Ebba
    Jag går första året på en samhällsvetenskapligt program. Jag har nu läst historia 1a i ett halvår och finner det oerhört svårt, jag tycker inte att jag får den hjälp jag behöver och mina betyg är dåliga. Dessa betyg kommer att följa mig när jag i framtiden söker till högskola och eftersom att man inte kan läsa upp en kurs som man fått betyg i på komvux funderar jag på att hoppa av den kursen och sedan läsa om den och historia 2b (som ingår i mitt program) på komvux i framtiden. Kan jag även fast jag inte har läst mina 2500 poäng ta studenten? På min skola jobbar vi mycket i projekt och i projekten ingår många olika ämnen. I ett projekt så brukar de olika ämnena vara med och ha ungefär 25 högskolepoäng. Om historia i framtiden kommer att vara med så vill jag fortfarande vara med för att inte "förlora" mina poäng i andra kurser. Är det möjligt? Finns det något annat sätt att göra det här på? Kan jag läsa historia på typ sommarskola? Hur söker jag dit isåfall? Förlåt om den här frågan blev lite rörig. Med vänlig hälsning, Ebba.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Ebba,
    det är tråkigt att du upplever stora svårigheter i en av gymnasiala ämnen och funderar på att hoppa av en kurs.
    Rent allmän så funkar det så: om en gymnasieelev hoppar av en kurs, läser hen i fortsättningen på deltid och med det inte har rätt till Studiehjälp /studiebidrag/ från CSN. Läs på http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa

    angående ta studenten: samtliga Gymnasieegmensamma ämnen på programmet bör vara betygsatta och finnas med i Gymnasieexamen och däribland Historia 1b . Om du inte får betyg i även den kursen innan utgången av åk3, får du Studiebevis /ett intyg/ och inte Gymnasieexamen. Läs om kraven för gymnasieexamen på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    med F i Historia 1b kan du få ut gymnasieexamen - i fall du för övrigt inte har sammanlagt mer än 250 poäng F. Historia 1b är på 100 gymnasiepoäng.

    Hisoria 2a ingår som en obligatorisk kurs i inriktningen "Samhällsvetenskap" men inte i någon av de andra två inriktningar på SA.

    Angående sommarskola bör du fråga på din gymnasieskola. Det finns inte någon utbildning på somrarna för gymnasieelever som är landsgemensam. Det är väldigt olika på olika skolor men är ganska ovanligt att sommarundervisning bedrivs för gymnasieelever.

    Jag tycker att det bästa för dig vore att försöka få minst E i Historia 1b och välja sedan en annan inriktning än Samhällsvetenskap på SA /då behöver du inte läsa Historia 2a/. Det kan vara möjligt att läsa upp Historia 1b - t.ex. genom Prövning.
    Om du skulle hoppa av Historia 1b och inte får betyg i den kursen, - för du iNTE gymnasieexamen,
    att du får läsa upp den kursen på Komvux kan inte garanteras /de som har F i kurserna tas in i första hand, men det finns inte någon garanti/.
    Får du minst E i Historia 1b och för övrigt uppfyller kraven för gymnasieexamen - kan du sedan konkurrera om en utbildningsplats på högskola med resultatet av Högskoleprovet och komma in.

    Om du hoppar av kursen, blir du av med Studiebidraget, du får inte någon gymnasieexamen och blir obehörig att söka eftergymnasiala utbildningar.
    Jag råder dig därför att prata med läraren, be om extra hjälp och anstränga dig för att försöka få ett godkänt betyg i Historia 1b.
    Andra personer på skolan som du kan be om råd och hjälp är - din klasslärare/mentor, kurator, rektor på ditt program, skolvärd/skolvärdinna, skolpsykolog och kanske i första hand, lärare i Historia.
    Om du går på en stor skola, kan det finnas flera olika grupper/klasser som läser Historia 1b och det kan även vara olika lärare som undervisar i Historia. Jag råder dig undersöka möjlighet att byta till en annan klass/grupp eller ännu hellre att gå på fler lektioner i Historia /dina egna + i en annan klass eller grupp/ - för extra förstärkning i det ämnet.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Håller tummarna för att det går bra för dit i dina studier!
    ANNA SYV
    Hej igen, om Särskild prövning /ofta kallas "prövning"/ läs på din kommuns hemsida. I större städer finns det Prövningsenheter och i mindre städer är det komvux/vuxenutbildningen som ansvarar för prövningar.
    Komvux och utbildningsförvaltningen bör kunna ge info- om hur prövningar är organiserade i din kommun. Avgift á t.ex. 500 kr. per prövning kan förekomma. I vissa kommuner är det gratis FÖRSTA GÅNGEN men om man vill göra om prövning i samma kurs, då måste man betala. Det är alltså lite olika i olika kommuner. Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg i slutet av en kurs. Det är samma krav på kunskaper i samma kurser. Man kan jämföra det med ett nationellt prov, ja. Man gör prov vid - oftast - ETT tillfälle. Men i kurserna i språk t.ex. där skriftlig & muntlig del finns - kan de 2 delar prövas vid olika tillfällen.
    Angående inriktning på ditt program: du kan försöka "byta ut" Historia 2a mot en annan kurs - prata med SYV och/eller Rektor på ditt program. Det finns kanske möjlighet för dig att läsa
    Ledarskap & organisation
    Kommunikation
    psykologi 2a
    Smahällskunskap 2 - ingår i din inriktning
    Sociologi
    men de andra kurserna som är på sammanlagt 350 poäng kanske skulle du kunna läsa som programfördjupande eller inom individuellt val - då kan kurserna som EGENTLIGEN ingår i din inriktning:
    Geografi 1
    Religion 2 och Samhällskunskap 2 och 3 blir Programfördjupande FÖR JUST DIG.
    På så sätt kan du få ihop en fullständig gymnasieexamen utan att ha läst Historia 2a.

    Det är logistiskt mycket enklare att lägga schemat och beräkna lärarkapacitet om alla elever i klassen läser exakt samma kurser. Så kommer det ändå knappast att bli - pga kurser inom Individuellt val brukar ändå finnas några att välja mellan...

    Prata med historielärare, få reda på innehåll i kursen Historia 2a och i fall du tror det kan bli problem även med den kursen - be på förhand (innan den påbörjas) att byta ut den mot en annan 100 poängs kurs. Jag hoppas det går att ordna. Du förlorar inget om du frågar, tycker jag.

    Önskar dig det bästa!
    Mvh ANNA SYV
    • : Tack för svaret! Jag kommer nog med hjälp av ditt svar och lite eftertanke inte hoppa av kursen utan plugga extra hårt och prata med den lärare som jag har i historia. Det kan bli svårt att byta inrikting då skolan endast erbjuder samhällsvetenskaplig inrikting och jag är väldigt förtjust i skolan. Hur funkar en prövning? Var kan man läsa om det någonstans? Kan en prövning ske i 1:an eller bara i 3:an? Är en prövning som ett nationellt prov? Får man endast göra en prövning om man har fått F-varning eller är det för alla som är t.ex missnöjda med sitt betyg?
    • Anna : Jag kommer att skriva ett utökat svar till dig nu.

    Frågor och svar taggade med 'börja gymnasium' (10 st.)

    • Samira

      Skillnaden mellan idrott och idrottsspecialisering i gymnasiet?

      Hej! Jag ska börja ettan snart och har valt ekonomi med idrottsspecialisering-fotboll. Jag gillar inte idrott så särskilt mycket så valde fotboll av nån anledning att det skulle vara lite roligare än vanlig idrott. Min fråga är vad är...

      Julia: : Hej Samira, kursen Idrott och hälsa 1 är en obligatorisk kurs på alla svenska (nationella) gymnasieprogram, inklusive ekonomiprogrammet. Jag är därför ganska... Läs hela svaret
    • Matilda

      Om det bara är jag som väljer det?

      Hej! Om jag är den ända som väljer tyska ett på gymnasiet hur blir det av då? Måste jag välja något annat språk då?

      Julia: : Hej Matilda,enligt Skolverket, måste alla svenska gymnasieskolor som erbjuder de utbildningar där det är obligatoriskt att läsa moderna språk, erbjuda både Nybörjarkurser (alltså... Läs hela svaret
    • Niklas

      trivs verkligen inte i min skola men för dåliga betyg för att byta?

      Hejsan ja som rubriken lyder så trivs jag verkligen inte i mitt nuvarande gymnasium(ekonomi linje). allting är jätte högljutt och stökigt. Jag har i slutet av 9an fått diagnosen ADD och den gör att jag har haft jätte svårt att koncentrera mig tills slutet av 9an då jag äntligen fick ta...

      Anna: : Hej Niklas! Jättetråkigt att du hamnade i en sådan situation! Det gör absolut inget att det är "slarvigt skrivet" för att jag förstår vad du menar och det är det viktiga. Jag ska ge dig... Läs hela svaret
    • Pär

      Hur blir jag behörig?

      Hej! Tänker söka naturvetenskap programmet med inriktning naturvetenskap. Undrar hur man väljer kurser i gymnasiet. Kommer man själv få välja vilka kurser man ska läsa, är det någon som bestämmer ? Eller kommer man läsa några obligatoriska kurser. Undrar också vad man måste läsa för att...

      Mikael: : http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf På länken ovan ser du vilka kurser ingår i naturvetenskapsprogrammet och du bör välja inriktning Naturvetenskap. Valbara kurser är 200 poäng inom programfördjupning... Läs hela svaret
    • Merve

      Byta program innan börjar gymnasiet ?

      Hej! Jag ska börja snart i gymnasiet . Jag är antagna i Handel men jag vill byta program innan när jag börjar gymnasiet . Jag vill gå i samma skola men en annan program . Jag vill gå i Barn och Fritids . Hur man kan göra detta ? Eller får jag byta när börjar gymnasiet ?

      Anna: : Hej Merve! Du bör ta reda på om lediga platser finns på Barn- och Fritidsprogrammet på den skolan där du vill gå. Om lediga platser finns, borde du kunna byta utan problem. Om ingen ledig plats finns på BF på just den... Läs hela svaret
    • Sam

      Vilken linje borde jag välja?

      Hejsan! Jag ska börja gymnasiet nästa termin och funderar på två saker, natur eller samhälle. Jag har D i Samhälle men känner att jag bara är omotiverad och kan mycket bättre egentligen. Sedan har vi natur, jag har B i biologi och C i de andra NO ämnena + matte. Borde jag välja Natur eller samhälle?

      Anna: : Hej Sam, du kan "gå på" betyg i välja NA då du har högre betyg i biologi, NO och matte. Du kan också göra test på http://www.gymnasieguiden.se/testet och så glöm inte bli medlem på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasieval... Läs hela svaret
    • Elin

      Vilken utbildning behöver man gå för att bli inredare/designer?

      Jag läste i gymnasieguiden om Isabelle McAllister och hennes jobb och tycker att hon verkar ha ett kul jobb som passar mig bra och jag undrar vad det behövs för utbildning för att få det arbetet?

      Lena: : ..kul att du hittar inspiration - om det är inredning och design du menar så är det fortfarande Estetprogrammet som kan vara intressant för dig. Vissa skolor har inredning/design som... Läs hela svaret
    • hannin

      vilken gymnasieval för läsa juridik?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet nu i höstterminen. Jag har funderat på att ändra mitt gymnasieval, eftersom jag blev intresserad av juridik istället. Vilket gymnasieval ska jag välja för juridik? Jag har hört att man läser ekonomiprogrammet, men jag är inte så intresserad av ekonomi, finns det...

      Lena: : Hejsan, ja, det stämmer att det är Ekonomiprogrammet som har en inriktning med juridik men om du inte är intresserad av resterande kurser som kanske du ska fundera ett varv till. På Samhällsvetenskapliga programmet -... Läs hela svaret
    • Tony

      Ska börja på Sam men har inte valt inriktningen, vad ska jag göra?

      När jag skulle välja gymnasium så valde jag Sam, men sen så skulle jag välja mellan Beteende, Sam sam, Media och Räddningstjänst. Jag hade svårt för att bestämma mig vilken jag ville gå så min syv sa att jag inte behövde välja det nu, och att jag kunde välja det sen när jag har börjat på...

      Lena: : Hejsan, jag har lite svårt att svara på din fråga eftersom jag inte vet hur ditt val ser ut och under vilka förutsättningar du valde. Många skolor lägger inte ut inriktningsval just för att... Läs hela svaret
    • Hanna

      Jag ska byta gymnasium till Skövde under sommaren, hur gör jag det?

      Jag har precis gått ur 9:an och ska börja på den samhällsvetenskapliga linjen i Karlstad på Sundstagymnasiet nu i augusti. Men jag har bestämt mig för att byta till Skövde och gå på Västhögagymnasiet med samma inriktning istället. Hur ska jag göra? Måste jag vänta till skolan börjar och prata...

      Lena: : Hejsan, om din Syv fortfarande jobbar och kan träffa dig och informera hur du ska göra så är ju det bäst! Om du inte får tag i hen kanske du kan kontakta din Gymnasieantagning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga