Ylva

    Om man läser en grundkurs och fortsättningskurs i ett språk på högskola, kan detta då på något sätt räknas om till att motsvara de moderna språk som normalt läses på gymnasiet? och kan man på något sätt få meritpoäng för det som man kan använda för att söka till vidare utbildningar på högskole och universitetsnivå? Finns det någon prövning man kanske kan göra för att få en motsvarighet i gymnasienivåerna? Hur tillgängliga är i så fall dessa för mindre vanliga andraspråk såsom exempelvis isländska? Hoppas jag gjort mig förstådd i min fråga, tacksam för svar!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Ylva,
    tyvärr är det så att för att meritpoäng för moderna språk, måste man ha godkänt betyg i gymnasiekurs Moderna språk 3, som är  + 0.5 och om man vill ha fler meritpoäng, även i mod.språk 4, som är + 1.0 meritpoäng. Max antal meritp.för mod.språk är 1.5. Betyg i gymnasiala kurser kan man få på gymnasieskolor, på komvux och genom prövningar i gymnasiala kurser.
    Jag känner dock inte till att undervisning i Isländska skulle erbjudas på ngn gymnasieskola eller på komvux i ngn kommun. Det kan hända att jag har fel, men känner, som sagt, inte till att det finns. Och därför kan man inte heller hitta var man kan göra prövning ... enligt Skolverket måste det finnas Pågående undervisning i de gymnasiala kurser i vilka erbjuds prövningar.
    Så, svar är tyvärr: Nej, det går inte.
    Om du trots förmodan, hittar en gymnasieskola eller komvux där undervisning i Isländska 3 och/eller 4 pågår, hör gärna av dig igen!

    Frågor och svar taggade med 'prestationsångest' (1 st.)

    • Filip

      Borta från ett nationellt prov?

      Hej SYV. Jag är i ett riktigt krisläge och jag ångrar mig över det jag har gjort. Vi skulle ha ett nationellt prov idag tidigt på morgonen och jag förberedde mig dagen innan genom att plugga och lägga mig tidigt. Trots det sovde jag bara 4 timmar och däckade princip hela morgonen. Svalde två...

      Anna: : Hej Filip, man kan inte och bör inte skriva prov med 40-graders feber. Den saken är klar. Jag tror er lärare överdrev "en smula". Ingen kan förbjuda att bli sjuk. Ingen vill bli sjuk, men ibland blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga