Amanda 22 år
  Jag vill komma in på kriminologiprogrammet och har alla betyg som krävs men har F i spanska 3 och 4 och har E i några ämnen. Vill plugga upp betygen så att jag sedan kommer in. Är det bästa att plugga upp spanskan och de ämnena jag har sämre betyg i eller bör jag göra på något annat sätt?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Amanda,
  höjning från F till E är lika stor som från E till A, därför är det mycket fördelaktigt att i första hand höja betygen som finns i ditt examensbevis från F till E; dessutom ger godkända betyg i moderna språk 3 och 4 även meritpoäng/extrapoäng, så höjningen blir ännu betydligt större.
  Om spanska 3 och 4 ingår i ditt examensbevis med betygen F, och du får E i de två kurserna, höjs ditt meritvärde med 1,5 + 0.8, alltså med 2,3 och det är stor höjning. Om du skulle fått C i både spanska 3 och 4, skulle höjningen bli + 2,7 och skulle du fått A i båda kurserna, blir höjning + 3.1. Så mitt förslag är att du i första hand försöker få godkända betyg i spanska 3 och 4 men försök få högre än E, om det går.
  Annars så är det givetvis bra om du kan få högre betyg i kurser som ingår i ditt exam.bevis - för att det kommer ge höjning av ditt jämförelsetal/meritvärde.
  Har du godkänt betyg i engelska 7 och/eller i högre kurser än matematik 2? Om inte - kan du genom de kurserna få fler meritpoäng. Eng 7 ger  + 1.0 och matte 3 skulle ge dig + 0.5 och matte 4 ännu + 0.5 men totalt antal meritpoäng är ändå 2,5 - läs gärna på gymnasieguiden.se/merit

  • Amanda Tack för svar, jag har varken engelska 7 eller matte 3. Jag har matte 1b och 2b som jag har E i. Är det bättre att lägga till matte 3 då eller engelska 6 eller bör jag plugga upp matte 1b eller 2b och få högre betyg där? Vilket är bäst?

  Frågor och svar taggade med 'slutlig antagning' (7 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga