Elliot

    Jag har sökt på framtid.se för att hitta diverse yrken jag var intresserad av och hur man utbildar sig till dem. Framtid.se hänvisar till en länk på SLU. På SLU hittar jag endast en faktatext om vad yrket innebär men inte var man kan hitta självaste utbildningen. Helt enkelt är frågan följande: Jag vill utbilda mig till skogsforskare, vet ni hur jag ska gå tillväga?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,
    ta en titt på slu.se/fakulteter/s/forskning/framstaende-forskning och längre ner på sidan (länk ovan) finns även kontaktuppgifter till en kontaktperson, som du gärna får ta kontakt med.

    Allmänt gäller:
    det är en mycket lång och osäker väg att ge sig in på - mot att bli en forskare (oavsett inom vilket ämne man vill forska). Först måste man ta kandidatexamen eller i alla fall skaffa sig 3-årig högskoleutbildning inom "rätt" kunskapsområde i detta fall: "skog" eller möjligtvis Biologi.
    Sedan ska man försöka komma in på utbildning på avancerad nivå: magister eller masterprogrammet. Och efter det hålla ögonen öppna för vilka möjligheter som kanske visar sig finnas, t.ex om det blir möjligt att söka ngn Doktorand-tjänst.
    Saken är den: man måste både skaffa sig mycket omfattande och avancerade kunskaper inom det kunskapsområde som man vill forska inom + också ha tur eller vara duktig på att skapa resurser (idka bidrag), för att det kostar mycket pengar att bedriva forskning och det är inte alls ovanligt att man ej kan påbörja forskningsprojekt eller måste stoppa det pga brist på resurser (pengar). Det finns oftast många fler personer som har kunskaper och skulle kunnat forska än som det finns resurser för att bekosta forskningen (alltså är det mycket tuff konkurrens och man kan med mycket hög utbildning inom "skog" finna sig i en situation då man inte har ngn inkomst, över huvudet taget och måste söka jobb inom områden som inte har med skog att göra, alls). Det finns inga garantier på att lyckas bli en forskare men om du brinner för "skogliga frågor" - börja med att läsa "skogliga kurser" eller kandidatprogram i biologi. Prata också gärna med en studievägledare på ngn institution där relevanta utbildningar ges.
    Kort kan man sammanfatta så här: även om man skaffar sig utbildning som räcker för att kunna forska, betyder det inte att man också ska få göra det, utan man måste vara beredd att försörja sig på annat sätt, om man inte ska kunna göra det på att bedriva forskning.
    Vänligen
    L.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'konkurrenshöja' (3 st.)

    • Erika

      Konkurrenshöja gymnasiebetyg?

      Hej, Jag vill komma in på fysioterapeututbildningen men står just nu långt ner på reservlistan inför årets skolstart. Förutom att försöka lyckas på högskoleprovet skulle jag behöva höja mitt betygssnitt från gymnasiet för att öka mina chanser att komma in. Hur vet jag vilka ämnen som är...

      Julia: : Hej Erika, för dig som har Slutbetyg från 2009, står reglerna på den här platsen på www.antagning.se>> Du kommer att höja ditt meritvärde om du får högre betyg... Läs hela svaret
    • Kamila

      Bästa sätt att komma in på civilekonomi/internationell ekonomi?

      Jag har dåliga betyg i gymnasiet. Jag studerade natur-samhälls programmet. Gick ut med i princip G i alla ämnen, något VG och ett IG i matematik C. Brist på prioriteringar vid fel tidpunkt tyvärr. Min plan just nu är att göra högskoleprovet nu i oktober och i vår och även göra en prövning på...

      Anna: : Hejsan! Det finns Tekniskt basår på flera olika högskolor/universitet och det kan vara olika på hur de ser på saken. Söka kan du alltid göra och vi hoppas du kommer in. Matte C motsvarar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga