Ruvini

    Hej! 


    Jag undrar om jag gör högskoleprovet(HP) i slutet av vårterminen av nian ( ÅR 2020, då jag är 14), sedan när jag gör HP och om jag har tillräckligt med poäng (högt poäng) kan jag då söka direkt till högskola/universitet utan att behöva gå till gymnasiet. Jag har potentialen och kunskapen men undrar om detta är möjligt?


     Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ruvini!
    Högskoleprovet (även högsta möjliga resultat som är 2.0) befriar inte från kravet på att bli Behörig. Till högskola/universitet i Sverige får man vara med och konkurrera om utbildningsplats endast om man bedöms som behörig.

    För behörighet måste man alltid ha Grundläggande behörighet (som regel är det Examensbevis från gymnasiet) och även Särskild behörighet, om just "din högskoleutbildning" kräver det. 

    Det är dock ine fel att göra högskoleprovet så många ggr man hinner och orkar.
    Resultatet av HP är giltigt i fem år. Men det är även Behörighet (gymnasiekompetens/examensbevis från gymnasiet) som krävs för att kunna använda HP-resultat - för att annars får du svar OBEHÖRIG från Antagning.se på din ansökan till en högskoleutbildning och obehöriga deltar, tyvärr, inte i konkurrensen. De "sorteras ut" efter sista kompletteringsdagen, och har ingen möjlighet att få utbildningsplats.

    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'pedagogiskt arbete' (2 st.)

    • Linnea3254

      Förskollärare- vidareutbildning?

      Hej! Jag är snart färdig förskollärare. Under min utbildning har jag insett att jag brinner för utvecklingsarbete inom verksamheten. Jag tycker det akademiska är väldigt givande och roligt. Jag undrar därmed vilka möjligheter jag har i framtiden att läsa vidare. Det kan exempelvis vara...

      Milla : : Hej!Med utbildning till förskollärare i grunden (förskollärarexamen och förskollärarlegitimation) kan du bl.a sikta på att bli Förskolechef,... Läs hela svaret
    • nilla

      kan jag vidareutbilda mig till speciallärare?

      Hej, jag har blivit antagen till följande utbildning: Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, ingång musik. Om jag utbildar mig till detta och jobbar som musiklärare på en grundskola i 3 år, kan jag efter det vidareutbilda mig till speciallärare?

      Anna: : Hej Nilla! Speciallärare är inte ett yrke utan flera - man kan bli Speciallärare i matematik, eller i språk och skriv/läsutveckling eller inrikta sig på Utvecklingsstörning: se exempel på de olika lärarprogram nedan

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga