Sadaq
    Hej! Jag undrar hur många kurser man får läsa i gymnasiet? Jag går i åk3 och läste franska i ettan och modersmål 1 i tvåaan. Har Fysik 2 och Engelska 7 som programfördjupning. Jag vill läsa modersmål 2 i trean nu, är det möjligt?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    hej Sadaq!Det är 2500 poäng fördelade på tre år, som man, normalt sett, läser på gymnasiet.
    Då har man rätt att ta ut gymnasieexamen och skolorna är ej skyldiga erbjuda läsa fler poäng än just 2500 p.

    Den frågan som du ställer här nu hänvisar jag till SYV på din skola.
    Det är möjligt att du får läsa utökad kurs men det är inte en rättighet utan du får fråga och hoppas på ett positivt svar.

    Det är dock inte enbart positivt att läsa mer än 2500 poäng. Fler kurser innebär att du får läsa mer och anstränga dig mer och har mindre "krut" för varje enskild kurs, vilket ofta påverkar betygen negativt.

    Det är givetvis bra att kunna mer och att bli bättre på sitt modersmål är bra, men, som sagt, du får inte några formella fördelar (inga extra konkurrensfördelar i alla fall) vid ansökan till en eftergymnasial utbildning.

    Boka tid hos SYV på din skola och gå igenom din studieplan.
    Är det så att din plan inkluderar 2500 poäng, kan skola säga Nej till ännu en kurs.

    Hoppas mitt svar hjälper dig!
    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga