Louise
    Hej!

    Vad är egentligen skillnaden mellan programinriktat val och yrkesintroduktion? Kan en elev läsa gymnasiekurser med den "vanliga" klassen som har kommit in på ett nationellt program i de båda introduktionsprogrammen eller går de i en enskild grupp där alla läser upp sina grundskolebetyg?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Louise,

    programinriktat val är en alldeles ny utibildning som ska starta till hösten 2019; exakt hur det kommer att se ut med den är ännu oklart. Tanken är dock att eleverna ska läsa ihop med "den vanliga klassen" i alla ämnen, förutom det ämnet där eleven ej ha godkänt betyg från grundskolan. enligt det svar vi fick från skolverket är det frivilligt för gymnasieskolorna att erbjuda den utb., och det är därför oklart på vilka skolor och hur många platser kommer finnas.

    Yrkesintro - är däremot en "gammal beprövad" utbildning; den kan erbjudas i flera olika former - både som individuellt upplägg och i grupp.

    Skillnader finns även i den Behörighet som eleven har. Till yrkesintro krävs det kunskaper i svenska motsvarande lägst årskurs 6 i grundskolan + intresse för valt yrke.
    Till Programinriktat val måste man ha rätt många godkända betyg från år9 i grundskolan.

    Hänvisning: gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM

    Frågan om IM, introduktionsprogrammen, kan i olika kommuner lösas på lite olika sätt. Oftast är det "den egna kommunen", alltså där eleven är folkbokförd, som själv erbjuder platser på IM men ibland kan även köpa platser utanför den egna kommunen.
    I gymnasieantagnings-systemet kan det också se olika ut: i vissa delar av Sverige kan man "söka" IM-platserna (på vanligt sätt, som om man söker till ett nationellt program) men hos vissa gymnasieantagningskanslier kan man endast göra "intresseanmälan" eller att platserna på IM "fördelas" helt förbi gymnasieantagningssystemet.
    Det går därför inte ge ett generellt och helomfattande svar ang. söka eller läsa på IM.

    *******
    Allmänt, så är den stora skillnaden mellan Yrkesintro och Programinriktat val den att på Yrkesintro kan man efter 3 årsstudier bli Anställningsbar, även om man ej läst någon gymnasiekurs (man lär sig ett yrke och tanken är att man kan få jobb ändå, även utan gymnasiekompetens... förhoppningsvis).

    Programinriktat val är, däremot, ett program där tanken är att man ska ha en möjlighet att uppnå kraven för examensbevis: man följer ett gymnasieprogram men i det ämnet där man "ligger efter" får man extrastöd och förhoppningen är att eleven får först godkänt betyg i det ämnet, där hen låg efter och sedan läser ikapp.

    Frågor och svar taggade med 'pedagog' (4 st.)

    • Linn

      har dessa yrken skyddade titlar?

      Har någon av dessa skyddad titel? Eller kan dom finnas som diplomerade utbildningar? Ungdomspedagog? Beteendepedagog? Socialpedagog? Integrationspedagog? Fältassistent?

      Julia: : Hej Linn,enligt vad jag vet så har ingen av de yrken du nämner en skyddad titel. Diverse olika utbildningar kan leda till möjlighet att jobba inom de yrken. Arbetsgivare bestämmer vem som får... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Sergi

      Kan Man Jobba som Musiklärare efter Gymnasiet ?

      Hej jag har kollat up många olika jobb och etc.. Men fortfarande tycker jag att jag skulle vilja blir Musiklärare Så jag tänkte så har : Efter Grundskola jag går till gymnasiet > Estetiska Programmet > Inriktning Musik Men efter det är jag då redo för att för exempel jobba som musik...

      Anna: : Hej Sergi, om hur antagningsprovet är utformat på KungIiga MusikhögskoIan, Iäs på skoIans egen hemsida>> och frågor om utbiIdning på den skoIan, inkIusive... Läs hela svaret
    • Birgitta

      Hur blir jag specialpedagog utan behörighet?

      Jag vill läsa till specialpedagog! Har ingen behörighet till gymnasiet, har betyg i engelska från vuxengymnasium samt en yrkesutbildning från Stockholmsstad till vårdbiträde/1989 skolan har tappat bort betyg tyvärr. Hur ska jag bete mig för att kunna få plugga? Gärna distans eftersom jag arbetar!

      Julia: : Hej Birgitta! Bra att du vill plugga! Dock kan det bli lite knepigt att hitta en utbildning till vilken du är behörig. Ang. betyget som du tappade bort, så borde det gå att få en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga