Rose
    Jag vill studera naturprogram och just nu studerar jag språkintroduktion . Jag vill veta så mycket så möjligt om merivärde.Hur många meri poäng behöver en elev som studerar språkintroduktion som vill studera vidare på naturprogram?
    • Anna : Tips: slå upp ordet "Konkurrens" och läs om hur konkurrensen fungerar, när man konkurrerar om utbildningsplatser. I Sverige konkurrerar man om utbildningsplatser när man söker till gymnasiet, till folkhögskolorna, till komvux, till eftergymnasiala utbildningar på högskolor/universitet, yrkeshögskolor och på vissa andra utbildningar.

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Rose,

    när du skriver "naturprogram" menar du NA, naturvetenskapsprogrammet >>? Eller menar du NB, naturbruksprogrammet?

    Först och främst, behöver du bli BEHÖRIG till gymnasiets nationella program. För det behöver du bland annat få godkänt betyg i svenska som andraspråk från Grundskolan, det vill säga kunna lika mycket svenska som elever som slutar årskurs 9 i grundskolan, kan.

    Sedan är det olika antal Andra kurser/ämnen från grundskolan som du också behöver ha godkända betyg i - och det är olika ämnen, beroende på om det är NA eller NB programmet som du vill komma in på.

    Har du grundskolebetyg från ett annat land? eller läser du in grundskolebehörighet här i Sverige?

    Om du har betyg som motsvarar de svenska grundskolebetygen, från ett annat land, behöver dina betyg värderas/bedömas - och du kan kanske på de betygen + godkänt betyg i svenska som andraspråk komma in på gymnasiet.

    Annars, så kommer du delta i konkurrensen om plats på gymnasiet. Alla behöriga elever som söker till en viss utbildning på en viss skola konkurrerar med varandra om plats. Det går inte på förhand veta hur höga betyg som kommer att ge plats.
    Det går att titta på de tidigare års antagningspoäng, men inte om det är en ny skola, som ännu inte tagit in elever utan kommer att göra det till hösten 2018 för första gången.

    Mitt råd till dig blir att du gör ditt bästa i varje kurs och varje ämne du läser.

    Vänliga hälsningar och Lycka till med dina studier och med din Gymnasieansökan!

    L.

    Liselotte
    • : Hej ! jag menade naturvetenskap
    • Mikael : Naturvetenskapsprogrammet kräver att man har godkända betyg från grundskola i minst 12 ämnen, av dem svenska, engelska, matematik, fysik, kemi, biologi + i ännu minst sex andra ämnen. Mer info finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet och sedan deltar alla BEHÖRIGA sökande i konkurrensen. antagningspoäng kan variera mycket mellan olika gymnasieskolorna.
    • : Ska man har bara godkänt på tolv ämnenföratt börjar studera NA eller krävs det mer än godkänt?
    • Anna : De som har godkända betyg i 12 ämnen blir BEHÖRIGA. Alla Behöriga deltar sedan i konkurrensen om utbildningsplats. De med högre betyg kommer in först. De med lägre betyg - senare och så länge platserna räcker... det som en sort "auktion" ... de med mer pengar köper det de vill och de med mindre pengar KANSKE kan få köpa någonting... om det blir någonting kvar. På samma sätt fungerar konkurrensen: de med högre betyg får platserna först, och de med lägre betyg - senare, så länge platserna räcker... Exakt hur höga betyg som kommer att ge plats går inte att svara om, på förhand. Ju högre betyg du har, desto högre är chansen att du kommer in. Lycka till!
    • : Tack Anna! Jag undrar hur många merivärde behöver man föratt börjar studera NA och jag studerar Språkintroduktion ni?
    • Anna : Är det någon speciell gymnasieskola du är intresserad av?
    • Anna : Om du vet vilken skola du vill läsa på, kan man se resultat av konkurrensen för förra året. Dock betyder det inte alls att resultat av framtida antagningar kommer att ligga nära... Du konkurrerar ju mot de betyg som ännu inte är "satta", och vem kan se in i framtiden? :)
    • : Hej Anna! jag studerar på Bromma gymnasium nu. Jag vill studera Na på Thorildsplans gymnasium.
    • Anna : https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thorildsplans-gymnasium har öppet hus den 3 maj. Mitt råd till dig är att du går till skolan på Öppet hus och du kan bland annat passa på och fråga om vilka (hur höga) betyg som förra året gav plas på Naturvetenskapsprogrammet på den skolan.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Rose,

    du skriver att du är intresserad av Naturvetenskapsprogrammet. Och jag undrar om du vet att det är mycket matematik man läser och i snabb takt. Man läser också fyisk och kemi på Naturvetenskapsprogrammet och även biologi. 
    Jag vet inte om du är mycket bra på matematik och andra naturvetenskapliga ämnen. Det kanske du är. Men kika gärna på www.matteboken.se - där alla mattekurser är presenterade. Det är matematik 1c, 2c och 3c och på inriktningen "Naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet även Matematik 4 som läses som obligatoriska kurser. De läses i snabb takt. Detta för att elever som vill läsa ännu mer matematik (Matematik 5 och Matematik Specialisering) ska hinna läsa de kurser under årskurs 3 på gymnasiet.

    Tänk på att det är INGEN SOM PÅ FÖRHAND BESTÄMMER HUR HÖGA BETYG SOM KRÄVS, utan att den "siffran" uppstår i konkurrensen om utbildningsplats. 
    Alla behöriga sökande konkurrerar om plats med sina betyg.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej! Vi fick svar från Thorildsplansgymnasiet >> som lyder (var god läs nedan):

    Hej!

    På gymnasieantagningen finns antagningsstatistik för gymnasieprogram från året 2009 till och med året 2017:
    https://www.gyantagningen.se/antagningsstatistik/slutliga-antagningar.html
     
    Om man följer länken (ovan), och väljer år och sen klickar på Stockholms stad så finns antagningspoängen där.

    ***
    Och jag har nu gjort det och hittade statistik för förra året:

    dvs lägsta antagningspoäng/betygspoäng var 292,5 och 98 antagna elever till "Naturvetenskap" på Thorildsplansgymnasieskola.
    Har man E-betyg i 12 ämnen, har man 120 betygspoäng... Har man A-betyg i 12 ämnen, har man 240 betygspoäng, det räcker alltså inte att endast ha betyg i 12 ämnen - man ska ha betyg i flera ämnen för att uppnå över 290 betygspoäng.
     
    Ha en fin dag!

    Frågor och svar taggade med 'domare' (8 st.)

    • Tania

      Läsa ekjur men ändå gå natur i universitetet?

      Hej! Jag undrar om jag kan läsa ekonomi juridik på gymnasiet och lägga natur som extra ämnen och ändå kunna läsa medicin på universitetet. Eller kan jag göra tvärtom, att jag läser Natur och lägger till juridik som extra ämnen och läsa juridik på universitetet. Jag vill läsa ekjur för att...

      Anna: : Hej Tania, på Ekonomiprogrammet blir du inte behörig till läkarprogrammet på universitetet. Men det går att komplettera i så fall efter gymnasiet - på komvux eller... Läs hela svaret
    • Sara

      Plugga till läkare eller Jurist, vilka linjer och hur länge?

      Hej, jag ska välja gymnasielinje nu i höst. Har 282,5 meritpoäng ifrån vt16, då har jag C i alla NO-ämnen. Jag funderar på att läsa Naturvetenskap med samhällsinriktning eller att läsa Ekonomi med juridikinriktningen. Gillar båda, tror jag skulle ha det lite lättare på Ekonomi men man kan...

      Milla : : Vilken stad bor du i? Vad säger din lärare i matte, var rekommenderar hen att du läser på gymnasiet ? Kurser som du behöver till läkare, finns på NA, natur och... Läs hela svaret
    • Tania

      Jag vill bli domare men måste jag vara advokat innan det?

      Hej! Jag har tänkt på att välja ek ju i gymnasiet nästa år. Och jag undrar om jag väljer juridik i Universitetet och vill utbilda mig till domare (domstol) måste jag bli advokat/åklagare innan jag kan få bli domare? Eller kan man läsa till domare direkt? Tack!

      Liselotte: : Hej Tania! Du är intresserad av yrket Domare>>>. Man måste först få Juristexamen. Efter avlagd juristexamen kan man ansöka om notarieanställning. Efter... Läs hela svaret
    • Tania

      ekonomi eller natur?

      Hej! Jag har funderat på vilket program jag ska välja att gå på och det är mellan Na och Ek programmen. Jag vill verkligen lära mig om båda ämnena men de är så olika och jag vet inte vad jag ska välja. Jag har höga betyg alltså då inget är under C Men mitt problem är att om jag väljer Na...

      Julia: : Hej Tania! Du står i valet och kvalet inför ditt gymnasieval.  De yrken du är intresserad av är Domare>> Egen företagare>> och Forskare>> Att bli "vetenskapsman" (forskare) kan man... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka kurser behöver jag läsa för att komma in på juristlinjen?

      Jag vill gå på juristlinjen efter gymnasiet men jag vet inte riktigt vilken linje jag ska välja. Jag vill gå samhäll men har hört att om man väljer samhäll beteende (vilket jag helst vill gå) så läser man ingen geografi och undrar om jag måste gå samhäll samhäll för att komma in på jurist?...

      Anna: : Hejsan, om yrke Jurist kan du läsa här: http://www.framtid.se/yrke/jurist Efter grundutbildningen jurist man kan gå vidare till flera yrken, bl a sikta på att bli åklagare... Läs hela svaret
    • Sarah

      Turism och resor ?

      Hej . Det är så att jag går i 9an nu och vet absolut inte vad jag vill välja på gymnasiet.. jag hade tänkt väldigt mycket och ville bli bland annat läkare,tandläkare,domare och ekonom.. men grejen är att jag är väldigt dålig på matte och skulle aldrig klara av matte3 eller mattte 4. då det är...

      Mikael: : Hej Sarah! Att inte välja Naturvetenskapsprogrammet eller Ekonomi om du upplever att matte är svårt, är väldigt klokt beslut. Du frågar vad du kan jobba som om du väljer HT, inriktning turism&resor... Läs hela svaret
    • mansoora

      hur bli man domare?

      hej! jag tänkte bli domare och undrar hur kan man utbilda sig till domare? vilket program ska man gå på gymnasiet och högskola?? hur lång tid ta det? osv...

      Anna: : Hej Mansoora! Om yrket Domare läs på http://www.framtid.se/profession/domare/ Man bör gå utbildning till Jurist på högskola - till att börja med. Behörig kan man bli på alla gymnasieprogram. Särskild behörighet till juristutbildning är... Läs hela svaret
    • Ellie

      Vilken linje ska jag välja för att bli domare?

      Hej! Jag är en 13-årig tjej som alltid haft som dröm att bli domare. Nu är det ju några år kvar men jag undrar fortfarande, vilken linje på gymnasiet ska jag börja på?

      Lotta: : Hej Vilken sorts domare tänker du? En fotbollsdomare eller en domare i domstol? En domare inom idrotten ska ju kunna sin idrott mycket väl och kanske rent av ha lite ledarskapsträning bakom sig medan en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga