket konkurrans.
    Samtidigt vill jag inte gå ett gymnasium där kunskapen lider och jag inte får gå med likanade personer som mig, även om jag får bättre betyg...
    Jag har vad som krävs betygsmässigt för att komma in på de flesta gymnasium.
    Hur bör jag tänka vid gymnasieval om jag vill bli läkare?

    Då läkarutbildningen är mycket tuff att komma in på är jag oroad att ifall jag går ett gymnasium med många högpresterande elever kommer att göra det svårt att komma in.
    Ifall jag inte klarar av högskoleprovet och inte kommer in på läkarlinjen på något sätt vad finns det då för möjligheter om jag fortfrande är mycket motiverad till att bli läkare?
    Går det till exempel att läsa upp x antal 'poäng' på komvux?
    Och kan man komma in på läkarlinjen med bara 'poäng' och inte på högskoleprovet?
    Jag har hört att man på komvux har en slags tidsbegränsning man måste klara villkoren på, stämmer det?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej KIara!

    Angående "begränsning" i tid på Komvux handlar det om ekonomiskt stöd under studierna. Studiemedel som man ansöker om hos CSN - är begränsat antal veckor. Om man redan har gymnasial utbildning sedan innan, brukar man få endast 1 år, 2 terminer med Studiemedel. Man kan läsa under längre tid på komvux, men då måste man ordna sin försörjning på annat sätt, för att Studiemedel (pengar att leva av under studietiden) tar slut. :( Sedan kan man Iäsa på Iåg takt vid sidan av arbete,t.ex och då finns det ingen begränsning i tiden man får studera på komvux.

    ***

    Angående betyg på gymnasiet: betygen är sedan flera år "absoluta", dvs elevens kunskaper jämförs med Betygsmålen, och eleverna jämförs inte med varandra. På så sätt kan alla elever i klassen få högsta betyget, A. Eller så kan alla elever i kIassen få F (icke-godkänt), trots att de har lite olika kunskapsnivåer, men om alla ligger inom samma "spann" då får alla i klassen samma betyg. Dvs det ska inte spela roll vilka kunskaper andra elever i klassen har. Det som läraren sätter betyg på är Dina kunskaper (i relation till de kunskapsmålen som är fastställda av Skolverket).

    Om du har Kunskaper, kan du göra prövningar och få betyg på dina kunskaper. Prövning får man göra i viIken kommun som heIst, behöver inte vara där man bor och på så sätt är det Iärare som inte sett dig förut och inte vet viIka andra eIever som gick i din kIass och vad de har för kunskaper. Man får på prövningen heIt oberoende betyg.

    ***

    Det är sant att det brukar vara svårt att komma in på Läkarutbildningar pga stor konkurrens. Högskoleprovet ger en extrachans att komma in.

    Även andra vägar finns: man kan utbilda sig till läkare utomlands; man kan söka "alternativ antagning" (försöka bevisa att man är extralämplig för just läkarutbidningen - sådan möjlighet finns idag på Karolinska institutet i Stockholm); man kan också välja ett annat yrke som på något sätt "liknar" läkaryrket - t.ex BMA>>> eIIer SpeciaiIistsjuksköterska>> eIIer Barnmorska>>.

    Det du idag kan göra är att försöka Iära dig så mycket som möjIigt inom aIIa ämnen, men satsa extramyckt på matematik, fysik, kemi och bioIogi.

    Jag hoppas mitt svar bIir på något sätt tiII hjäIp för dig! Kika också på fIer yrken på www.framtid.se - man kan syssIa med medicin och hjäIpa människor på många oIika sätt!

    VänIiga häIsningar

    Liselotte SYV

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med '#kiropraktor' (4 st.)

    • Lina

      Hur går utbildning till kiropraktor i Danmark till?

      Hej! Jag har funderat på att bli kiropraktor och vill göra det på syddansk universitet då det är avgiftsfri än att att betala 46 000kr per termin här i Sverige trots CSN-berättigad. Jag har väldigt svårt att hitta information och...

      Anna: : Hej Lina,I Sverige hör yrket kiropraktor till de så kallade legitimationsyrken, där socialstyrelsen utfärdar legitimationer och det är förbjudet att arbeta utan en giltig... Läs hela svaret
    • Stella

      Är det svårare att bli naprapat och kiropraktor än att bli osteopat?

      Hej! Jag har tidigare undrat hur svårt det är att komma in på osteopat utbildningen. Men har börjat tvivla då osteopater i dagsläget inte har skyddad yrkestitel. Därför undrar jag om ansökan till naprapat och kiropraktor fungerar på samma sätt eller om det är svårare att komma in där? Går dem...

      Liselotte: : Hej Stella,Naprapat & Kiropraktor är i Sverige legitimationsyrken,för vilka Socialstyrelsen beslutar om legitimation.UtbildningarI Sverige finns utbildning till naprapat vid... Läs hela svaret
    • Simon

      Är det värt att utbilda sig till naprapat, kiropraktor?

      Hej! Jag undrar om det är värt att betala sån stor summa pengar för att utbilda sig till en naprapat eller kiropraktor. Jag har bara hittat utbildningar som kostar pengar. Hur mycket tjänar man som en naprapat eller kiropraktor?

      Liselotte: : Hej Simon, enIigt de uppgifter vi har är genomsnittIig Iön för Kiropraktor>> och för Naprapat>> ca 29 000 kr./månad. VänIigen Liselotte SYV  
    • Matilda

      Vilka betyg måste jag ha för att komma in på kirpopraktorskolan i DK?

      Hej! Jag har äntligen hittat någonting som jag kan tänka mig att jobba som. Nämligen kiropraktor! Men, det kostar riktigt mycket att studera till det i Sverige, medan det är gratis i Danmark. Därför är jag mer inriktad på att studera till kiropraktor i Danmark. Men jag vet däremot inte deras...

      Milla : : Hej Mathilda! Om Antagningskraven till Kiropraktor i Danmark står det så här: Antagning sker via 2 kvoter. I kvot 1 är det endast betygen som räknas. Genomsnittet räknas på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga