Matilda
    Hej!
    Jag skulle jättegärna vilja plugga utomlands på en internationell skola men fortfarande kunna få tillgång till svenska universitet om jag skulle vilja plugga vidare i Sverige och jag vet att programmet international baccalaureate programmet finns men jag tror att det programmet hade varit lite för tufft för mig och jag undrar om det finns några fler internationella program man kan gå utomlands som accepteras i Sverige och som motsvarar en svensk gymnasium utbildning och som inte kräver lika mycket som IB?

    Jag och mina föräldrar är överens om att jag vill studera utomlands och de är positiva till det, men jag funderar om det bara finns international baccalaureate programmet eller om det finns något mer program som är liknande?
    • Mikael :

      På vilka språk kan du delta i undervisningen? Och varför vill du läsa just utomlands? I vilka länder vill du läsa och varför i just de länderna?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Matilda!
    Du får gärna kika på svenska gymnasieskolorna utomlands, det finns endast några få: se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?utomlands
    Det finns många fördelar i att läsa på en SVENSK gymnasieskola utomlands, jämfört med andra skolor - bl.a kan du få reducering av terminsavgifter (eller kanske slippa betala terminsavgifter helt - här beror det på om din kommun skickar med din "skolpeng" till utlandet eller inte).

    ***
    Kika också på info på gymnasieguiden.se/informeras/plugga-ett-ar-i-europa - om att läsa ett år i Europa, t.ex mellan årskurs 1 och 2 eller 2 och 3 på gymnasieskolan. Då läser man en svensk gymnasial utbildning men åker ut ett år för att läsa utomlands, och fortsätter sedan sin svenska utbildningen när man är tillbaka från utlandet.
    Du kan också kika på uwc.se/sa-soker-du (här är det endast cirka 10 elever om året som väljs ut och man ska då vara studerande på en svensk gymnasieskola år1 eller år2 när man ansöker).

    Helt på egen hand...
    Det är inte förbjudet att ordna sina gymnasiestudier utomlands helt på egen hand.
    Men det finns rätt mycket man ska tänka på: har din familj råd med terminsavgifterna och boendet för dig utomlands? Visum?
    Försäkringar? Var ska du bo? Vad händer om du "fastnar" på vägen ut ur Sverige eller på vängen hem till Sverige t.ex pga Covid-19? Vem ska vara din "vårdnadshavare" i det landet där du läser (det kan ju hända ngt. och vem ska då ta hand om dig, när dina föräldrar är långt bort i Sverige)?
    Det finns exempel på att eleverna läser på en gymnasieskola (nationell skola i det landet de läser) och vill sedan söka till svenska högskoleutbildningar. De skickar sina utländska gymnasiebetyg till UHR för bedöming och får svar vad de behöver komplettera med. Ofta är det endast med svenska som man behöver komplettera. Gymnasiala kurser i svenska, Svenska 1,2och3 kan man på komvux läsa på heltid på 15 veckor.
    Om du läser hela din gymnasial utbildning på en gymnasieskola utomlands, som inte är en svensk skola - då kommer du, alltså, behöva komplettera med kurser i svenska, om du vill sedan komma på svenska högskole-universitetsutbildningar som har undervisningsspråk svenska (finns annars många svenska universitetsutb.med undervisningsspråk Engelska eller ngt annat språk).
    Du får gärna kika på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/gymnasiestudier-utanfor-sverige. Studiehjälpen från CSN (om du kvalificerar dig för den) hjälper till något, men det blir ändå rätt så dyrt att läsa utomlands.
     

    Frågor och svar taggade med 'elektroteknik' (3 st.)

    • Yusuf

      Kan man bli framgångsrik utan programmering?

      Jag har tänkt läsa ingenjörsprogrammet i elektroteknik, men ser att det finns en del programmering man måste ta sig igenom. Kan man fortfarande klara sig i arbetslivet utan den biten? Jag har programmerat förut, är inte alls bra på det och hatar det. Tack...

      Anna: : Hej Yusuf; utvecklingen går framåt - men exakt åt vilket håll ... svårt att veta på förhand.Allmänt gäller: Elektroteknik är ett område där... Läs hela svaret
    • Anders

      Vilket är bättre?

      Har KTH eller Chalmers bättre rykte när det gäller Civilingenjör inom Elektroteknik? och vilken utbildning väger mest inhemsk samt internationellt?

      Julia: : Hej Anders,den här frågan kan inte vi på Fråga SYV svara på; olika arbetsgivare kan tänka olika... Vänd dig gärna till personal på båda utbildningar - det skulle vara intressant att... Läs hela svaret
    • Magnus

      Kommer jag in på elektroteknik?

      Jag har 18,6 med full merit i betyg. 1,05 på hp. Är det en extremt minimal chans att jag börjar på civ ing. elektroteknik på KTH? Vill verkligen plugga det där. Vilken sökgrupp tillhör jag med mina gymnasiebetyg? Tänkte söka hösten 2017

      Milla : : Om du har Examensbevis och du inte kompletterat med fler betyg efter gymnasiet, prövas din ansökan i BI urvalsgruppen; den prövas också i HP gruppen pga du har gjort högskoleprovet ... Det går... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga