Farah

    Hej! Just nu så vet jag inte hur mycket merit jag kommer komma ut med men i snitt så har jag 14-15 merit jag vill gjärna läsa socionom programmet men vet även att det kräver 17-18 merit Om jag får högt resultat på högskoleprovet kan jag komma in i utbildningen eller finns det andra vägar? Typ adda något extra för få merit?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Farah,
    att göra högskoleprovet är en mycket bra idé. Gör högskoleprovet så många gånger du kan, högsta resultat kommer att gälla!
    Vad gäller meritvärde som du konkurrera med till svenska högskoleutbildningar, så består det av snittbetyget (som kallas för Jämförelsetal) + eventuella meritpoäng/extrapoäng. Har man inga meritpoäng, blir snittbetyget = meritvärdet. 

    Du skriver om att du har 14-15 "i snitt" "i merit..." vilket kan tolkas på olika sätt... Om du får alla C-betygen i alla kurser på gymnasiet, kommer du ha snittbetyget (jämförelsetal) på 15.0. Du kan också få upp till max 2.5 meritpoäng. Meritpoängen får du för godkända betyg i moderna språk 3 och 4, för engelska 7 och för "högre" mattekurser. Eftersom socionomprogrammet kräver - för särskild behörighet - godkänt betyg i matematik 2, då får du merit/extrapoängen för matematik 3 och högre kurser. Betygen som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal (snittet) även om de kurserna/betygen finns utanför ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux.
    Följande kurskombinationer ger dig max meritpoäng
    engelska 7 + moderna språk 3 och 4

    moderna språk 3 och 4 + matematik 3 och 4
    engelska 7 + matematik 3, 4 och 5
    engelska 7 + matematik 3, 4 och matematik specialisering.
    *********
    Det är inte obligatoriskt att ha några meritpoäng. Du kan höja ditt meritvärde även genom att höja betygen i de kurser som räknas in och det är de kurserna som ingår i ditt examensbevis + de kurser som ev.finns utanför ditt examensbevis men som krävs för särskild behörighet till just socionomprogrammet. 
    Vilket snittbetyg ger meritvärde på cirka 17-18 (om man inte har några meritpoäng)? Jo, alla B-betygen ger snittet (jämförelsetal) på 17.5. Och man får samma jämförelsetal/snittbetyget om man har "hälften A och hälften C".

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga