Sara
    Jag ska nu gå sista året på gymnasiet och kommer förmodligen att gå ut med 19,3-19,5 i snitt men vill skrapa ihop 2,5 meritpoäng och enda sättet för mig att göra detta är att läsa matte 5 (har just nu 1,5 i merit). Min skola undervisar inte matte 5 men jag borde väl få chansen att tenta av kursen innan jag tar studenten?

    Jag ska söka till apotekarprogrammet i Uppsala och vill försäkra mig om min plats och därför skulle 20,3-20,5 göra det förhoppningsvis. http://www.utbildningssidan.se/studiefakta/omradesbehorighet-a13
    Om det inte går att tenta av matte 5, hur är det då med matematik specialiseringen då? Om jag läser två matematik specaliseringskurser så får jag ihop 1 merit, dock erbjuds inte denna undervisning i min skola. Skulle jag kunna tenta av denna då?

    1 Svar

    Hej Zahraa!


    Skolan är skyldig dig att erbjuda att läsa alla de kurser som är:
    1. obligatoriska på ditt gymnasieprogram (vilket inte matte 5 är),
    2. valbara kurser som får läsas som programfördjupande och i tillräcklig omfattning - så att du kan få tillräckligt med betygsatta poäng till en gymnasieexamen


    En behörighetsgivande kurs ger inte meritpoäng, vilket innebär att matematik 4 om du söker apotekarprogrammet inte ger dig meritpoäng. Om matematik 5 inte går att läsa för din del så ger även matematik specialicering meritpoäng.
    Har du möjlighet att få läsa matematik specialicering så bör du göra det då även kurser i matematik specialicering ger metritpoäng.

    Matematik 5 = 1 meritpoäng
    Matematik specialisering = 0,5 meritpoäng
    Matematik 5 kan ersättas av kurser i matematik specialicering. Tre kurser i matematik specialicering ger alltså 1,5 meritpoäng. Men eftersom att du redan har 1,5 och endast kan ha max 2,5 så är tre kurser i specialiseringen inte aktuellt antar jag.

    För att konkurrera om utbildningsplats på högskolenivå så bör du även göra Högskoleprovet Uom du inte redan gjort det).

    Särskild Prövning kan också vara ett alternativ för dig, det brukar kosta 500 kr. att göra i varje kurs, reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i. Hör av dig till prövningsenheten i din kommun för att ta reda på dina möjligheter där.

    Lycka till!
    Häslningar
    Melina SYV
    • : Tack för ditt snabba svar. Om jag dessvärre inte får läsa varken matte 5 eller matte specialiseringskurser, hur stor är då chansen att jag kommer in på apotekarprogrammet om de kräver 18-19 enligt statistiken? Jag vet ju inte hur stor konkurrensen är.

    Frågor och svar taggade med 'estet och media' (3 st.)

    • Alva

      Hur svår matte har man på media inriktning foto?

      Hej! Jag vill söka media inriktning foto, men är inte så bra på matte. Hur mycket/svår matte har man? Behöver man vara bra på matte för att klara det?

      Mikael: : Hej! På estetiska programmet>> läser man endast en kurs i matematik - matte 1b. det är minst matte av alla högskoleförberedande program. Mindre (eller snarare enkIare matte)... Läs hela svaret
    • PC

      Studera vidare till andra kurser/linje?

      Hej! Jag har 2 frågor, vad är skillnaden mellan högskola och universitet? Jag går estetik och media år 2, fast jag har tänkt på att fortsätta studera efter gymnasiet men dock om samhällsvetenskap. Min kompis säger att det inte går att studera till det eftersom jag går media så måste jag läsa...

      Milla : : Hej PP! Skillnad på högskola och universitet är att Universitet har fler professorer och bedriver forskning på högre nivå eller mer forskning, men annars så är det samma skolform och alla universitets- och... Läs hela svaret
    • Frallan

      Läser man språk om man ska gå estet och media programmet?

      Läser man språk om man ska gå estet och media programmet? Jag vet att man läser svenska och engelska, men jag menar mer om man kan fortsätta läsa spanska t.ex om man har gjort det på högstadiet?

      Lena: : Hejsan, nej, på Estetiska programmet så läser man inte språk inom de obligatoriska kurspaketet. Däremot kan skolor erbjuda språk som tillval inom de olika valbara kurspaket som erbjuds. Kolla vad de skolor som du tänker välja erbjuder. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga