1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    de yrken som du är intresserad av är - i alla fall i Sverige - icke-reglerade; det betyder att inga strikta krav finns på vilken utbildning man behöver för att kunna få jobb eller uppdrag och arbetsgivare bestämmer fritt vem de anställer.
    När man tittar på jobbannonser och pratar med de sakkunniga får man uppfattning om att det är ofta är ganska eller t o m Mycket branschespecifikt, alltså man kan troligtvis inte bli "allmän affärsutvecklare" eller "allmän företagsutvecklare" utan man kan endast få de jobben eller uppdragen inom den branschen inom vilken man har gedigen erfarenhet/arbetslivserfarehet + utbildning + kontakter. 
    Kortare än 3 år utbildningar som kan bli relevanta i detta sammanhang kan finnas inom yrkeshögskola:
    se t.ex utbildning/yrkesakademin-yrkeshogskola/affaersutvecklare-besoksnaring - utbildning till affärsutvecklare inom Besöksnäring. 
    Titta gärna på jobbannonser om lediga jobb som Affärsutvecklare; ofta står det att arbetsgivare kräver bland annat Relevant Akademisk utbildning. Med "relevant" menas utbildning som ger kunskap om den specifika branschen som man ska bli affärsutvecklare inom och med "akademisk" menas utbildning på universitetsnivå som är - som kortast - 3 år på heltid. Det är arbetsgivarnas önskemål. Om de inte får någon sökande som uppfyller alla krav/önskemål kan arbetsgivare välja att anställa någon som endast delvis uppfyller det som krävs eller önskas, men det kan också bli så att ingen anställs i väntan på att rätt person söker jobbet (alltså ngn som uppfyller alla krav och önskemål som arbetsgivare har). 

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga