Luz

  Jag har sökt till sjuksköterska till januari 2024, men vet inte om jag kommer in. Om jag inte kommer in hur kan jag göra för att höja mina poäng? Kan jag göra provning på matte? Har spanska 5 o undrar ifall jag kan läsa spanska 6 o 7 för att höja poäng eller måste det just vara kärnämnena ??????

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du gör högskoleprovet, kommer du prövas även i HP-urvalet. I HP-urvalsgruppen har du en extra-chans att komma in. 

  Vad gäller betygsgrupperna där du prövas med ditt meritvärde...
  Om du vill höja ditt meritvärde, då kan du, i fall du inte redan har max meritpoäng, försöka skaffa dig betygen som ger dig fler meritpoäng och du kan samtidigt också försöka höja betyget i de kurserna som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux (detta för att höja ditt snittbetyg(jämförelsetal) och på så sätt höja ditt meritvärde). Om du har något F-betyg (icke-godkänt betyg) som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux, sök läsa den kursen på komvux. Om alla dina betyg som räknas in är godkända se om du hittar var du kan göra prövningar. 
  Vad gäller moderna språk, t.ex spanska, så skriver du om att du har godkänt betyg i spanska 5 (om jag förstår dig rätt). Har du godkända betyg även i spanska 3 och 4? I så fall har du uppnått maximalt antal meritpoäng för Moderna språk och kan inte få fler meritpoäng för moderna språk och då hjälper det inte om du skaffar dig betygen i spanska 6 och/eller spanska 7. 
  Har du godkänt betyg i engelska 7? det är en kurs som ger + 1.0 meritpoäng. Ihop med moderna språk 3 och 4 ger eng7 max antal meritpoäng (2.5). 
  Annars så ger även högre betyg i matematik meritpoäng; dock kan ingen få fler än 2.5 meritpoäng. Vilka mattekurser som kan ge meritpoäng för de som söker utbildning till sjuksköterska? Jo, från matematik 3 och högre upp (detta för att matte 2 krävs för särskild behörighet till ssk-programmet). 
  Var god kika på gymnasieguiden.se/meritpoäng
  Du får också, om du vill kika även på andra yrken som mer eller mindre liknar yrket Sjuksköterska... på www.framtid.se finns över 2.ooo yrken beskrivna.
  Snabblänkar till några yrkespresentationer finner du nedan:

  Ambulanssjukvårdare

  Apotekstekniker

  Djursjukskötare

  Ergonom

  Gipstekniker inom sjukvården

  Habiliteringsassistent

  Habiliteringspersonal

  Perfusionist

  Radiolog

  Röntgensjuksköterska

  Sexolog

  SOS-operatör

  Specialistundersköterska

  Specialistundersköterska med neuropsykiatrikompetens

  Steriltekniker

  Synrehabiliterare

  Tandsköterska

  Vårdbiträde

   

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga