Hanna
    Hej! jag undra om vilken linje ska man gå för att senare kunna plugga vidare till arkitekt? Jag har funderat på estetisk med inriktning ES design bild och formgivning med programfördjupning i arkitektur (rum). Men jag är inte riktigt säkert vad tycker du?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna,
    Arkitekt och Inredningsarkitekt är olika utbildningar med olika förkunskapskrav.

    Inredningsarkitekt
    Krav på särskilda förkunskaper till en Yrkeshögskoleutbildning "Visuell design - Arkitektur&inredning" är:

    Gymnasieexamen från Estetiska programmet med inriktning Estetik och media eller

    Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning Medier, information och kommunikation eller

    motsvarande kunskaper.

    Behörighet till en högskoleutbildning, se på länken http://www.konstfack.se/Utbildning/Kandidatprogram/Inredningsarkitektur--Mobeldesign-180-hp/ är Grundläggande behörighet (som du får från alla högskoleförberedande program om du uppfyller krav för Gymnasieexamen).

    Arkitekt
    http://www.kth.se/utbildning/arkitekt/arkitektutbildning
    Särskild behörighet:
    Matematik 3b alternativt Matematik 3c, Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1+1a2, Naturkunskap 2. Naturkunskap 2 kan ersättas med kurserna Kemi 1 samt Fysik 1a.

    Om du vill utbilda dig till INREDNINGSARKITEKT /och inte Arkitekt/ då går det bra att gå Estetiska programmet för att få behörighet till en eftergymnasial utbildning.

    Jag vet inte var i landet du bor och kan därför inte ge dig tips på skolorna som finns nära dig, men jag hittade en Riksrekryterande skola med Estetiska programmet, inriktning Estetik och Media, se info- på länken http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium.

    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/apelrydskolan har Riksrekrytering & spetsutbildning i Bild&formgivning på Estetiska programmet.
    Andra skolor som har Riksrekrytering /dvs att elever från hela landet kan söka/ på Estetiska programmet (Bild&formgivning) har sina presentationer på länkarna:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/eksjo-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kristofferskolan
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/waldorfgymnasiet-umea.

    Hoppas du fick svar på din fråga! Önskar dig lycka till!
    Mikael SYV
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej, jag tänkte komplettera min kollegas svar till dig:
    du måste, helt riktigt, bestämma dig om du vill bli behörig till utbildning Arkitekt eller Inredningsarkitekt och om du vill bli behörig under dina tre år på gymnasiet, så är det noga med programval.
    Det går, som tur är, att komplettera på komvux efter gymnasiet också.

    På länken http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Inredning&program=&variant=&view=list&county= ser du presentation av de skolor som har profil "inredning" i sitt utbud
    och
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=arkitektur&program=&variant=&view=list&county= kan du se urval av de skolor som har profil "arkitektur" i sitt utbud.
    Fristående skolor har Riksintag /vilket innebär att du konkurrerar på samma villkor som elever från hemkommunen/. Kommunala skolor (med undantag av dem som har Riksrekryterande utbildningar) tar in i mån av plats, dvs om de får platser "över".

    Återkom om du har fler frågor.
    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga