1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Emil, utbildning till Elektriker finns på komvux (eller i alla fall kan finnas; finns inte i alla kommuner). Problemet är att komvux prioriterar personer med kort tidigare utbildningsbakgrund; från 1 juli 2021 blir det en ändring och de som har "störst behov" kommer tas in i första hand - på komvux-utbildningar men hur "störst behov" kommer att tolkas, är oklart.
    Tidigare fanns det rätt många fall (tyvärr) när personer har i många år försökt komma in på komvux-utbildning till elektriker, men inte har lyckats. Vi kan alltid hoppas på att ngn "bransch-utbildning" (utanför komvux) kan komma tillstånd, men det finns inte ngt konkret kring det ännu... Så, det är mycket som "hänger i luften", samtidigt som Elektriker är ett av de bristyrken, där fler utbildade krävs nu och i framtiden.
    Det  finns också (i alla fall teoretiskt sett) en möjlighet att via Arbetsförmedlingen få utbildning till Elektriker. I första hand är det om man blir långtidsarbetslös och AF gör bedömning att personen kan klara av elektriker-utbildning och har stor chans att få anställning efter utbildningen (AF kan kräva ett löfte från en arbetsgivare att "den här personen kommer bli anställd om hen får utbildning till elektriker och klarar den utbildningen"). Att hitta en sådan arbetsgivare + även hinna bli långtidsarbetslös... kan ta tid och det finns inga garantier... tyvärr.
    Så, det säkraste vägen är fortfarande via gymnasieskolan: EE/elteknik. Så, om du kan - sök till EE/elteknik. Om du fyller 19 år under det här kaldenderåret, så kan du fortfarande söka till år1 på gymnasiet. Dock kan du inte ha avslutat en 3-årig utbildning och bli antagen till gymnasiet ännu en gång. Om du idag läser år 2 på gymnasiet, råder jag dig att fortsätta läsa på ditt program men samtidigt söka till år1 på EE/elteknik. Om du idag läser år 3 på gymnasiet, får du överväga att hoppa av dina nuvarande studier och söka till EE/elteknik. Kommer du in på EE/elteknik, får du läsa i 3 år mot examensbevis från EE.

    Du nämnde Högskola i din fråga. På högskolenivå kan man läsa på högsoleingenjörsprogrammen eller civilingenjörsprogrammen. Man kan alltså läsa mot att bli el-ingenjör. Eftergymnasiala utbildningar inom el-område finns även inom yrkeshögskola. Dock kräver yrkeshögskoleutbildningar inom "el" ofta att man har examen från EE eller att man i alla fall har läst och fått godkända betyg i några el-kurser från gymnasiet. Har du tur, så kanske du inom komvux kan läsa just de några få el-kurser som yrkeshögskola kräver, men det finns ingen garanti. Även möjlighet till "förberedande inför yrkeshögskola" utbildning kan ibland finnas; det ges i så fall av den yrkeshögskoleutbildning som du söker till. Det är inte alltid sådana förberedande yh-utbildningar finns och alla som söker kanske ej kommer in... så det är rätt osäkert även här.
    Den säkraste vägen är fortfarande att läsa på EE, inom gymnasiet.

    Kika gärna på några exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    utbildning/edugrade/fibertekniker-edugrade
    campus-varberg/energitekniker-med-inriktning-vindkraft
    utbildning/nackademin/energiingenjor-nackademin-ronneby
    xenter-botkyrka/hisstekniker-installation-reparation-och-service
    eknikhogskolan/elkraftsberedare-teknikhogskolan-lund
    hogskolecentrum-arboga/elkraftsingenjor-produktion-distribution-och-miljo
    teknikhogskolan/elkraftsingenjoer-vasteras
    utbildning/lernia-yrkeshogskola/elkraftsingenjoer
    nackademin/elkraftingenjoer
    utbildning/campus-nykoping/elkraftingenjor
    yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/elkonstruktor
    xenter-botkyrka/elkonstruktor-xenter-tumba-distans
    yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-halmstad/elingenjor
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/elektronikingenjor-inbyggda-system
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/elektronikingenjor-autonoma-fordon
    elektronikingenjor-teknikhogskolan-eskilstuna
    flygteknik-technical-training-nykoping/el-och-avioniktekniker-b2

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga