Sandra
    Hej,
    Jag har planer på att läsa en ekonomie kandidat på 150%. Hur går jag tillväga för att göra detta? Söker jag in som vanligt till programmet och lägger till de extra 15hp i efterhand eller hur gör jag för att få de extra 15 poängen varje termin och när tentar jag av dessa? Förstår att det kanske är olika på olika lärosäten, men jag tänker mer generellt.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, vi avråder från att planera studera på mer än heltid. Och speciellt under första året på högskolenivå; och absolut speciellt under Första Terminen på höskolenivå - detta för att högskolestudier är Mycker mer krävande än studier på gymnasiet och många kämpar med att klara heltid. Sedan ska man också ha Fritid, annars är risken stor att man "går in i väggen" och inget blir bättre utav det.
    ***
    Med det sagt, så finns det exempel på att folk läser på mer än heltid även på högskolenivå; det finns undantag nästan från alla regler. finns Särbegåvade personer som läser extremt snabbt, har exeptionelt minne och enorm arbetskapacitet (t.ex klarar sig bra på endast 4 timmars sömn om dygnet), men det är som sagt ett Undantag. Vi, vanliga normalbegåvade människor, är inte gjorda för att läsa eller jobba på mer än heltid, i alla fall under under långa perioder.
    ***
    Att läsa ett Program snabbare än på heltid kan man inte göra, i alla fall vad jag vet. Men fråga studievägledare på de institutioner där programmet ges.
    Däremot finns det folk som läser "vid sidan av" programmet - för att bredda eller fördjupa sig eller för att lära sig nya språk, programmering eller ngt annat som har eller Inte har med programmet att göra.

    Mina råd blir alltså att du
    - bokar "bli studerande för en dag" på programmet, sitta på föreläsningar och prata med de som går programmet idag;
    - pratar med studievägledare på programmet;
    - söker "som vanligt" till första terminen och under första terminer ser om du inför andra terminen kan och vill söka studier utanför programmet eller om du kanske kan få extrajobb och tjäna lite pengar och även arbetslivserfarenhet, samtidigt som du läser ett program på "vanlig heltid". :)
     

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga