Anonym
    Hej!

    Ber om ursäkt om detta är en fråga som har ställts förut, men jag hittar inget konkret svar på den.

    Iallafall, jag ska börja mitt andra på en folkhögskola, men känner att jag inte lär mig ett dugg + att jag tycker pedagogiken är väldigt udda. Så jag hade tänkt söka till komvux istället, då jag vill bli färdig så snabbt som möjligt och söka till universitetet.

    Så min fråga är: hur lång tid tar det att plugga in grundläggande behörighet på komvux? Jag har betyg i engelska 5 och svenska 1 från gymnasiet.

    Tack på förhand!
    • Mikael : Jag antar att det är GODKÄNDA BETYG du har i Engelska 5 och i Svenska 1. :)

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej!
    F är också ett betyg... Jag hoppas du har Godkända betyg i Eng 5 och Svenska 1. De två kurserna går ut på sammanlagt 200poäng (100poäng per kurs). För examensbevis från komvux behöver du få ihop 2400 poäng. Av de 2400poäng kan du ha max 150 poäng betygsatta med F men inte i vilka kurser som helst. T.ex både eng5 och svenska1 måste ingå i examensbevis med GODKÄNDA BETYG. 
    Om man vill uppnå grundläggande behörighet genom examensbevis från komvux läser man - vanligtvis - i tre läsår (6 terminer) på heltid. Är man väldigt duktig och självgående kan man skaffa sig kunskaperna på egen hand och söka var man kan göra prövningar (svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar, tyvärr). Betyg från prövningar får ingå i examensbevis från komvux. Det är dock mycket krävande att läsa på heltid + samtidigt skaffa sig kunskaperna i andra kurser på egen hand + hitta var man kan göra prövningar (och prövningsavgift på 500kr får man inte tillbaka om man får F eller om man ej kommer till prövningen). Satsar man för hårt finns också risk att överanstränga sig, så här får man vara smart och inte bränna ut sig redan i unga år.
    Du skriver att "pedagogiken är udda" på den folkhögskola som du läser på. Olika folkhögskolor kan använda sig av lite olika pedagogiska metoder. Varje folkhögskola är som ett "eget företag" - det finns mycket som är lika men kan finnas ganska mycket som är olika på olika folkhögskolor. 
    Du kan söka till komvux och se om du får studieplats på kurser som motsvarar heltid. Ibland kan man ha tur och få läsa i högre tempo än heltid (dock är det krävande och komvux brukar inte vara så "glad" att ge plats på kurserna som motsvarar högre studietakt än heltid och inte ens heltid kan garanteras. På komvux söker du till varje kurs separat och varje gång kan du få svar PLATSBRIST, då söker du till nästa kursstart - på så sätt kan studier mot examensbevis ta längre tid än 3 läsår. 
    Om du har godkända betyg i Eng5 och Sv1, då har du klarat av en halv termin och du har 5,5 terminer kvar att läsa på komvux om du får under alla de 5,5 terminerna läsa på heltid (vilket på förhand ej går att garantera).
    Grundläggande behörighet kan man, annars, uppnå genom "reell kompetens" - läs information på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/en-annan-väg - du behöver i så fall 3-årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid + några få godkända betyg från gymnasiala kurser; för konkurrens - gör du högskoleprovet och prövas, vid ansökan till svenska högskole-/universitetsutbildningar, endast i HP-urvalet.

    Frågor och svar taggade med 'sve' (2 st.)

    • beccaliya2007

      akut: ska jag byta till sva?

      Hej! Imorgon måste jag ge besked till lin rektor ang detta. Jag går ettan i gymnasiet och har hela mitt liv läst SVE, jag är född här men jag tänkte byta till sva då det är enklare för mig och jag kan nå högre betyg och då merit. Svenska är inte riktigt min grej. Jag undrar vad konsekvenserna...

      Milla : : Hej,ämnena svenska och svenska som andraspråk är helt jämställda vad gäller behörighet till vidarestudier. Det gör ingen som helst skillnad för din möjlighet att komma in på... Läs hela svaret
    • Rose

      Varför får jag inte byta fråb sve till sva?

      Jag går åk 3 på gymnasiet och jag har funderat om att byta till sva sedan åk 1 men tog aldrig tag i saken. Jag har läst lite på olika hemsidor och skolverket och det står att personer som inte har svenska som modersmål har rätten till att...

      Daniel: : Hej Fattamah,svar på din fråga kan bero på vilket gymnasieprogram du läser.Svenska som andraspråk i gymnasieskolan regleras i 4 kap 11 §... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga