1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Så vitt jag förstår reglerna så är minimitid för APL på gymnasiets yrkesprogram Minst 600 timmar fördelade på 3 årskurser.
    Detta för att det är minst 15 veckor APL som ingår i yrkesprogrammen och på heltid går man på praktik i 40 timmar/vecka, då blir 15 veckor x 40 timmar = 600 timmar.
    Vad säger de utbildningsansvariga på din gymnasieskola? Enligt skolverket bör gymnasieskolan lösa det med APL och om ingen arbetsplats kan hittas då kan skola ordna APL på skolan (som sista utvägen, för att ge möjlighet att ta ut examensbevis).
    Ytterst är det rektorn som är ansvarig på din gymnasieskola. Om du för övrigt uppfyller villkor för examensbevis borde inte svårigheter att hitta ApL-plats pga Covid-19 sätta stopp för möjlighet att ta ut examensbevis.
    Du kan också ringa till skolverkets upplysningstjänst och ställa din fråga där: tel.nr 08-52733200.

    • :

      Okej så om jag praktiserar 600 timmar och får godkänt i de ämnena jag behöver, kommer jag då få en yrkesexamen? Men om jag inte lyckas hitta någon APL under åk3 hur blir det då? En jag känner hittade inte en APL plats när han gick denna linje men han gick ändå ut gymnasiet. 

      Det är väldigt svårt att hitta en APL plats för att skolan har inte hjälp oss alls att hitta en. Det är bara vår mentor som hjälper oss att hitta en men det går inte så bra för att vi får bara en massa nej för att det är corona och att företag inte vill ta in några. 

    • Anna : Enligt skolverket bör gymnasieskolan lösa det med APL och om ingen arbetsplats kan hittas då kan skola ordna APL på skolan (som sista utvägen, för att ge möjlighet att ta ut examensbevis). Ytterst är det rektorn som är ansvarig på din gymnasieskola. Om du för övrigt uppfyller villkor för examensbevis borde inte svårigheter att hitta ApL-plats pga Covid-19 sätta stopp för möjlighet att ta ut examensbevis. Du kan också ringa till skolverkets upplysningstjänst och ställa din fråga där: tel.nr 08-52733200.
    • Anna : Du får gärna visa mitt svar till din mentor och till annan personal på din skola. De får också gärna kontakta oss om de vill. Vi kan då förmedla info om att skolverket säger att gymnasieskola bör läsa situationen med APL.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga