jacob
    Jag har inte grundläggande behörighet då jag har fått för många F under gymnasiet. Dock när jag räknade ut mitt meritvärde på studeravidare.se och sökte på kurser där mitt meritvärde räckte så finns det en hel del att välja på, trots att jag inte har grundläggande behörighet. Vad betyder detta?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Jacob!
    Om du inte har Grundläggande behörighet /till högskolestudier/ - då är du inte behörig att söka till högskola/Universitet. Detta gäller oavsett hur stort Jämförelsetal du har. Även om du skulle ha A-betyg /eller MVG/ i alla kurser men saknar t.ex. godkänt betyg i en kurs i svenska - då är du inte behörig.
    Obehöriga kan söka på Reell kompetens /i fall man har lång arbetslivserfarenhet och andra meriter/. Du, som är så ung, kan inte ha lång arbetslivserfarenhet, därför måste du läsa kurser för att bli behörig.

    Om du berättar vilket år du gick ut och vad för typ av dokument du fick: Samlat betygsdokument eller ett Studieintyg (det är olika regler för dem) - kan jag bättre svara på din fråga.
    Det är möjligt att du hinner få Slutbetyg, som kommer att ge dig Grundläggande behörighet. Det är bråttom med det då den möjligheten försvinner den 30 juni 2015 och efter det är det bara Gymnasieexamen som gäller /högre krav, fler obligatoriska kurser/. Det är fördelaktigt för dig att hinna få ut Slutbetyg.
    Råder dig kontakta komvux i din hemkommun - snarast! visa upp det dokumentet du fick från gymnasiet och säg att du vill läsa till ett slutbetyg. De på komvux vet att det är bråttom om du skall hinna med det.

    Tips om Yrkeshögskoleutbildningar, som alla finns på www.yhguiden.se. Det är lägre behörighetskrav till dem för att det inte är högskola. Vet inte vilken bransch du är intresserad av men skickar här några exempel på vad som finns inom Yrkeshögskola:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-lund/teknikinformator1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1

    Du kan själv sortera ut på bransch, ort mm. på www.yhguiden.se. Det är, som sagt lägre behörighetskrav och lättare att komma in "på undantag" på en YH utbildning än på en högskoleutbildning.

    Återkom med fler uppgifter, då kan jag ge dig ett bättre svar - alt. gå till komvux i din hemkommun.
    Bästa hälsningar
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'betygssystem i gymnasiet' (3 st.)

    • Bavel

      Jag har läst utomlands ?

      Jag flytta till Irak för fyra år sedan, 2012, jag är 17 år nu, jag vill komma tillbaks till Sverige och läsa gymnasiet där, men här är det "High School" som gäller, jag har läst klart mitt första år på highschool och ska börja mitt andra år, men jag undrar om jag kan börja andra året på...

      Julia: : Hej Bavel! Det är bra att du vill läsa vidare! I din fråga ser jag flera olika "moment". Ang. läsa med undervisningsspråk Svenska på gymnasiet, så måste man på något... Läs hela svaret
    • Ayaat

      Merit och betyg i gymnasiet?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan hur man räknar merit poäng i gymnasiet och i grundskolan. Vad är meritpoäng och snitt? Vad menas med att man får t.ex. 100 poäng om man läser en kurs. Förstår inte riktigt det systemet. Tack på förhand .

      Anna: : Hej Ayaat, det är stor skillnad hur man räknar poäng på grundskolan och på gymnasiet. Den största av de alla är kanske följande: på gymnasiet är det ALLA KURSER som bidrar till vad Meritvärde blir /och med det konkurrenskraft i... Läs hela svaret
    • Simon

      Kan jag vänta ett år fast jag nu har det gamla betygssystemet?

      Jag går sista året i gymnasiet där jag läser sam/ekonomi. Jag funderar nu på om jag ska läsa vidare till universitet/högskola redan i år eller vänta ett år. Vad som gör mig väldigt stressad och oviss är att jag inte vet hur det nya betygssystemet kommer att påverka antagningen om jag väntar ett...

      Fråga: : Jag förstår din oro. Dessvärre så kan jag inte säga säkert hur det blir eftersom regering nu måste besluta om GY11-eleverna kommer söka i en egen urvalsgrupp. Mycket lutar åt att de får göra det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga