Kimia
    Eftersom det inte spelar något roll vad får betyg man fick på gymnasiet,så hur får man då hör meritvärde?,för att kunna komma in på läkarutbildningen.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Kimia,
    Meritvärde är summan av Jämförelsetal + Meritpoäng.

    Exempel:
    man får alla C-betyg i alla gymnasiekurser
    och har då 15.0 i Jämförelsetal
    man har i vårt exempel 1,5 i Meritpoäng /av 2.5 möjliga/.
    15.0 + 1,5 = 16.5
    Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde

    Oavsett vilken utbildning man söker på högskola/universitet gäller det att
    1. ha alla kurser för behörighet (minst E betyg i dem)
    2. kämpa för så höga betyg som möjligt
    3. fördelaktigt om man läser kurser för Meritpoäng
    4. Högskoleprovet ger extra chans att komma in

    Högt Meritvärde får du genom att ha höga betyg i alla kurser från åk1, 2 och 3 på gymnasiet + att du läser kurser för Meritpoäng, se här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser.
    Det som inte spelar roll är exakt VILKA kurser man får vilka betyg om det är E i just Matte eller i Svenska... det är SUMMAN av alla betyg som spelar roll. Just för Läkarutbildningen som är väldigt populär - gäller det att ha A-betyg i alla ämnen (möjligtvis kan man komma undan med ett par B-betyg, om man har tur). Alternativet är att man får högt resultat - typ 1,75 av 2.00 möjliga på Högskoleprovet.

    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'banklån' (1 st.)

    • Jonas

      Bostad och studier?

      Hej, om man äger en bostadsrätt och vill börja studera, finns det något typ av stöd man kan få för att få hushållet att gå runt ändå? Kommer att extra där jag arbetar nu, men inte säker på att endast det kommer att räcka. Har ni några tips för den som vill börja studera på heltid och äger en...

      Julia: : Hej Jonas! Känner du till Bostadsbidrag för ungdomar? Det söker du hos Försäkringskassan. Här>> är infoblad om bostadsbidrag för unga utan barn. Studiemedel känner du säkert till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga