Lillemor
    Hej!
    Hur ingår meritkurser på gymnasiet? Är dem i individuellt val eller programfördjupningarna?
    Eller är dem utöver detta helt och hållet?
    Det är gymnasieval snart och jag har inte fått någon bra information om detta. Jag kanske inte behöver oroa mig om dessa ännu men jag vill helst veta så mycket jag kan innan gymnasievalet.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Lillemor,
    en bra förklaring om vad meritpoäng är - finns på gymnasieguiden.se/informeras/merit.
    Det går tyvärr inte ge ett kort svar för att det är rätt komplicerat och många olika situationer kan uppstå.

    Några exempel:
    En elev som läser SA (valfri inrikning) läser matematik 1b och 2b (därför att det är på SA obligatoriskt). Får eleven godkänt betyg i båda kurserna, men sedan söker till en högskoleutbildning som ej kräver matematik för särskild behörighet (ex. till Konstfack eller juristprogrammet) - får man en halvmeritpoäng för matematik 2.
    Men om samma elev söker till högskoleutbildningar, där matematik 2 krävs för särskild behörighet, ex. till psykologprogrammet eller till sjuksköterskeutbildningen - får hen inte merit för matte 2 (utan för att få meritpoäng inom matten, behöver hen - som lägst - ha godkänt betyg i matte 3).
    *****
    Sedan finns det också några få svenska högskoleutbildningar som, över huvudet taget, inte accepterar meritpoängen. Meritpoängen gäller inte heller vid ansökan till utbildningar utomlands.
    *****
    Det är inte obligatoriskt att läsa kurser för meritpoäng (såvida kurserna ej ingår som obligatoriska i just "ditt gymnasieprogram"); ex. ingår en kurs Moderna språk i NA som obligatorisk - men i fall eleven läser på lägre nivå än 3, får hen inte merit (det är från Mod.språk 3 som man får merit).
    Engelska 7 ger en meritpoäng och den kursen ingår inte som obligatorisk i ngt gymnasieprogram. Eng 7 kan läsas inom programfördjupningen, inom Individ.val eller (om rektor så tillåter) som U-kurs (utökad kurs, utanför programmets 2500 poäng).

    Jag kan, annars, ge ett praktiskt råd: läs så mycket matte, engelska och moderna språk som du kan. Det är kurser inom de ämnena som ger meritpoäng; och, för övrigt, är det bra att kunna så mycket matte, eng och olika språk, som möjligt, oavsett vad man läser efter gymnasiet eller vad man jobbar inom.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'kursomdöme vs betyg' (2 st.)

    • Ebrar

      Komvux eller folkhögskola?

      Jag är utlänning här och går olika kurser på Komvux för att gå på universitetet. Nyligen har några av mina vänner börjat gå på folkhögskola och jag funderar på det. Men jag känner inte till...

      Milla : : Hej och tack för din fråga om skillnader i studier på komvux och på folkhögskolorna! Om studieformen Folkhögskola får du gärna läsa... Läs hela svaret
    • Malva

      Väger kursomdömen lika starkt som betyg?

      Jag funderar på att gå ett naturvetenskapligt basår på folkhögskola och undrar om man därefter, med sina (godkända) kursomdömen har samma prioritet som någon med konkreta betyg från gymnasium/komvux om man vill söka in på högskola. Är det så att man hamnar i en annan urvalsgrupp om man läst...

      Melina: : Hej Malva! Som student från folkhögskola söker du ur en egen urvalsgrupp, den s.k folkhögskolegruppen. Då jämförs du bara med andra som söker i samma grupp dvs du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga