19 år
    Hej!

    Jag funderar på att ta en kandidatexamen i italienska eller spanska, och jag undrar hur begränsade mina jobbmöjligheter är efter examen med dessa språk? Blir jag tvungen att jobba som översättare eller språklärare i språken (yrken som inte känns intressanta), eller är det möjligt att ha ett yrke där man jobbar mer allmänt med språk eller kommunikation och inte just med språket man tagit en kandidatexamen i?

    Tacksam för svar!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    Det finns ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare brukar kräva "högskoleutbildning á minst 180 högskolepoäng", oavsett inom vilka områden utbildningen ligger. Några exempel på sådana yrken är FolkbokföringshandläggareArbetsförmedlareUtredare på FKStudiestödsutredare på CSN.
    Det finns annars ett stort antal icke-reglerade yrken som man kan söka med diverse olika utbildningar "i bagaget", t.ex  AktivitetsinspiratörFritidsledare på ungdomscentra, Kolloledare, Medarbetare i olika projekt (t.ex de som jobbar med "hemmasittare"), KAA- ansvarig och Ungdomscoach.
    Alla de yrken som jag nämner ovan hör till yrken som är icke-reglerade. Alltså blir det helt upp till en arbetsgivare att bestämma vem som får jobbet.  Titta också gärna på möjlighet att söka jobb som Utbildningsadministratör t.ex inom högskola-universitet.
    Sedan tänker jag på vidareutbildningar - om du vill läsa vidare för att bli högskolelärare/forskare.
    Eller så kanske du vill starta eget och bli egenföretagare? I så fall är möjligheterna oändliga! Du får gärna titta på många yrken på www.framtid.se där över 2.ooo yrken beskrivs. Du kan t.ex börja med att titta på  ett yrke/sprakvetare.
    Vad gäller specifikt jobben efter just kandidatprogram i språk (spanska eller italienska) så blir man inte behörig språklärare för att man inte får ut lärarexamen och kan därför inte få ut lärarlegitimation från skolverket. De yrken som de programmen förbereder inför är bl.a Översättare och Tolk, om jag förstår det rätt. Du kan ställa din fråga till Karin, som läser tredje året på kandidatprogrammet kandidatprogrammet i språk och översättning på Stockholms universitet>>  och till studievägledare på de institutioner där programmen ges. 
    OBS! nya yrken kan skapas och du kommer kanske skapa ett nytt (eget) yrke!

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'mobbning' (3 st.)

    • Elev

      Jobb med mobbning?

      Vad finns det för olika jobb om man vill arbeta med ämnet mobbning? Vet att det finns kurator osv. som stödjer, men tänker om det finns andra jobb också? Vilka utbildningar skulle ni rekomendera? Vilka arbetsplatser finns för arbete med mobbning?

      Julia: : Hej Linda, vilken intressant fråga! Och Viktig fråga också!Jag kan tänka mig att det skulle behövas på Varje Arbetsplats eller nästan på varje arbetsplats - för att ta tag i problemen med... Läs hela svaret
    • Malin

      Kan man få studera hemifrån?

      Hej! Om man mår riktigt dåligt i skolan pga saker som inte går att förändra skulle man kunna få ett mer anpassat schema och studera hemmifrån? Jag går vårdprogrammet men har inte mycket praktiskt i skolan utan då endast på praktiken.

      Saga: : Hej Malin, undervisning på gymnasiala yrkesprogram finns i Sverige tyvärr inte på distans. Att göra anpassningar för enskilda elever så att de skulle kunna läsa på distans kräver... Läs hela svaret
    • Elev

      Tips på möjliga utbildningar?

      Hej! Jag ska söka till universitetet, men har en fråga som jag länge funderat på. Jag har ett enormt intresse för arbete relaterat till ämnet mobbning och kränkningar inom både skola och arbetslivet. Vilka möjliga utbildningar/yrken finns för arbete med ämnena?

      Anna: : Hej Linda,är det ur psykologiska aspekter, eller ur juridiska/rättsliga eller ur aspekten "personal-hantering" som du vill arbeta med problemet mobbning och kränkningar?Många olika yrken arbetar med den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga