Jennifer

    Hej! Jag är 20 år gammal och jag vill bli mjukvaruutvecklare. Kanske jobba med appar eller hemsidor. Har tittat runt på utbildningar i Örebro där jag bor och hittade först dataingenjörsprogrammet. Om jag ska börja plugga till dataingenjör behöver jag först ett tekniskt basår och det innebär fyra års studier. Sen såg jag en yrkeshögskoleutbildning ”webbutvecklare inom .net” som är 2 år lång och som jag har behörighet till. Nu kan jag inte välja. Jag är ju inte helt hundra procent säker på att jag vill jobba med just webbutveckling men ger inte det mig samma kunskaper som en mjukvaruutvecklare? Om jag väljer att läsa yrkeshögskoleutbildningen, kommer det påverka sen när jag ska söka jobb om jag till exempel vill söka jobb som mjukvaruutvecklare som inte är nischat till webbutveckling? Med vänlig hälsning

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Jennifer!
    Kika gärna på YH inom DATA/IT och på yrken inom data-it-område;
    det är ofarligt att SÖKA till diverse olika utbildningar, du kan söka till en stor mängd yh och till 12 alternativ på högskolenivå samtidigt.
    Det är först när du blir antagen som du kan välja att gå den eller inte. Du skriver "om jag väljer gå en yrkeshögskoleutbildning" - du söker och konkurrerar om plats; det är inte bara att anmäla sig. Det är inte alla som söker som får plats. Konkurrensen om platser kan vara rätt tuff.
    Utvecklingen inom webb och mjukvaruutveckling går framåt oerhört snabbt. Man måste vara en expert med spets-kompetens för att kunna ge råd om vilken utbildning som skulle passa just dig bättre; sedan hinner ju inte utbildningarna heller "efter utvecklingen" inom DATA/IT ... så utbildningen kan ge dig viss Grund men sedan måste du utvecklas på egen hand och hänga med och lära dig själv konstant, i princip hela ditt yrkesverksamma liv, om du vill jobba inom DATA/IT.

    Yrkeshögskoleutbildningar ger jobb i mycket stor grad; de visar bättre resultat än högskolorna-universiteten, vilket beror på flera saker: yh är kortare, mycket inriktade på de behov som finns på arbetsmarknaden och innehåller mycket praktik. Vill man få jobb snarast möjligt inom ett kvalificerat yrke, kan yh rekommendras i första hand!

    Innehåll i varje yh - måste du se vad som står om utbildningen t.ex i presentationen på www.yhguiden.se och även på utbildningens egen hemsida. De detaljerade frågor är det bäst att ställa till de utbildningsansvariga för "just den" yh inom Data/IT som du är intresserad av.
    Som "allmän vägledare", icke-expert inom DATA/IT kan jag inte redovisa för skillnader mellan webbutvecklare och mjukvaruutvecklare eller mjukvarudesigner.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'betygsystem' (4 st.)

    • Aalse

      Hur många F får man ha?

      Hej. Jag läser 4 kurser på komvux, varav 2 är 50 poängare och 2 är 100 poängare, men i mitt slutbetyg som finns på antagning.se så har jag 2100 godkända poäng, och idrotten är kvar. Kan jag räkna med att det endast behövs 150 poäng till för att få en gymnasieexamen eller behöver jag räkna med...

      Milla : : Hej Ales!jag har svårt att förstå din situation. Du skriver "i mitt slutbetyg som finns på antagning.se"... Se om dokumentet heter STUDIEBEVIS. Om du på gymnasiet fick ett Studiebevis och nu... Läs hela svaret
    • Therese

      Hur omvandlar jag slutbetyg från IG-MVG perioden till det nya?

      Hej! Jag läste i gymnasiet med IG-MVG systemet till 2012 och läste sen upp några betyg på komvux med F-A systemet. Det har kommit till min uppmärksamhet att jag måste omvandla mina gymnasiebetyg till det nya på något sätt, vart vänder jag mig för att få detta gjort?

      Anna: : Hej Therese, det är till komvux i din kommun, dvs den kommunen där du är skriven/folkbokförd, som du vänder dig. Många komvux har drop-in tider när man kan... Läs hela svaret
    • Jahoma

      Hur stor är kvotgruppen BLEX?

      Hej! Jag undrar hur stor Blexgruppen är, har läst att Gy-11 är med i både Blex och BI men har inte riktigt förstått hur stor Blexgruppen är och hur detta kommer missgynna de som har det gamla betygsystemet. Finns det en viss procent eller hur står det till?

      Lena: : Hejsan, för de elever som går i den nya gymnasieskolan kan det bli svårare att nå det högsta betyget (A) i en kurs, än för sökande med äldre betyg. Beslutet om en ny urvalsgrupp gör det möjligt för sökande med gymnasieexamen att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga