elev

    Hej syv! I vår kommer jag att söka gymnasium, jag väljer mellan "informations och medieteknik" och teknikvetenskap. Mina planer efter gymnasiet är att studera datortekniklinjen på en högskola. Jag är mycket intresserad av programmering, matte och fysik. Som jag nu förstår det är informations och medieteknik en linje där man lär sig programmering, fysik och mattematik upp till 3 eller 4 då man kan lägga till (ev. matte 4) och 5. Teknikvetenskapslinjen har mer mattematik och fysik 2 som informations och medieteknik inte har, dock kan fysik 2 tilläggas vid val. Vid teknikvetenskap medföljer dock inte programmering och måste då tilläggas. Vilken gymnasielinje passar bäst för mig tror du? Och vilken linje är bäst för att komma in på datorteknik på högskolan? Tack för svar!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Elev,

    ingen enkel fråga du ställer. Du kommer söka till högskola om 3 år och behörighetskraven kan på den tiden förändras.
    Civilingenjörsprogrammen kräver idag bl.a godkända betyg i matematik4, fysik2 och kemi1 (ibland också kemi2), detta även om det är civilingenjör inom DATA så krävs det ändå fysik2 och kemi (lägst 1 men ibland också 2). Det är säkrare att välja Teknikvetenskap som inriktning för att där får du garanterat läsa matte 4, fysik2 och kemi2.
    Tips!
    om du kommer in på en gymnasieskola som erbjuder båda inriktningar - kan du bestämma dig ang. inriktning under första året på gymnasiet; detta för att inriktning på TE läses från år2.
    Exempel på gymnasieskolorna som erbjuder båda de inriktningar som du är intresserad av:
    stockholm-science-innovation-school-ssis
    gymnasium/klara-sodra-gymnasium-stockholm

    Kasta ett öga på bloggar-programmering - där finns info om vilka programmeringskurser som får läsas som Programfördjupande på alla nationella program på gymnasiet (förändring i reglerna från hösten 2017).

    • :

      Tack för svar! gymnasiet som jag funderar på som har både "information och medieteknik" och teknikvetenskap. Informations linjen erbjuder tillägg på matte 4 och 5 plus programmering 1-2 tillägg av fysik 2. Teknikvetenskapslinjen erbjuder upp till matte 4 och vid tillägg kan man läsa matte 5. Plus att fysik 2 ingår. De erbjuder också tillägg av programmering 1 men inte 2.

      Är programmering 2 nödvändig eller kan jag ta igen det på högskolan?

    • Julia : Programmering som bransch utvecklas så fort ... så man vet inte vad som kommer att krävas om 3 månader, ännu mindre - om 3 år! :) Du behöver inte bestämma dig ang. inriktning nu, utan kan göra det om ett år när du har känt på hur det att läsa på gymnasiet och på teknikprogrammet. Du blir också äldre och mognare och din skola kommer också då veta ännu bättre vad de kan erbjuda som valbara kurser (saken är den att i fall lärarbrist uppstår då måste skola prioritera obligatoriska kurser, och valbara får då kanske tyvärr "stryka på foten"... det är omöjligt att med långt framförhållning vara säker på vilka valbara kurser som blir möjliga att läsa; lärare är bristvara; det finns ofta inga "marginaler" - blir läraren sjuk eller flyttar långt bort så är det ofta svårt att hitta en ny lärare, så kanske blir inte valbara kurser av... tyvärr).
    • : Ok, jag tror att jag kommer att satsa på teknikvetenskap eftersom den låter mest "säker". Tack för all hjälp!
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga