Elina
    Jag vill läsa ekonomiskt program på gymnasiet och Undrar vilka kurser jag skall läsa för att få full merit eller om det är kört då jag inte läser moderns språk i grundskolan?
    Kan jag läsa teckenspråk för hörande, vilka kurser för att få merit?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Elina;

    det är inte obligatoriskt att ha meritpoäng. Men det går att få max (som är 2,5) meritpoäng även utan moderna språk: i så fall 1.0 för engelska 7 och 1,5 för högre kurser i matematik.
    Vilka är "högre" kurser i matematik? - det beror på vilka mattekurser som krävs för särskild behörighet till den högskoleutbildning som du kommer söka till. T.ex kräver inte juristprogrammet ngn matte för särskild behörighet och då ger redan matematik 2 en halvmeritpoäng; och matematik 3 ännu en halv meritp., och sista "halvan" kan man få för godkänt betyg i matte 4.
    Men om man söker till exempel till fastighetsmäklarprogrammet eller civilekonomprogrammet där matte 3 krävs för särskild beörighet, får man meritpoäng från matte 4. Och för att få 1,5 meritp. för matte behöver man i så fall godkända betyg i matte 4,5 och matte specialisering.
    Om du inte läser moderna språk i grundskolan, kommer du börja med moderna språk 1 på gymnasiet. Under år 2 kan du läsa mod.språk2 och sedan kanske också mod.språk 3 - under tredje året på gymnasiet (det beror på om du själv vill det + om schemat passar så att du kan delta i lektionerna i mod.språk3).

    • : Hej
    • : Så om jag läser Om jag då läser mod.språk 2 i åk 2 får jag då 0,5p i merit?
    • : Jag vill läsa civilekonom och då ger inte matte 2 o3 meritpoäng. Om jag tolkar dig rätt så kan jag som bäst få 1,0 p i merit om jag läser eng 7.
    • : Jag kan inte få någon merit för matten då matte 4 inte är valbart på ekonomiprogrammet.
    • Anna :

      Meritpoäng för Moderna språk får man från nivå 3, alltså mod.språk 3 ger + 0.5 meritp. ... det stämmer att eng 7 ger + 1.0 meritpoäng. Matte 4 är valbart på ekonomiprogrammet, men kan inte garanteras att alla som vill får läsa... det är allmänt så att endast de obligatoriska kurser som garanterat kommer gå att läsa. Alla valbara kurser kan man önska sig och Förhoppningsvis kan läsas. Vad gäller meritpoäng - gå in på gymnasieguiden.se/informeras/merit och läs vad som gäller.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'åk7-9' (3 st.)

    • Ebba

      Ämneskomination 7-9?

      Hej, jag är en tjej på 20 som hösten 2018 ska läsa till ämneslärare 7-9 på Linköpings universitet. Jag skulle gärna ha svenska som ingångsämne men känner mig inte bekväm med att undervisa i något annat språk så som engelska eller tyska. Jag har istället tänkt ta samhällskunskap som andra ämne...

      Daniel: : Grundlärarutbildnignar är under "översyn" och förändringar i lärarutbildningar för grundskolelärare kan införas. Vilka förändringar och när - vet vi ännu inte.... Läs hela svaret
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga