Fredrik
    Hej!

    Jag heter Fredrik och tänkte börja läsa en 2-årig utbildning, "Utveckling av e-tjänster", där fokus är på att lära sig om hur man designar och använder e-tjänster. Utbildningen ger inga fördjupade kunskaper i något program, men man lär dig lite om objektorienterad programmering, PHP, HTML/CSS, SQL m.m.

    Jag skulle vara tacksam om ni kunde svara på följande:
    *Tror ni att det är värt att gå utbildningen?
    *Utbildningen leder inte fram till någon särskild yrkestitel, som t.ex. Systemutvecklare, men kan det ändå finnas möjligheter att hitta jobb i t.ex. Göteborg eller Halmstad - större orter jag skulle kunna pendla till? (Jag bor i Varberg, Halland, men i min hemstad kan jag nog inte räkna med IT-jobb.)
    När jag söker efter lediga jobb på Arbetsförmedlingen hittar jag inte något som exakt matchar utveckling av e-tjänster. Skulle ni kunna dela med er av tips till mig när det gäller att hitta praktik/arbete inom mitt område? Är det spontanansökningar som jag får inrikta mig på, om jag inte hittar några utannonserade jobb? Vilka företag/arbetsplatser skulle kunna vara intresserad av min kompetens - är det webbyråer, statliga myndigheters IT-avdelningar eller annat?

    Jag förstår att det inte är helt lätt att besvara mina frågor ovan, men jag är tacksam för all hjälp jag kan få!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Fredrik!

    den utbildningen du undrar över ger med stor sannolikhet ingång till ett antal olika yrken, och det är därför svårt att ge specifika svar om en framtida arbetsmarknad. Enligt AF (arbetsförmedlingen) och många sakkunniga, är prognosen att det i den närmaste framtiden blir relativt liten konkurrens om jobben inom data/IT.
    Du kan samtidigt som du söker till högskola-universitet också söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar (det är oberoende av varandra ansökningar), t.ex finns det i Varberg följande yh-utbildningar:
    systemutvecklare-net-campus-varberg
    mjukvaruutvecklare-campus-varberg

    Det som är utmärkande för just Yrkeshögskola är att utbildningarna tas fram i nära samarbete med näringslivet och beviljas starta endast om prognosen är att arbetsmöjligheterna blir goda.

    För yrkeshögskoleutb.inom Data/IT var god se yhguiden.se/resultat?Education.data-it

    Frågor och svar taggade med '#bii' (2 st.)

    • Zun

      Vad krävs för att söka med BII?

      Jag har tagit studenten och tror jag ska börja plugga nästa höst. Jag vill gärna bli civilingenjör men för att öka mina chanser vill jag även söka med BII och högskoleprovet. Vad krävs för att jag ska kunna söka med BII?...

      Milla : : Hej,den realistiska lösningen ser jag för dig genom Prövningar - eller i alla fall En prövning, t.ex prövning i matematik 1a. Trots att du i ditt examensbevis har "över godkänt"... Läs hela svaret
    • Erik

      BI och BII, blir jag antagen i båda även om kompletteringen går dålig?

      Hej! Har suttit och stressat på natten med ångest om jag ska komplettera för att garantera en plats i både BI och BII urvalsgrupper, men jag vet inte hur det funkar riktigt. Jag kommer in på den kurs jag vill med hästlängder från 2019 och neråt men inte 2020 men jag kvalar för gruppen BII med...

      Anna: : Hej Erik,om du skaffar dig ett högre betyg i någon av gymnasiala kurserna som räknas in (eller betyget i kursen som ger dig meritpoäng), alltså om du på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga