Ida
    Hej!

    Jag undrar om man studerar till IP-Paralegal kan man jobba som juristassistent då med? Eller krävs det den andra 2-åriga utbildningen då?
    Skulle vilja även hitta mer information om IP-Paralegal, hur de jobbar med exempel företag? Hur man med hjälp av IP kan öka vinst etc. Något ni kan? :)

    Med vänliga hälsningar
    Ida
    • Liselotte : Som IP-paralegal arbetar man mest med immateriella rättigheter. Antingen på byrå eller hos ett bolag oftast nära juristerna som arbetar med immaterialrätt. Bästa hälsningar L.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida,

    det vi vet om IP-paralegal - presenterar vi på https://www.framtid.se/yrke/ip-paralegal

    Yrkesrollen är ny; yh utbildning till IP-paralegal har inte funnits så länge... - och så är det inte ngt. Reglerat yrke >>, dvs arbetsgivare bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer för att göra jobbet; och vad som ska göras på jobbet.

    Första "kullen" av IP-paralegaler från den här yh-utbildningen https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/ip-paralegal-affarshogskolan-karlstad kommer "nybakade" ut till sommaren och det är först då som det blir möjligt att få veta var de fick jobbet och vad de faktiskt gör på sina arbetsplatser, efter utbildningen.
    Som tur är, är det "o-farligt" att söka till både IP-paralegal och till flera andra yrkeshögskoleutbildningar och högskoleutbildningar, ex. till yh "vanlig" paralegal - samtidigt; du söker alla yh i första hand, var för sig; behöver inte prioritera. Det är OM DU KOMMER IN BÅDE PÅ IP-PARALEGAL och på minst en "vanlig" paralegal, som det blir "allvar" och du måste välja - vilken du ska läsa.

    Vänliga hälsningar

    ANNA

    SYV-besökare SYV

    De flesta jobbtillfällen som IP-paralegal finns på de olika patenombudsfirmorna alt advokat/juristbyråer som jobbar med IP samt NellPat som, enligt vad jag vet, är det enda företaget idag som endast består av IP-Paralegals. Sedan finns det alla större företag som har sina egna IP-avdelningar såsom IKEA, HM, Valmet, Ericsson, Atlas Copco, Stora Enso samt Electrolux för att nämna några, men det finns betydligt fler.
     
    I och med att IP, immateriella tillgångar, har kommit att bli så mycket viktigare för företag, växer detta område & i framtiden kan det komma att utvecklas fler arbetsområden.
     
    Viktigt att ha i åtanke är att man blir inte jurist efter att ha gått en ettårig yrkeshögskoleutbildning, vilket verkar vara ett ganska vanligt missförstånd.
    Nivån på juridiken i yrkeshögskoleutbildning till IP-paralegal är för att öka förståelsen för den juridiska kunskap som behövs/krävs för att arbeta som IP-Paralegal/IP-Assistent i form av olika länders och myndigheters patentlagar och praxis samt olika regelverk. Man behöver kunna förstå och tolka dessa på ett konstruktivt sätt. 

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga