majsen
    Hej
    jag läser HR/personalvetare med en inriktning till företagsekonomi på Jönköpings universitet. Jag undrar om jag kan ta en magister eller master i ngt ekonomi relaterat. Ex marketing management/finans osv. Eller måste jag ha läst en kandidat inom ekonomi typ?

    om det nu finns möjlighet att ta en magister inom ngt ekonomi relaterat, tillföljd av min HR utbildning med en inriktning i företagsekonomi. Vad finns det för jobb alternativ som öppnas för mig bortsätt från HR relaterade jobb?

    Och om det nu inte går, vad finns det för alternativ som öppnas för mig tillföljd av min HR utbildning med inriktning till företagsekonomi? vad kan jag jobba med, som är mer åt ekonomi hållet kanske?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Det borde vara möjligt att hitta en magister eller masterprogrammet i något "ekonomirelaterat ämne" som du blir behörig att söka till, även om din grundutbildning är inom HR/personalvetare med inriktning mot företagsekonomi. Många universitet erbjuder magister- eller masterprogram inom olika ekonomiska områden som inte kräver en kandidatexamen i just det specifika ämnet. Utbildingsutbud förändras. Vilka program på avancerad nivå som kommer bli sökbara på vilka lärosäten är mycket av en "färsk-vara"; utbildningutbud fastställs till första dagen i anmälningsperioden, men du kan även tidigare kontakta studievägledare på de institutioner som brukar erbjuda relevanta utbildningar och få svar om vilka planer institutioner har vad gäller utbud av utbildningar. 

    När det gäller jobbmöjligheter efter en magister- eller masterexamen inom ekonomi finns det en mängd olika alternativ som kan vara öppna för dig. Här är några exempel:

    Finansiell analys: Du kan arbeta som finansiell analytiker där du analyserar företags eller organisationers ekonomiska prestanda och gör rekommendationer för investeringar, budgetering och strategisk planering.

    Marknadsföringsstrateg: En magisterexamen inom marknadsföring management kan öppna upp möjligheter inom marknadsföringsstrategi, varumärkesutveckling och kampanjplanering för företag och organisationer.

    Företagskonsult: Med kunskaper inom både HR och företagsekonomi kan du arbeta som företagskonsult och hjälpa företag med strategisk planering, organisatorisk utveckling och förändringsledning.

    Riskhantering: Du kan arbeta inom riskhantering och försäkringsbranschen där du analyserar och hanterar olika typer av risker för företag och organisationer.

    Supply Chain Management: En magisterexamen inom logistik eller supply chain management kan öppna upp möjligheter inom inköp, logistik, lagerhantering och leveranskedjan för företag och organisationer.
    OBS! urvalskriterier till utbildningar på avancerad nivå (bl a magister- och masterprogram) brukar basera sig på det totala antalet godkända högskolepoäng; med 180 hp är man behörig men sedan deltar alla behöriga i konkurrensen om utbildningsplats och de som vinner och kommer in kan ha ganska många fler högskolepoäng "i bagaget" än endast de 180hp som ger behörighet. Om du kan vid sidan av din kandidatexamen läsa några kurser på deltid, så samlar du på dig fler högskolepoäng "den vägen" + att de kurserna kan hjälpa dig senare att "sticka ut" ur mängden av sökande till samma tjänst (detta oavsett om du även kommer ha magister- eller masterexamen också).

    Om du kommer att söka jobb utan någon utbildning på avancerad nivå, t.ex en magister- eller masterexamen inom ekonomi, finns det fortfarande många möjligheter för dig att använda dina kunskaper inom HR och företagsekonomi. Du kan arbeta inom HR-avdelningar inom olika branscher och sektorer, t.ex som rekryterare, personalansvarig eller i en annan roll inom personalutveckling, specialist inom löneutveckling, kompensation och förmåner, eller med organisatoriskt utvecklingsarbete, kika bl a på framtid.se/yrke/organisationsutvecklare. Du kan också utforska roller inom projektledning, ledarskap och förändringshantering där din kunskap om organisationer och människor är mycket värdefull.
    Jag vet inte vilken termin inom din utbildning du läser nu; om du läser nästa termin då är det hög tid att förbereda en plan på vad du ska göra efter examen; mitt förslag är att du gör allt på en gång - sök jobb inkl.sommarjobb (sommarjobb kan bli en ingångsport till fastanställning); sök till olika utbildningar - både på avancerad nivå men också, i andra hand, på grundnivå (detta för att fördjupa eller bredda din kompetens men också för att "samla på sig fler högskolepoäng"); du kan även kika på utbildningar inom yrkeshögskola (det är inte alls ovanligt att man med en universitetsexamen söker läsa mot en yrkeshögskoleexamen); se några exempel på utbud av utbildningar inom yrkeshögskola:
    utbildning/affarshogskolan/lonekonsult-med-digital-kompetens
    utbildning/kyh/loenekonsult
    utbildning/yrkeshogskolan-i-molnlycke/lone-och-ekonomikonsult

    Studie- och yrkesvägledare
    • majsen :

      Har hört att det är svårt att växa inom HR branschen generellt. Samtidigt som det är ett yrke som ”vem som helst” kan jobba med lite grann. Du kan ha en ekonom utbildning och jobba inom HR. Men om du utbildar dig inom HR kan man typ bara jobba inom den branschen…. Såsom jag har fattat det. sen så självklart kan det finnas möjligheter där man har tur och kommer in i andra branscher.
      Är för tillfället jätte förvirrad över vad jag vill göra, vill jobba med hr för det låter intressant och roligt, men det är främst när man får dem lite ”roligare” projekten/utmaningarna, såsom manager eller direktör/chef! Men känns super svårt att komma in i branschen, samt att växa i branschen? Eller?

      Är det svårt att få jobb som projektledare osv eftersom att jag har en hr utbildning och inte den ”vanligaste” utbildningen man brukar ha för just dem exempel du gav?

      Har alltid drömt om att jobba i England, och skulle älska att få den möjligheten, tror du att de är lätt om man har en hr utbildning i Sverige? tror du att det finns möjlighet att dra sig in i branschen där borta när man inte har så mycket erfarenhet. Är HR i behov i England och är det ngt som dem brister inom? Anses hr som ett bra jobb där borta?
       

      Är HR ett jobb med bra lön, kanske låter korkat men tror inte på lönestatistik….. för har hört massa annat om lönen när det kommer till HR!

      Den här texten är super huller om buller. Det finns så mycket jag vill fråga och få svar på, ahh super jobbigt när man inte vet längre. Skulle uppskatta om du kunde svara på mina ”frågor” men även skriva lite extra om saker du tror jag borde veta typ( lite generellt)

      Gud har läst igenom texten! Den är super huller om buller! Förlåt. Så skickar in den som den redan är, för annars kommer jag babbla mer!

    • Milla :

      Ingen orsak, jag förstår att du har många frågor och funderingar kring din framtida karriär. HR är verkligen ett område med många möjligheter och utmaningar, och det är normalt att känna sig förvirrad och osäker när man utforskar olika vägar. Låt mig försöka svara på dina frågor och ge lite allmän vägledning: Jobb inom HR och karriärmöjligheter: Det är sant att det finns många olika vägar in i HR-branschen och att det är möjligt att jobba inom HR även om man har en annan utbildningsbakgrund. Samtidigt kan en utbildning inom HR ge dig en starkare grund och förståelse för ämnet, vilket kan vara fördelaktigt när du söker jobb och strävar efter att avancera inom branschen. Att växa inom HR kan vara möjligt, men det kan kräva tålamod, engagemang och möjligen även vidareutbildning eller specialisering.
      Jobb som projektledare: Att ha en HR-utbildning kan vara en tillgång även för jobb som projektledare, särskilt om projekten är relaterade till personalhantering, utveckling eller förändringsledning. Det är viktigt att betona de färdigheter och erfarenheter du har som är relevanta för projektledning när du söker sådana jobb. Jobb i England och internationella möjligheter: Det finns definitivt möjligheter att jobba inom HR i England och andra länder, även om det kan vara konkurrenskraftigt. Att ha en HR-utbildning och erfarenhet från Sverige kan vara en tillgång när du söker jobb utomlands, särskilt om du kan visa på dina färdigheter och anpassningsförmåga. Att ha kunskaper i engelska är också avgörande för att lyckas på den internationella arbetsmarknaden.
      Lön inom HR: Lönen inom HR kan variera beroende på faktorer som erfarenhet, utbildning, bransch och geografisk plats. Generellt sett kan lönen för HR-positioner vara konkurrenskraftig, men det är viktigt att göra research och jämföra lönestatistik för att få en realistisk bild av vad som är vanligt förekommande.
      När det gäller din karriär är det viktigt att tänka på vad som verkligen motiverar dig och vad du tror att du skulle trivas med på lång sikt. Att utforska olika alternativ, prata med yrkesverksamma inom branschen och göra studiebesök, praktik eller volontärarbete kan vara bra sätt att få mer klarhet och riktning. Kom ihåg att det är helt OK att vara lite förvirrad och osäker - det är en del av att utforska din karriär och hitta rätt väg för dig. Stort :) Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'ansökan' (60 st.)

    • Velemon

      Kan jag söka om och gå om ett program?

      Hej, Jag har av olika skäl inte kunnat fullfölja första året på mitt universitetsprogram och måste gå om en del kurser. På mitt program finns inte heller omtentor och jag kan inte komplettera efter ett visst datum så kan inte göra klart...

      Milla : : Hej,du får gärna fråga de som jobbar på Antagning.se men enligt den information jag har tillgång till + min tidigare erfarenhet samt svar från de sakkunniga, de som jobbar på... Läs hela svaret
    • Jordan

      Ansökan till Uni när man ej läst klart kurs som krävs för behörighet?

      Hej Jag är i slutskedet av mitt naturvetenskapliga basår och funderar över ansökningsprocessen för högre utbildningsprogram. Jag har ett starkt intresse för ett specifikt ingenjörsprogram som kräver förkunskaper i Kemi 1, Matematik 3 och...

      Milla : : Hej,det är ganska vanligt att sökande till utbildningar måste göra ansökan innan de är färdiga med de kurser som ger behörighet;... Läs hela svaret
    • cheyen

      * på antagning?

      Hej! Utbildningen jag vill söka har visat sig vara öppen för alla i mån av plats, dvs alla kommer in då det inte har varit så mycket konkurans dem senaste åren. Min fråga är, kommer jag in även fast jag söker in via...

      Milla : : Hej!handlar din fråga om en högskole-universitetsutbildning i Sverige eller om någon annan utbildningsform? Uppge gärna vilken utbildning eller i alla fall inom vilken skolform utbildningen ligger som du fil komma in... Läs hela svaret
    • SaraTson

      Ansöka till 12 program per termin eller per år?

      Jag har tänkt att söka in till lite olika program till nästa vårtermin. Jag har inte sökt till några program tidigare i år. Jag har läst att man får söka till 12 åt gången. Men innebär det 12 till varje ny termin eller...

      Milla : : Hejsan, jag tror din fråga gäller anmälan/ansökan till svenska högskole-universitetsutbildningar och i så fall är de som ger bäst svar kring detaljer om hur... Läs hela svaret
    • Jonathan0900

      Vilken betydelse har prioritetsordningen när man söker yhutbildningar?

      Hej, Jag har sökt lite YH-utbildningar och skulle vilja ha klarhet i vilken betydelse prioritetsordningen har. Om ett program ligger längre ned i listan, är det då större risk att jag får en reservplats på den utbildningen jämfört med om jag...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har så söker man inom yrkeshögskola direkt till den utbildningsanordnare (Yrkeshögskola) där utbildningen kommer att ges... Läs hela svaret
    • Viktor

      Vilken urvalsgrupp tillhör jag?

      Jag gick aldrig i gymnasiet men läser upp hela gymnasiet via komvux och läser det samhällsvetenskapliga programmet. Jag har börjat kolla på universitet och hur ansökandet fungerar. Min fråga är: Vilken urvalsgrupp tillhör jag då jag har läst alla gymnasiala kurser på komvux? Jag ser...

      Milla : : Hej! Om du inom ditt komvuxexamen kommer ha alla kurser som krävs för behörighet då kommer du vid ansökan till universitet prövas i direktgruppen, BI.
    • karrlsson

      när är sista kompletterings dag för ansökan till universitet?

      Jag har sökt till universitet till hösten och går just nu på komvux för att få upp mina betyg. Mina kurser är klara 6e Juni och då kommer jag även ha mina betyg. På hemsidan komvux har står det att sista kompletterings dagen är...

      Milla : : Hejsan,var god se information på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum/#h-stterminen-2023 - enligt informationen på Antagning.se är sista kompletteringsdag... Läs hela svaret
    • ah-95

      Ansöka utan slutbetyg?

      Hej! Sista ansökningsdagen är i april men jag får inte mitt slutbetyg/bedömning från folkhögskolan förrän i maj – betyder det att jag inte kan ansöka till hösten? Kan man komplettera sin ansökan i efterhand? Mvh

      Mikael: : Hej! Man kan komplettera ansökan t o m sista dag för komplettering som brukar ligga mitt i juni.
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • GG

      Nästa komvux kurs?

      Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

      Liselotte: : Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
    • Melis

      Ansöka till komvux och universitet samtidigt?

      Hej! Jag har sökt till universitetet för höstterminen men är orolig att jag inte blir antagen. Finns det möjlighet att söka till komvux samtidigt som jag har gjort en ansökan till universitetet? Hur gör man ifall man blivit antagen till en av dessa, och behöver meddela det andra att man inte...

      Mikael: : Hej! Det går jättebra att söka till universitetet och till komvux samtidigt. Det är inte heller något problem att tacka Nej till erbjuden studieplats. Det är många antagna... Läs hela svaret
    • Elias

      Hur stor roll spelar HP resultat?

      Hej Jag tog studenten 2020 men har inte pluggat sen dess, jag skall strax skriva HP, o jag har funderat över något i ett tag nu. Det är nämligen så att jag sökt ett par program i våras och vart accepterad, men jag tackade nej till dem i hopp om att kunna...

      Peter: : Hej Elias,HP-resultat placerar dig i HP-urvalet, ett separat urval. Det finns med det inga nackdelar i att ha gjort högskoleprovet, även om man får lågt resultat. Det är som flera olika dörrar:... Läs hela svaret
    • Nicole

      Sen anmälan till Universitetet?

      Hej! Impulsiv som jag är så panik-ändrade jag min ansökan till universitetet i sista sekund och ångrar mig nu i efterhand. Jag vill söka Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 på Uppsala universitet som första alternativ men tog bort denna i min ändring, så min fråga är nu om Uppsala...

      Julia: : Hej Nicole,jag förstår att det är viktigt för dig att få svar, men mycket av det du frågar om uppstår "genom slumpen": om det slumpar sig så att färre behöriga... Läs hela svaret
    • Anoni

      Räknas alla lästa kurser med i meritvärdet?

      Hej! Jag läser ett 4e år på gymnasiet och kommer att ha läst över 2500 kurspoäng vid årets slut. Inkluderas alla kurser i meritvärdet? Eller finns det någon viss mängd poäng man räknar ihop av sina bästa betyg? Det fjärde året läser jag till en gymnasieexamen men har även utökat min...

      Julia: : Hej!Det är tyvärr rätt komplicerat men jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt.Examensbevis från gymnasieskolan inkluderar oftast inga U-kurser (utökade... Läs hela svaret
    • Enok

      Angående högskola/universitets ansökan?

      På Antagning.se under viktiga datum för ansökningar står det sommarkurser2021 och hösttermin 2021. Innebär detta att du tex kan söka ett Civilingenjörs program vid båda ansöknings datum eller är sommarkurser 2021 exklusivt för enstaka kurser? Eller varierar den mellan universitet/högskolor när...

      Anna: : Hej Enok,sista anmälningsdagen till Sommarkurser var den 15 mars 2021, se antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumSå vitt jag vet, så startar inte något program (bl.a inte... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga