1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Zuzanna,
    Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi läser man matematik 3b som en obligatorisk kurs.
    EK, inrikt.Juridik och på alla inriktningar på Samhällsvet.programmet läser man till och med matematik 2b.
    Och på så sätt blir man inte behörig till alla de utbildningar som kräver godkänt betyg i matematik 3 (det är fastighetsmäklarprogrammen och ekonomiprogrammen på högskolenivå).
    Det är dock inte förbjudet att läsa matematik 3 även på andra program än där den kursen ingår som obligatorisk kurs; men icke-obligatoriska kurser läser man "i mån av möjlighet" - alltså, om lärarkapacitet räcker och samtidigt tillräckligt antal elever valde att läsa den kursen.
    Om man inte blir behörig på gymnasiet, kan man komplettera efter gymnasiet.

    Du får gärna jämföra Programplaner på EK och på SA. Programplan för EK finner du här.
    Programplan för SA finner du här.

    Till vilken eftergymnasial utbildning vill du bli behörig till?


    Vänligen
    Mikael

    • : Jag funderar på att fortsätta plugga juridik på högskolan och därför undrar jag om jag kan lägga till privatjuridik om jag hade gått samhälle nu i gymnasiet, och om det går vilka fler ämnen skulle jag behöva lägga till för att bli behörig att plugga/komma in på en juridik högskola?
    • Milla :

      Behörighet till juristprogrammet på högskolan är: grundläggande + godkända betyg i samhällskunskap 1b och historia 1b. Grundläggande behörighet får du om du får examensbevis med godkända betyg i svenska 3,2 och eng6. Du behöver inte läsa juridiska kurser på gymnasiet för att bli behörig till juristprogrammet på högskolenivå.

    • : tack så mycket! Precis det jag ville veta!
    • Mikael : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga