Alexandra
    Hej!
    Jag har en fråga angående läkarutbildning.. Hur många år bör man studera i högskolan om vill bli barnläkare? Och när man har studerat klart högskolan, kan man jobba då? Eller ska man plugga ännu mer?
    Vad menar man med AT? Är det något som man ska göra för att bli barnläkare?

    Hälsningar Alexandra

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Alexandra,
    du kan finna bra information på t.ex. länken: http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/program/lakarprogrammet/.

    Efter den grundläggande läkarexamen /studier på 5,5 år = 11 terminer på heltid/ följer vidareutbildning i form av allmäntjänstgöring (AT) och specialiseringstjänstgöring (ST). Under AT och ST får man lön. Syftet med AT är att komplettera grundutbildningen med sådana praktiska erfarenheter som krävs för alla läkare oavsett framtida yrkesinriktning. AT ska pågå minst 18 månader och majoriteten av AT-blocken ligger i dag på 21 månader. Allmäntjänstgöringen avslutas med ett prov, AT-provet. Därefter utfärdar Socialstyrelsen läkarlegitimation, vilket innebär att man har rätt att utöva läkaryrket på egen hand. Som legitimerad läkare kan man påbörja sin ST som leder fram till specialistkompetens. ST tar minst fem år.
    Som läkare kan man specialisera sig på väldigt många olika områden, bland annat "Barnmedicin" och väljer man läsa mot fden specilistkompetens, blir man så småningom - Barnläkare.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Kan man jobba efter AT?
    • Anna : Jag skriver ett nytt svar nu.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alexandra,
    som reglerna är nu, så får läkare jobba självständigt efter AT /läkare får lön under AT, så det är också ett arbete eller "mycket kvalificerad och avlönad praktik"/, men ej som specialist.
    Vi vet inte om reglerna kommer att ändras tills det blir dags för dig att söka AT tjänst eller jobb efter det. Det är 9-10 år in i framtiden vi pratar om... och mycket kan ändras tills dess.
    Men som det är idag, så JA, läkare får jobba självständigt direkt efter det att hen får sin legitimation, vilket hen kan ansöka direkt efter AT.
    BÄSTA HÄLSNINGAR
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'laserterapeut' (3 st.)

    • AA

      Hur blir man laserterapeut?

      Jag vill plugga till laserterapeut men vet inte vad som behövs för att plugga till det hur ansöker man och till vilken komvux och kan man börja på komvux om man ikte är 20 än.?

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Laserterapeut berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/laserterapeut Och vad gäller utbilda sig till Laserterapeut, så känner via till... Läs hela svaret
    • Eva

      laserterapeututbildning?

      Hej Vilka utbildningsanordnare har utbildning till laserterapeut, som tar bort tatueringar. Tidigare hade Matson academy, men de har inte den utbildningen längre. Jag hittar bara korta utbildningar, som de, som säljer lasermaskiner erbjuder, men jag har talat med en laserterapeut...

      Mikael: : Hej, vi fick nu svar från Sveriges Hudterapeuters Riksorganisaton, som anser att man ska gå en grundutbildning till hudterapeut och sedan vidareutbilda sig inom laserteknik.****Info om yrket Hudterapeut - var god se Framtid.se/Hudterapeut
    • Eva

      Hur ser framtidsprognosen ut för laserterapeuter?

      Jag funderar på att byta bana och läste om en tjej, som tar bort tatueringar med laser. Hon är alltså laserterapeut. Jag undrar, hur framtidsutsikterna ser ut för detta yrke?

      Anna: : Hej Eva,enligt de prognoser som vi har tillgång till - så blir det i den närmaste framtiden svårt att få jobb som Laserterapeut >>.Dock kan man inte veta med säkerhet -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga