elev

    Hej är 19 år gammal (sista år på gymnasiet) och är bosatt i stockholm Jag tänkte söka in till socionomprogrammet för att sedan arbeta som kurator och undrar lie hur det går till, kommer jag direkt att få behörighet som kurator efter examen? Jag vet dessutom att det är svårare att komma in på högskolor här speciellt under HT. Är det så många som också söker VT? Jag är nog lite orolig över att flytta ut verkar det som. Vilka ställen är närmast stockholm som man kan studera i och som är lättare att komma in på? Kan jag få en bostad om jag t.ex söker in i uppsala, eller lund? Hur mycket tjänar en kurator efter skatt ungefär? Hur ser arbeten ut, är det svårt att få jobb på tex skolor oså?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan;
    kika på yrkespresentationerna: Kurator, Skolkurator, Socionom samt Socionomyrken.
    Utbildning på socionomprogrammet är 3,5 år på heltid. Sedan brukar man behöva gå minst ännu ett år, påbyggnadsutbildningen - om man vill bli just Kurator. Så, vi pratar om arbetsmarknaden på minst femårs sikt... och vi vet ju egentligen inte så mycket om vad som händer om 5 år.
    T.ex blev kurator inom hälsovården LEGITIMATIONSYRKE från 1 juli 2019; innan krävdes inte legitimationen. Hur det på sikt blir med de övriga kuratorsyrken/socionomyrken - kan vi inte ge ngn garanti på.
    *****
    Att det ofta är lite lättare att komma in på utbildningar på eftergymn.nivå, bl.a på högskolenivå på Vårterminen, beror på att det är färre som söker; gymnasieeleverna läser ju fortfarande år3 på gymnsiet och kommer söka till hösten.

    Sök till höstterminen; och om du inte kommer in - gör Högskoleprovet ännu en gång - och sök sedan till vårterminen.
    Utb.utbud på högskolor-universitet i Sverige fatställs helt till första dagen i anmälningsperioden; närmast till mitten på mars 2020 - till starter HT20.

    Bostadssituationen
    I Uppsala är det enligt vad jag vet ännu svårare att hitta bostad än i Stockholm.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'nk1a1' (4 st.)

    • Benjamin

      Räknas naturkunskap 1a1+ 1a2 som naturkunskap 2?

      Hej! Räcker det att ha studerat naturkunskap 1a1+1a2 för att det ska räknas som naturkunskap 2 eller måste jag studera naturkunskap 1a2 och 2?

      Julia: : Hej Benjamin;kurserna naturkunskap 1a1 och 1a2 utgör tillsammans en kurs Naturkunskap 1b. Efter det läser man naturkunskap 2.Alltså, du måste efter nk1a1 läsa 1a2 och sedan 2.VänligenJulia syv
    • Gulle

      Naturkunskap 1a1 = naturkunskap 1b?

      Hej! Jag har läst och har godkänt i naturkunskap 1b. Men för att jag ska kunna plugga till ”barnskötare” behövs naturkunskap 1a1. Behöver jag då plugga till naturkunskap 1a1 även om jag har godkänt i naturkunskap 1b?

      Anna: : Nej, du ska inte behöva plugga nk1a1. Om du har godkänt betyg i nk1b, då är det detsamma som om du hade godkända betyg i nk1a1 och i nk1a2... för att de två små kurserna - nk1a2 och... Läs hela svaret
    • Julia

      Är jag behörig till att söka naturkunskap 2?

      Jag läser just nu på komvux till undersköterska. Jag har bara matte 3, svenska 3, gymnasiearbete och företagsekonomi 1 kvar innan jag har alla poäng som krävs för examen. Jag behöver dock naturkunskap 2 till den linjen på högskolan jag vill läsa efter gymnasiet. Jag har läst naturkunskap 1a1 men...

      Anna: : Hej Julia, det finns ersättningsmöjligheter för Naturkunskap 2 och bland annat gäller:om du har lästVård- och omsorgsprogrammet och fick godkända betyg i kurserna... Läs hela svaret
    • Anna

      Ersättningsmöjligheter naturkunskap?

      Jag har kursen naturkunskap 1a1 och kurser som jag kan använda som ersättningsmöjlighet för Naturkunskap 2. Min utbildning kräver naturkunskap 2. Hur fungerar det då, kommer jag behöva studera 1a2 på komvux eller är det behörigheten till naturkunskap 2 som räknas?

      Liselotte: : Hej Anna, om det är Naturkunskap 2 som krävs för särskild behörighet och du har godkända betyg i ersättningskurser för Nk2, då är du behörig. L. :)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga