Ingrid

    Hej! Jag står i valet och kvalet mellan två utbildningar, civilingenjör-industriell ekonomi eller civilekonom. I framtiden vill jag jobba med problemlösning i någon form, helst lite kreativt, och gärna i en högt uppsatt position. Gärna också företagsutveckling i någon form. Jag läste samhäll på gymnasiet och har läst matematik 3, så jag är behörig till civilekonom linjen men om jag skall läsa industriell ekonomi så måste jag läsa till kurser. Så min fråga är helt enkelt om det med mina mål är ”värt” att lägga ett år extra på att läsa till kurser och sedan läsa industriell ekonomi, eller om jag lika gärna kan läsa en civilekonom linje. Tack på förhand!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Ingrid,
    du kan söka till civilekonomprogrammet och samtidigt söka läsa de kurser (t.ex på komvux) som fattas för att du ska bli behörig till den andra utbildningen (civilingenjör i "industriell ekonomi"). Inte ens om man har högsta meritvärde (22,5) är det garanterat att man får studieplats (p g a det kan bli fler sökande med högsta meritvärde än studieplatser) - därför kan man inte på förhand veta om man blir antagen.
    Så, om du kommer in på Civilekonomprogrammet och samtidigt på kurser på komvux, kan du påbörja läsa allt samtidgit och se vad du trivs med: du kan t.ex läsa första året på civilekonomprogrammet och söka sen till civilingenjör i ind.ekonomi (om du genom komvuxkurser blir behörig) - och se om du kommer in även på den utbildningen.
    Det går alltid tacka Nej till erbjuden studieplats. Det är bra att ha valmöjlighet. Om du har flera utbildningar där du är Antagen, kan du välja vilken du ska läsa och vilken du ska "lämna" åt sidan, så att säga - lämna återbud.
    vänligen
    Milla

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga