Olivia

    Hej! Jag är en elev som tagit studenten och som nu går några månader intensivkurs franska i Frankrike som är organiserat av Education First. Jag skulle gärna vilja studera vidare på högskola/ universitet till våren för att lära mig språket helt. Min fråga är: Vad ska jag söka för kurs så att det blir på rätt nivå? När jag kommer tillbaka från Frankrike beräknar jag vara kring B.2.3 vilket jag skulle tro klassa som medel. Vad ska jag då söka för kurs för i universitetet som motsvarar denna nivån? Och vad är det för eventuella förberedelser jag behöver göra? Lite info som kan vara bra att veta: Önskad studieort är Malmö men jag kan även tänka mig att plugga på distans från andra orter! Tack på förhand! :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Olivia,

    alla de olika sökbara utbildningar på högskolenivå i Sverige i franska finner du på antagning.se/franska och om du sedan innan ej läst franska på högskola/universitet, så är det mycket möjligt att du bör söka till Franska I eller Franska A. På högskolenivå läser man inte endast prata och skriva utan även språkteori, språkhistoria och att översätta mellan franska och svenska... alltså det är bredare än endast kunna tala och skriva på just franska.
    Du får jättegärna kontakta studievägledare på språkinstitutionerna på de svenska lärosätena: högskolorna-universiteten, för att de är experter på just det område.
    Du kan annars söka i första hand FORTSÄTTNINGSKURS i franska på Lunds universitet; och i andra hand Franska Grundkurs; och i tredje hand - Nybörjarkurs (detta om dina studier i franska utomlands ej blir "godkända" och du bedöms i så fall behöva börja från början).

    Distansstudier finns Med eller Utan obligatoriska träffar.
    Distansstudier i franska på högskolenivå med start våren 2020 - utan träffar är inte många:
    - frågor om studier på Linköpings universitet kan du ställa till universitetsadjunkt [email protected]

    - på Göteborgs Universitet finns en distanskurs utan träffar: se info på utbildning.gu.se/kurser/franska
    - Nybörjarkurs i franska utan träffar med start våren 2020 finns på Umeå Universitet, men det tror jag är för låg nivå för dig.

    De svenska lärosätenas gemensam hemsida heter www.studera.nu där finns möjlighet att lägga olika "filter" och sortera ut olika utbildningar fram, t.ex begränsa på "distans utan obligatoriska träffar" och på "termin", när utbildning startar och om tidigare högskolestudier krävs eller ej. Se gärna en lista på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=franska där jag sorterade ut för dig kurser i franska med start våren 2020 på distans med och utan träffar, blandat... tänk på att 7,5 hp kurser är ganska "små". Heltidsstudier på högskolenivå under en termin motsvarar 30 hp. För att läsa på heltid under en termin behöver man läsa fyra stycken 7,5 hp-kurser samtidigt.

    Ansökan om högskolestudier i Sverige gör du på www.antagning.se - och det finns möjlighet att ringa till Antagning.se tel.nr 0771-550720 tel.tid kl.9-16 på vardagar.

    Du kan även kontakta Studievägledare vid tolk-och översättarinstitutet i Sthlm.Och speciellt om du har tänkt att använda dina studier i franska för att kunna i framtiden bli tolk eller översättare.

     

    Frågor och svar taggade med 'pedagog' (4 st.)

    • Linn

      har dessa yrken skyddade titlar?

      Har någon av dessa skyddad titel? Eller kan dom finnas som diplomerade utbildningar? Ungdomspedagog? Beteendepedagog? Socialpedagog? Integrationspedagog? Fältassistent?

      Julia: : Hej Linn,enligt vad jag vet så har ingen av de yrken du nämner en skyddad titel. Diverse olika utbildningar kan leda till möjlighet att jobba inom de yrken. Arbetsgivare bestämmer vem som får... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Sergi

      Kan Man Jobba som Musiklärare efter Gymnasiet ?

      Hej jag har kollat up många olika jobb och etc.. Men fortfarande tycker jag att jag skulle vilja blir Musiklärare Så jag tänkte så har : Efter Grundskola jag går till gymnasiet > Estetiska Programmet > Inriktning Musik Men efter det är jag då redo för att för exempel jobba som musik...

      Anna: : Hej Sergi, om hur antagningsprovet är utformat på KungIiga MusikhögskoIan, Iäs på skoIans egen hemsida>> och frågor om utbiIdning på den skoIan, inkIusive... Läs hela svaret
    • Birgitta

      Hur blir jag specialpedagog utan behörighet?

      Jag vill läsa till specialpedagog! Har ingen behörighet till gymnasiet, har betyg i engelska från vuxengymnasium samt en yrkesutbildning från Stockholmsstad till vårdbiträde/1989 skolan har tappat bort betyg tyvärr. Hur ska jag bete mig för att kunna få plugga? Gärna distans eftersom jag arbetar!

      Julia: : Hej Birgitta! Bra att du vill plugga! Dock kan det bli lite knepigt att hitta en utbildning till vilken du är behörig. Ang. betyget som du tappade bort, så borde det gå att få en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga