Linda 27 år
  Hej,

  Jag har kollat runt lite på internet och läst mycket men jag förstår inte riktigt vad jag ska göra?! Läste på HDKs hemsida och vill bli inredningsarkitekt men förstår inte hur det ligger till med alla poäng och hur man efter utbildningen blir inredningsarkitekt?

  Studerade nämligen på IT-Gymnasiet där jag läste IT-Design där vi ritade mycket på datorn osv, men sen har jag ingen aning om det är tillräckligt för att bli inredningsarkitekt. Är väldigt intresserad av att bli det men är lite osäker när det kommer till arbetsprover eftersom jag har jobbat på ett helt annat sätt inom design?

  När kan jag söka in om jag vill plugga till vårterminen?
  Behörighet? Vilka kurser räknas med i ansökan till utbildningen?
  Hur blir det om skolan jag vill plugga på är utanför min stad och jag måste pendla kan man bestämma att man kommer ett par gånger i veckan?

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar

  Linda
  • Liselotte Det underlättar om du skickar länk till info på HDKs hemsida, en direkt länk, alltså. :)
  • Linda http://www.hdk.gu.se/sv

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linda!
  Du är intresserad av utbildningar till Inredningsarkitekt.
  Du skriver inte i vilken stad du bor nu.

  Är det information på den här sidan http://www.hdk.gu.se/sv/utbildningar/design/child-culture-design-avancerad-niva/vad-kan-utbildningen-leda-till som du syftar på i din fråga?

  Inredningsarkitekt kan man läsa till på högskola och på yrkeshögskola. Det kan också finnas privata alternativ, där du betalar själv.
  Titta på den här presentationen http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/visuell-design-arkitektur-och-inredning en yrkeshögskoleutbildning som har restplatserna och jag rekommenderar att du tar kontakt med dem snarast i fall du är intresserad.
  Den här yrkeshögskoleutbildning http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/teknisk-visualisering-bim har också restplatserna.

  Den här http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/computer-graphics-design har startdatum 31 augusti.

  Alla högskoleutbildningar finner du via www.studera.nu

  Det som verkar motsvara dina önskemål på högskolenivå är den här utbildningen http://www.konstfack.se/Utbildning/Kandidatprogram/Inredningsarkitektur--Mobeldesign-180-hp/

  Om behörighet och urval till den ovan nämnda högskoleutbildningen kan du läsa på http://www.konstfack.se/sv/Utbildning/Ansokan-och-antagning/Behorighet-och-urval/

  Om du är intresserad av utbildningen på Konstfack, kontakta dem omgående och fråga om de har platser kvar nu till hösten och i så fall kan du göra sen anmälan.

  Svara på mina frågor, så återkommer jag med mer information.
  Bästa hälsningar och vi hörs!
  ANNA
  Fler länkar som har info relaterat till din fråga:
  http://www.framtid.se/profession/inredningsarkitekt/
  http://www.fragasyv.se/info/studieformer-distans
  http://www.saco.se/studieval--karriar/studieval/yrken-a-o/arkitektyrken/
  YH i Örebro (inte riktigt den utbildning som du frågar efter, men titta på den i alla fall och se om du blir intresserad) - http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/fastighetsfoervaltare
  YH på distans där det finns restplatser (inte heller just precis det som du frågar efter) http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/konceptutvecklare-projektledare-inom-besoeksnaeringen-sthlm

  • Linda Hej!
  • Linda Tack för ditt svar är just nu bosatt i Örebro, återkommer med fler svar när jag läst igenom alla länkar
  • Linda Mvh Linda
  • Linda Hej, tack så jätte mycket för tipsen! Har ringt runt mycket och frågat angående det här och de verkar vara positivt. Men de ligger så långt bort från Örebro funderar på att plugga distans hur går jag tillväga då? Kan man hoppa in nu eller måste man vänta till nästa termin?
  • Milla Jag skriver ett nytt svar till dig nu. Kommer inom kort.
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linda!
  Om utbildningen är "bunden" dvs ges på "vanligt sätt" , på skolan (på plats) så är det svårt att förhandla till sig möjlighet att läsa den på distans, men du kan givetvis prova. Du kontaktar då utbildningsansvariga och säger att du är mycket intresserad men tyvärr inte kan flytta och frågar vad de kan föreslå. Chansen är inte speciell stor att det går att ordna för att det krävs stora anpassningar från skolans sida.

  Ang. hoppa in en pågående utbildning - så är det också en fråga till de utbildningsansvariga.
  Om det finns ledig plats och utbildning har påbörjats inom 2-3 veckor innan, så finns det goda chanser.
  Finns det inga lediga platser eller om utbildningen började för 3 månader sedan, så går det tyvärr inte att hoppa in.

  Du kan göra allt på en gång:
  både planera för att söka under nästa ansökningsperiod
  och prata med alla de ställen som har pågående utbildningar.

  Är utbildning "bunden" måste du planera för att kunna flytta närmare utbildningsort (så att du kan pendla). Är utbildning på distans, ta reda på exakt vad som menas med "distans" just i det fallet.
  Läs på http://www.fragasyv.se/info/studieformer-distans

  Bästa hälsningar och lycka till!
  Återkom gärna om något är oklart.
  Milla SYV
  • Linda Hej! Tack för svaren väldigt hjälpsamt:) Är numera helt säcker på att jag vill plugga distans för att bli inredningsarkitekt, hittade den mest otroliga utbildningen låter jättebra men det kostar mer än vad jag har? Är lite less för jag har ingen anning om det finns något här i Sverige, det är så otroligt svårt att hitta vet inte hur jag ska lösa detta nu faktiskt för jag vill verkligen plugga och utbilda mig till detta. Här är länkar av vad jag har hittat: http://www.indretningsakademiet.dk/se/
  • Linda http://allastudier.se/utbildningar/606829-diplomerad-homestylist/
  • Anna Bra att du hittade två utbildningar som du är intresserad av! Ang. finansiering - prata med CSN om du kanske kan låna till terminsavgifter. Annars så försöker man ta ett vanligt banklån eller så kanske kan skolan hjälpa till att ordna möjlighet till att låna pengar för att betala för utbildningen. Ännu ett sätta är att se om du kan låna av dina släktingar och vänner och/eller jobba ett tag och spara pengar. Kostnadsfria utbildningar i Sverige hittar man på högskola, yrkeshögskola och folkhögskola. Du vet säkert vad det är för hemsidor du får leta på: www.studera.nu www.yhguiden.se www.folkhogskola.nu Lycka till! Vi på Fråga SYV lovar att hålla tummarna för dig!

  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga