N 16 år

  Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater inriktningen, som jag vill gå. Jag tror att dem tar in ungefär 90 elever. Mitt merit värde är högre än både medelvärdet och antagningen förra och för förra året, men detta året har det tyvärr blivit så mycket högre. Jag vill värkligen komma in där och är jätte rädd och stressad på vad som kommer hända, och nu är hela min sommar förstörd, då detta är det ända jag tänker på. Så min fråga är: hur stor chans är det att jag kommer in? och kan jag göra något som gör att jag har större chans att komma in?

  • Anna Är du Antagen någonstans, på någon gymnasial utbildning? I vilken stad vill du gå på gymnasiet?
  • N Ja, jag är antagen till mitt andrahands vall, men vill typ inte gå på det, jag bor i Göteborg så alla gymnasium jag valt finns i Göteborg :)
  • Anna

   Kan du tänka dig pendla till Kungsbacka? Enligt våra uppgifter finns det några få lediga platser på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka (på just ES/teater). Här tänker jag så här: om du kan tänka dig att pendla till Kungsbacka då behöver du ändra i din ansökan - du kan också lägga in ES/teater på andra gymnasieskolor dit det är möjligt att pendla från Gbg; det är Lerums gymnasium och Hulebäcksgymnasiet i Härryda. Om det finns ledig plats på ES/teater inom pendlingsavstånd från Gbg på ngn annan skola än Aranäsgymnasiet, vet vi tyvärr inget om.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej V!
  Inriktningen TEATER erbjuds tyvärr på ganska få gymnasieskolor i Sverige. Enligt våra uppgifter är det endast 50 gymnasieskolor som erbjuder den utbildningen, se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater Är det just "teater" du vill gå på gymnasiet och med det skulle det vara OK att pendla långt för att gå just den utbildningen eller kanske t o m flytta till en annan ort? Eller vill du hellre gå på en viss/specifik gymnasieskola, även om det blir en annan utbildning än just inriktning Teater på ES?
  Jag hoppas du kommer in från RESERV in på den utbildning som du helst vill gå på, men det är bra att "gardera sig" och söka samma utbildning (alltså inriktning Teater på ES )  på så många olika skolor som möjligt för att om du börjar på rätt utbildning (rätt program och inriktning) men på "fel skola" då kan möjlighet att byta uppstå (t.ex efter årskurs1, inför årskurs2). Om du går på "fel utbildning" då kan du senare inte hoppa in i "rätt utbildning" för att du läser då andra kurser (i alla fall en del andra kurser) än de som ingår i den utbildning som du egentligen vill gå.
  Fram till och med 8 september 2022 gör gymnasieantagningen i Göteborgs regionen reservantagning och förhoppningsvis kommer du in (men ingen kan idag svara om det blir så eller inte). Det jag råder dig att göra är att med hjälp av din SYV på din "gamla" grundskola eller med hjälp av "sommar-SYVen"/jourhavande i din folkbokföringskommun lägga till fler ES/teater-alternativ (på alla de skolorna dit du kan pendla till) men var noga med att påpeka till den SYV-en som ska göra ändring i din ansökan att du vill stå kvar som RESERV till ES/teater på Schillerska!
  Konkreta tips/råd:
  - prata med dina vårdnadshavare; ni bör tillsammans bestämma om vilka gymnasieskolor som det för dig blir möjligt att pendla till och skriv upp en lista på de skolorna som erbjuder ES/teater i rätt ordning (högst upp den skola som du helst vill komma in på, förutom Schillerska där du redan står i RESERV).
  _ prata med dina vårdnadshavare om eventuell möjlighet för dig att flytta till en annan ort om du skulle kunna komma in på teaterutbildningen på en skola dit det blir för långt att pendla.
  - tänk på att du kan kanske syssla med teater på andra ställen än gymnasiet; i så fall kan du gå en annan utbildning på gymnasiet och "utöva teater" på fritiden (fördelen här är att du slipper bli betygsatt i teater-kurserna och kan då spela teater endast på grund av att det är ditt stora intresse och inte för att du "måste" för att du går vissa kurser i vilka du ska behöva få betygen sen). Det kan bli mycket roligare att spela teater på fritiden än i skolan. Jag säger inte att du inte bör sträva efter att komma in på just teater-utbildning på gymnasiet men jag vet, av erfarenhet, att många ungdomar tycker att det är bättre/roligare utöva sitt stora intresse utanför skolan (för att slippa ha sitt intresse förknippad med "massa måsten" = specifika kursmoment som ska utföras och i vilka du ska få betyg sen också).

  • N Det är mäst att jag så gärna vill gå teater, och den här gymnasieskolan tycker jag är väldigt fin också, själv så måste jag åka dit i typ 40 min ungefär men det gör inte så mycket, då jag verkligen vill gå där. Hittade först inte något annat gymnasium som erbjöd teater, men när det var försent så märkte jag att det finns ett till gymnasium som erbjuder teater, det ligger bara lite längre bort men jag skulle fortfarande tänka mig att åka dit.
  • Anna Läs gärna den kommentaren som jag skrev till din fråga. Om du vill ändra (lägga till alternativen) i din ansökan, logga in på hemsidan för ditt gymnasieval, Indra2 och se vem som "jourhavande SYV" är i den kommunen där du är folkbokförd. Det är den SYV-en du bör kontakta. Hen kan ändra i din ansökan. Säg i så fall till den SYV-en att du fortfarande vill stå som RESERV till Teater på Shillerska men att du samtidigt vill lägga till andra "teater"alternativ (alla som du kan tänka dig pendla till).
  • N Hej och tack så mycket för svaret, aranäsgymnasiet och Lerums gymnasium ligger tyvvär lite för långt bort för mig då jag skulle ta mig nästan 2 h tyvvär. Huläbäck ligger något närmare (1 h och 2 m bort) och jag kanske skulle kunna tänka mig att åka dit, jag hoppas bara att jag klarar av att åka så långt, så får nog tänka lite på det. Tyvvär så är jag inte i Sverige just nu så kan inte se hur det är att åka dit, men ska prata med mina föräldrar om det. Så jag hoppas verkligen att jag kommer in på Schillerska, då man kan välja så många olika individuella val och till och med välja samhälsinriktning, (som är en anledning till varför jag häkte skulle gå på Schillerska) men om jag inte skulle få plats på Schillerska så skulle jag välja hulebäck, men tack för svaren.
  • Julia Det kan finnas möjlighet att byta gymnasieskola (både i början av läsåret 1, alltså under augusti-september och senare, t.ex på sommaren mellan kurserna 1 och 2) men för det behöver man börja läsa på samma utbildning (alltså, i ditt fall ES/teater) men tänk också på att det finns olika sätt att spela/utöva teater även utanför gymnasieskolan; det kan t.ex ffinnas sommar-läger eller sommarkurser på folkhögskolorna, det går kanske att hitta en amatör teatargrupp att ansluta sig till; eller någon förening som sysslar med teater; och så finns det också studieförbund (t.ex Vuxenskolan) och Kulturskolan som brukar erbjuda kurser i drama/teater. Om du efter gymnasiet vill läsa vidare inom skådespeleri/teater så ställs det inte som ett krav att ha gått just inriktning teater på gymnasiet. Du kan läsa en annan gymnasial utbildning och efter gymnasiet komma in på en eftergymnasial utbildning inom teater. Men vi håller tummarna för att du kommer in från RESERV in på Schillerska!
  • N Tack så mycket♡ Nu får jag värkligen hålla tummarna på att jag kommer in, är tacksam för alla svar jag fått/får
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  SYV-besökare Syv SYV

  Hej V!
  Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även om du kommer in på gymnasial utbildning Teater på Estetiska programmet. Kurser kan finnas inom Kulturskolans verksamhet och hos olika Studieförbund. Allmän information om vad "ett studieförbund" är finner du på framtid.se/information/studieforbund (www.framtid.se är annars en sajt som presenterar över 2.ooo olika yrken!). Du kan t.ex kika på följande yrken:
  Kostymör
  Scenograf
  Inspicient
  Skådespelare
  Dramapedagog
  Dockförare
  Röstskådespelare

  För Kulturskolan i Göteborg gäller:
  i första hand gör ansökan till det område där du bor, som t.ex kan vara Angered, Askim eller Centrum (City). Kulturskolans stora intag sker i augusti och då är det bra att ha gjort en anmälan om intresse finns att komma med i en grupp i höst. Kostnad uppgår till 300 kr per termin (enligt uppgift jag fick per telefon idag, den 30 juni 2022).Du kan ta direktkontakt till aktuellt geografiskt område, där du bor. Se mer information på Kulturskolan - Göteborgs Stad (goteborg.se)

  • N Tack, vad bra att veta
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Sofie 32 år

   Kommer poängen att räknas?

   Hej! Jag ska söka ssk-utbildningen i vår och har 100 gymnasiepoäng ifrån grundläggande behörighet. Nu läser jag biologi 1 och undrar om dom 100 poängen kommer räknas när jag redan läst naturkunskap 1 och 2? Mvh Sofie.

   Milla SYV: Hej Sofie,jag rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux (du gör det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). Du visar alla dina tidigare gymnasiebetyg till SYV på komvux och... Läs hela svaret
  • Maja 17 år

   Kan man komplettera gymnasiebetyg innan ansökning till hösten?

   Hej! Hur viktigt det är att komplettera gymnasiebetyg? Jag är intresserad av att studera på högskola utomlands och vill därför ha så bra betyg som möjligt för att öka chansen att bli antagen. Jag har ett C och ett D i betyg som jag hade...

   Milla SYV: Hej Maja!olika skolor utomlands kan ha olika regler och olika datum för när betygen måste "in" som senast. Allmänt sett, så är det under sommaren... Läs hela svaret
  • Amar 16 år

   Kan man ta bort sitt modersmål i gymnasiet?

   Hej, när vi sökte gymnasium så hade man rätt till att välja sitt egna modersmål. Jag har nu ändrat mig och vill inte ha mitt modersmål i gymnasiet. Hur går detta till och är det ens möjligt?

   Milla SYV: Hej Amar,att läsa kurser inom modersmål på gymnasiet är frivilligt. Men det kan finnas nyanser... det är så att på vissa gymnasieprogram måste man tvunget ha en eller... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Frågor om Logistiker ?

   Jag har tänkt att söka till yrkeshögskolan logistiker utbildning. Det finns flera olika utbildningsanordnare och alla de utbildningar har ungefär samma yrkestitel men kursinnehållet varierade, såg lite annorlunda ut eller aa det skiljer sig, trots att det heter...

   Milla SYV: Hej Linda!Yrket Logistiker och liknande yrken som Affärslogistiker, E-Handelslogistiker och Speditör m.fl, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att man kan inom de yrken jobba med diverse olika utbildningar. Man kan... Läs hela svaret
  • Irma 20 år

   Prövningar i samma ämne flera gånger?

   Hej! Jag tänkte göra två prövningar i svenska 2 till hösten för att öka mina chanser att få A i det. Jag tänkte då göra det hos två olika samordnare. Får man göra det? Väljer jag sedan vilket av betygen jag laddar...

   Anna SYV: Hej Irma,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så du kan ladda upp flera betyg i Svenska 2 på Antagning.se och det betyget som kommer att gälla (räknas... Läs hela svaret
  • Lena 19 år

   Höja min merit, prövningar eller komvux?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet nu 2022 med 19.06 i merit. För att komma in på utbildningen jag vill in på behöver jag runt 19,7. Därför undrar jag vad som blir det effektivaste sättet för mig att nå dit. Jag tänkte först pröva...

   Mikael SYV: Hej Lena,om du får högre betyg i matte 1a än du har i matte 1b (eller 1c) så kommer det högre betyget räknas in i BII, kompletteringsgruppen. På samma sätt: om du får... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Vad gör man efter man är färdig med en BMA utbildning?

   Jag planera att plugga BMA programmet inrikting klinisk fysiologi nu höst men vet inte vad jag ska åöstudera vidare till för att få bättre lön möjligheter i framtiden. Jag har alltid haft ett intresse för hjärnan och hade tänkt att...

   Mikael SYV: Hej Matilda,du får gärna samråda med studievägledare på BMA-programmet och med studievägledare som är kopplade till utbildningar i neurofysiologi. Du har intresse... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Hur mycket tjänar en klinisk fysiolog??

   Jag har alltid haft ett intresse för kroppens olika funktioner och alltid satsat på att välja mina studier så att de leder mig till ett jobb inom vården. Jag spanade på Biomedicinska analytiker programmet med inrikting klinisk fysiolog och kände att det fyllde alla mina krav förutom ett, lönen....

   Mikael SYV: Hej Matilda,lönefrågan är svår att besvara. Längre/högre utbildning ger inte alltid högre lön. Man kan med lägre/kortare utbildning få högre lön - beror... Läs hela svaret
  • Daniel 18 år

   civilingenjör och lärare?

   HEJ! jag är helt förvirrad och vet inte vad jag vill plugga i framtiden. har alltid fått svaret "du har tid på dig" men tiden börjar rinna ur... Även om jag har tid vill jag inte ta all tid i världen för att bestämma mig. i alla fall...

   Mikael SYV: Hej Daniel!Den här utbildningen - kth.se/utbildning/civilingenjor/civing-larare - kräver följande behörighet: Grundläggande behörighet + särskild behörighet: godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Elias 17 år

   Byta individuella val?

   Hej, jag är en elev som gått första året på teknik. Vi fick efter första terminen välja våra individuella val. Jag valde digitalt skapande 2 omg eng 7 men inser nu att jag vill läsa matte 5 istället för digitalt skapande på...

   Mikael SYV: Hej Elias,majla (skicka epost) till SYV på din skola där du framför ditt önskemål om att byta en kurs inom Individuellt val. Du kan skicka epost nu, på en gång, så läser SYV-en ditt mail... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Vilken universitetsutbildning?

   Hej! Jag skulle gärna vilja studera någonting som ger mig möjligheten att bli fondförvaltare eller investerare på en bank eller fond. Jag vill gärna studera i stockholm och kollar på SU. Det finns bland annat företagsekonomi (kandidatexamen) samt...

   Mikael SYV: Hej Ali,för att få lov att jobba som Fondförvaltare, så krävs det högre utbildning inom ekonomi. Ofta är man i grunden Civilekonom eller Ekonom, utbildad... Läs hela svaret
  • Viviana 20 år

   Vad kan man jobba med efter?

   Jag har kommit in på nationalekonomi & statistik på Stockholm universitet. Jag undrar nu vad man kan jobba med efter man har läst programmet eftersom det inte står så tydligt på deras hemsida

   Mikael SYV: Hej Viviana,kika gärna på yrkesbeskrivningar av yrken Nationalekonom och Statistiker. Du får annars gärna kontakta studievägledare på den institutionen där utbildningen ges, som... Läs hela svaret
  • Anonym 21 år

   Hur lång tid tar Komvux?

   Hej! Ber om ursäkt om detta är en fråga som har ställts förut, men jag hittar inget konkret svar på den. Iallafall, jag ska börja mitt andra på en folkhögskola, men känner att jag inte lär mig ett dugg + att jag tycker pedagogiken är väldigt udda. Så jag hade tänkt söka till komvux...

   Mikael SYV: Hej!F är också ett betyg... Jag hoppas du har Godkända betyg i Eng 5 och Svenska 1. De två kurserna går ut på sammanlagt 200poäng (100poäng per kurs). För examensbevis från komvux... Läs hela svaret
  • Emma 20 år

   Kan man gå sista året på gymnasiet på distans?

   Jag har gått två av tre år på naturvetenskapsprogrammet, och vantrivs verkligen på den skolan jag går på. Jag har försökt att byta, men de få skolorna där jag känner andra människor och som jag skulle kunna tänka mig att byta till har inga platser, och köerna är så långa att det inte kommer att...

   Mikael SYV: Hej Emma,från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år "hör" man "till" komvux i stället för gymnasiet. Du söker till komvux i den kommunen där... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga