Gymnasieelev
    Jag har gått två av tre år på naturvetenskapsprogrammet, och vantrivs verkligen på den skolan jag går på. Jag har försökt att byta, men de få skolorna där jag känner andra människor och som jag skulle kunna tänka mig att byta till har inga platser, och köerna är så långa att det inte kommer att finnas några innan jag tar studenten. Helst av allt skulle jag vilja gå tredje året på distans och lägga upp undervisningen på egen hand, både på grund av att jag börjar bli ganska utmattad och inte orkar gå i skolan så mycket, men även för att jag då förhoppningsvis kan få lite ork till att vara på jobbet där jag trivs. Jag har gjort detta tidigare då jag har tentat av några kurser, och det fungerar bra. Jag har frågat min rektor, men fick till svar att skolan inte får lov att låta mig ha undervisningen på distans.

    Jag undrar därför om det finns något sätt att byta till exempelvis komvux eller folkhögskola och gå sista året på distans? Hur fungerar det i sådana fall? Det jag mest har farhågor över är gymnasiearbetet. Jag hade tänkt att göra det på mitt jobb.

    Kan även tillägga att jag är född 2002 och fyller 20 år i november, eftersom jag var sjuk ett tag och behövde ta en paus från skolan mellan högstadiet och gymnasiet.
    • Mikael :

       Eftersom du fyller 20 år i november i år, så kan du inte längre påbörja en ny utbildning på en gymnasieskola. Du bör söka till komvux.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,
    från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år "hör" man "till" komvux i stället för gymnasiet. Du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Komvux brukar kunna erbjuda ganska många kurser på distans, men det är rätt olika i olika kommuner vilka kurser som erbjuds och vilka av de som finns att söka på distans.
    Du har annars rätt att läsa den utbildning där du är antagen, alltså på din egen gymnasieskola (här träder "rätten att fullfölja utbildning" fram). Att andra gymnasieskolor har eller inte har platser kommer inte spela någon roll, för du kan inte byta inom gymnasieskola p  ga din ålder.

    FOLKHÖGSKOLA
    Vad gäller folkhögskolorna så är det Allmänna kurser som du söker till. Ansökningsperioder till folkhögskolorna brukar ligga under våren och nu kan man endast komma in om det finns ledig plats. Du kan på en folkhögskola uppnå omdöme om grundläggande behörighet på ett år eller på längre tid. Egentligen är utbildning på allmänna kurser 3 år (6 terminer) men på grund av att du har betygen från 2 år på gymnasiet kommer din utbildning, med stor sannolikhet, bli kortare (ett läsår som kortast). 

    FÖRDELAR FÖR GYMNASIEELEVER
    Det finns fördelar för gymnasieelever jämfört med komvux och folkhögskolorna. T.ex har gymnasieeleverna rätt att läsa på heltid, har också rätt till busskort, gratis lunch och gratis kurslitteratur. De fördelarna finns inte på komvux eller på folkhögskolorna. Du får själv bekosta resorna till skolan, du får köpa egen mat och du kan behöva köpa kurslitteratur av "egna pengar". Folkhögskolorna brukar också ta ut en avgift på mellan 400 och 800 kr. per termin... för "kopieringskostnader" och liknande. På allmänna kurser på folkhögskolorna brukar man få läsa på heltid. Att du på endast ett läsår uppnår omdöme om grundläggande behörighet kan, dock, på förhand, inte garanteras. Det kan ta längre tid, t.ex 3 eller 4 terminer.
    På komvux kanske du inte får läsa på heltid, utan på deltid och med det kan det ta längre tid att uppnå kraven för examensbevis. Du söker till varje kurs på komvux separat och får antagningsbesked för varje kurs - separat (du kanske kommer in på några kurser, men inte på de andra); startdatum för komvux-kurserna kan också vara olika - du kanske läser på heltid en del av terminen, och deltid - en annan del av terminen. Komvux garanterar inte heltidsstudieplatserna på gymnasienivå. 
    Du kommer också "förlora" ditt betyg i idrott och hälsa 1. Betyget finns kvar men det får ej ingå i examensbevis från komvux. Så, om du har högt betyg i kursen idrott och hälsa 1 så är det synd att det betyget ej kommer räknas in i ditt jämförelsetal/meritvärde.
    På komvux kommer du göra Komvuxarbete och inte gymnasiearbete.
    På folkhögskolorna finns inte "gymnasie-" eller "komvuxarbete" som en separat kurs - du får fråga de som jobbar på folkhögskolorna om detaljer hur upplägget för dig blir; om du blir antagen till Allmänna kurser på någon folkhögskola, kommer de utbildningsansvariga göra en "översyn" av dina betyg och kommer med förslag på studieupplägget för dig. 

    Mina förslag till dig är att du ser vad komvux i din kommun (där du är folkbokförd) kan erbjuda - när ansökningsperioden var  - det kan hända att du hade behövt göra ansökan t.ex senast 1 maj för att ha en chans att få studieplats från mitten på augusti. När nästa ansökningsperiod blir i din kommun vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Du förlorar inget på att lägga in en ansökan till komvux - om ansökan är öppen. 
    Du kan också se över möjlighet att söka till allmänna kurser på folkhögskolorna. Du är sent ute och det kan inte garanteras att du ska kunna börja läsa när läsåret börjar - om du hoppar av din gymnasieskola. 

    OM DU VILL FÖRSÖKA BLI KLAR MED GYMNASIAL UTBILDNING TILL NÄSTA SOMMAR...
    Jag vill råda dig att först få en ny studieplats - på komvux eller på en folkhögskola och först efter det hoppa av gymnasiet - om du vill försöka bli klar med gymnasiet till nästa sommar. Du kan annars hoppa av gymnasiet och se sen när du kan börja läsa... du kan jobba ett tag och söka studierna senare, om ett tag. 

    SAMMANFATTNING
    Att garanterat ha studieplats på heltid och få läsa alla de kurserna som du behöver får att kunna uppnå kraven för examensbevis kan du (tyvärr) endast på din egen gymnasieskola. 
    Du kan ha tur och få plats på komvuxkurser på heltid till läsårets början (här beror det på hur situationen ser ut på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). 
    Du kan också ha tur med folkhögskolorna och kunna komma in på allmänna kurser och få omdöme om grundläggande behörighet till nästa sommar. Några garantier på att till läsårets början få plats på komvux eller på en folkhögskola kan du inte få. Du får söka och se vad som händer. Vi håller tummarna!

    Frågor och svar taggade med 'mattematik' (10 st.)

    • Marco

      Indeviduella valet, kan matte 2 kursen vara full?

      Hejsan! Jag hade en fråga som jag undra. Någon jag känner ska ha indeviduella valet inför årskurs 2 och har då valt matte 2. Men nu påstår skolan att det är fullt i gruppen för matte 2. Måste inte skolan erbjuda denna kursen till elev? Eleven i frågan vill ha möjlighet att även läsa matte 3 i...

      Mikael: : Hej Marco,valbara kurser - alltså, de kurser som inte är obligatoriska på just det programmet, erbjuds i mån av plats och möjlighet. Det kan vara så att matte 2 ej kan... Läs hela svaret
    • Elin

      vill bli zoolog??

      Hej jag vill bli zoolog. jag har då förstått att man måste gå en 3årig utbildning inom biologi med fördjupande kurser inom zoologi. Jag har några frågor, först, hur funkar dessa fördjupande kurser inom zoologi? Är dom...

      Milla : : I gymnasial kurs naturkunskap 2 ingår Delar av biologi 1, kemi 1 och fysik 1. Endast delar - inte hela kursinnehåll. Det blir lättare för dig att läsa de NOämnena och troligtvis kan du få högre betyg.
    • Josh

      Måste man läsa Matte 1a?

      Har en snabb fråga om man måste läsa Matte 1a om man redan har läst Matte 1b? Vad är skillnaden egentligen?

      Mikael: : Hej Josh,matte 1a är lite lättare - och därför också lättare att få högre betyg. Men, formellt sett, kan man i sitt examensbevis ha betyg i matte 1b eller 1c även på ett... Läs hela svaret
    • Linnea

      Mattematik 1-6 gymnasiet?

      Min dotter vill läsa mesta möjliga mattematik på gymnasiet, gärna i hög takt, men vill inte läsa NV program då dessa ämnen är svåra för henne? Hur ska hon tänka inför gymnasieval?

      Mikael: : Förutom NA naturvetarpomet, alltså, så är det på Teknikprogrammet som man läser mycket matte i hög takt; efter det kommer Ekonomiprogrammet inr.ekonomi, där man läser matte 3b som... Läs hela svaret
    • Liam

      Datavetenskap - Kandidatutbildning för svårt att komma in på?

      Har pratat lite innan gällande mitt gymnasieval och har bestämt mig att gå teknik och efter gymnasiet skulle jag gärna vilja jobba med något programmeringsliknande. Jag har kollat upp lite kring datavetenskap och just nu är jag lite chockad. Det står att man måste kunna Matte 4 eventuellt...

      Liselotte: : Hej Liam, det går (i alla fall just nu) att hitta utbildningar som leder till kandidat i Datavetenskap som ej kräver att man kan godkänt betyg i matte 4, ex.... Läs hela svaret
    • Lucas

      Hur blir jag en behörig mattematik -och filosofilärare?

      Hej! Jag håller just nu på att studera min andra termin filosofi på Lunds universitet och tänkte genom en KPU i framtiden bli mattematik och filosofilärare på gymnasium. Jag har läst lite om några olika KPU på olika universitet och...

      Mikael: : Hej Lucas, för att utbilda sig till mattelärare måste man ha godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 4. Det finns många olika KPU-upplägg. Det är bäst att... Läs hela svaret
    • Erik

      Måste jag ha c i betyg?

      Hej jag har D i mattematik och undrar om jag måste ha C i matte för att kunna klara matten i ekonomi linjen? har hört att det bara är tre kurser och att det är kursen B man går, men behöver hjälp! samt har min lärare sagt att jag troligtvis kommer att höja mig till C!

      Liselotte: : hej Erik, formeII sett, är man behörig och kan komma in på aIIa gymnasieprogram med endast E i matte från våren i åk nio. Det är Kunskaperna snarare än betyg som avgör om man kIarar av... Läs hela svaret
    • Nina

      Meritpoäng angående spanska och mattematik?

      Hejhej! Jag kommer läsa både spanska steg 3,4 och 5. Tjänar man inte på att läsa alla tre eftersom man ändå bara får meritpoäng för två? Jag undrar också om man kan få meritpoäng för mattematik 1b eller 2b ? Är det alltid bara meritpoäng man söker in på eller är det något meritvärde...

      Milla : : Hej igen, Jämförelsetalet räknas ut enligt instruktionen på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Rakna-ut-ditt-meritvarde/ Här... Läs hela svaret
    • Oscar

      Övervägande F i matte 4c, vill söka till Civilingenjör?

      Hej! Jag går just nu tredje (och sista) året på naturvetenskapliga programmet och är alltså ganska nära studenten. Strax innan jullovet skrev vi slutprov i matte 4c och i efterhand fick jag veta att jag fick F på provet. Jag fick då också veta av min mattelärare att omprov skulle skrivas senare...

      Anna: : Hej Oscar! Du kan alltid vända dig till Rektor på ditt program. Läraren kan vara sjukskriven eller det kan vara ngt. fel på hans epostadress - därför kanske det är så att han inte läst ditt mail.... Läs hela svaret
    • Ludde

      Vad händer om man får F i matte 4?

      Tjenare! Ifall man får F i matte 4 under tvåan, kan man då skriva omprov i trean för kursen. Blir det samma sak på papper som om att jag skulle fått E eller blir det sämre än att jag skulle ha skrivit ett E från början. Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Ludde! Om du gör omprov (eller prövning) eller läser om kursen och får det betyget i ditt Examensbevis (eller Studiebevis - som man får i fall man inte uppfyllde krav för gymnasieexamen) så spelar det ingen roll när... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga