Frida
    Hej!
    Om man har läst gymnasiet utomlands, och har läst matte 4, måste man då läsa matte 1a i sverige? Eller kan matte 4 täcka den kursen?
    Vad är fortast att göra när det gäller att få grundläggande behörighet, ska man läsa olika kurser i komvux eller borde jag ta en allmän kurs på folkhögskola?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Vilka kurser du behöver komplettera med för högskolebehörighet framgår av bedömningen du får från Universitetet-& högskolerådet (UHR), när de har värderat dina utländska betyg.

    Vad gäller Svenska- du behöver skaffa godkänt betyg i Svenska eller SAS 3; eller klara TiSUS-test. Vad gäller matematik- om du fick bedömning att dina utländska studier motsvarar matematik 4, behöver du inte läsa matte.

    Var kan du fortast komplettera? Det beror på vad du behöver komplettera med. Du kan söka läsa på komvux och samtidigt söka till allmänna kurser på folkhögskolorna- och se var du kommer in.

    • Frida : Jag behöver komplettera 800 poäng utöver svenska 3 och engelska 5,6. Glömde fråga om jag läst engelska 7 utomlands behöver jag då läsa 5,6? De har översatt mina mattebetyg och det motsvarar matematik4.
    • Milla :

      Om det i UHR´s bedömningen står att du har utländska kurser/betyg motsvarande t o m engelska 7, då kan jag inte tänka mig att du skulle behöva läsa eng 5 och 6. Men gör planering tillsammans med SYV på komvux ( i de kommunen där du är folkbokförd ). Du får de bästa (mest rätta) svaren av SYV-en på komvux, som dagligen arbetar med just den typen av frågorna. Du kan annars läsa och tolka information på uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/grundlaggande-behorighet---oavslutad men det är inte din eller vår tolkning som spelar roll utan den tolkningen som Antagning.se kommer att göra (i fall du sedan söker till svensk högskola eller universitet). Som sagt, SYV-ar på komvux arbetar med den typen av frågor; de tittar på det utlåtande som du fick från UHR, kan prata med dig och ställa frågorna och sedan kan/bör ni tillsammans komma fram till vad du behöver komplettera med.

    Frågor och svar taggade med 'bytagymnasium' (4 st.)

    • Student

      Byta linje och skola?

      Hej SYV Jag har länge gått runt och funderat på att byta linje och skola då min skola inte passar mig och håller sig absolut inte upp till mina förväntningar både lärarmässigt och skolmässigt generellt, samma gäller linjen jag går. Jag funderar på att byta tillbaka till Sam sam eller gå...

      Mikael: : Hej! Fråga på alla de skolor dit du vill byta - om ledig plats finns och i så fall kan rektor ta in dig och hjälpa dig ordna med studieplanen, t.ex genom Individuellt anpassat program. Om ingen ledig plats finns... Läs hela svaret
    • Hampus

      Hur ska man gå tillväga om man vill byta gymnasium?

      Hej! Jag går 1:an just nu på teknikprogrammet och jag känner att jag inte kommer klara 2:an och vill både byta skola och linje. Måste jag gå om 1:an om jag vill byta till samhällsprogrammet? Hur ska jag gå tillväga?

      Mikael: : Det är inte omöjligt att byta från teknik till samhällsvetenskap utan att behöva gå om åk1, men för det behövs det rektors beslut om Individuellt anpassat... Läs hela svaret
    • Alexander

      Byta från Samhälle till Handel?

      Jag går första året på samhällslinjen men undrar ifall jag kan byta till Handelslinjen på en annan skola i en annan kommun efter första året, utan att behöva gå om eller finns det olika alternativ.

      Milla : : Hej Alexander! Det är inte omöjligt (dvs inte förbjudet) att byta till ett annat program utan att "förlora" ett år, men det är inte din rättighet utan ett antal "punkter" måste uppfyllas för att detta skulle bli möjligt: 1.... Läs hela svaret
    • bella

      Byta gymnasium och program?

      Hej, jag har nu börjat gymnasium och jag har ångrat mitt val på både skola och program. Jag undrar om man kan byta gymnasium när terminen har börjat och om jag får byta program? Jag skulle vilja byta till hotell-och turismprogrammet. Jag går nu på Samhällsvetenskapsprogrammet inr...

      Mikael: : Hej Bella, för dig, som är intresserad av polisyrket, är det bra att besöka http://polisen.se/Bli-polis/. Här http://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/ ser du vilka krav som ställs på sökande. Särskild behörighet till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga