Gabriela

    Hej! Jag vill gå ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Jag skulle gärna välja även lägga till matematik 4. Jag har försökt hitta gymnasium som har den kursen som programfördjupning eller som individuellt val men jag har inte hittat. Därför är min fråga: Är det mjöligt att lägga till matematik 4 när man pluggar på ekonomiprogrammet och om det går, på vilka gymnasium går det?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej, Gabriela!

    Ek/juridik är matematik 1b och 2b obligatoriska kurser. Ofta, men inte alltid, kan man läsa matematik 3b och även 4, men det kommer bero på om lärarkapacitet räcker och vad de andra elever önskar att läsa som valbara kurser, hur schemat ser ut mm.
    Alltså, inga kurser som inte är obligatoriska (i detta faller alla högre mattekurser än matte 2) kan man inte på förhand garantera att kunna läsa på EK/juridik. gymn.skolorna kan ha "för avsikt" att erbjuda matte 3b och 4, men det kan sedan ändå inte bli av.
    Matte 4 kommer i så fall kunna läsas under årskurs 3, alltså några år "framåt i tiden" och hur situationen med lärarkapacitet kommer se ut om 2-3 år på en viss gymnasieskola, kan ingen veta, för att lärare kan bli föräldralediga, gå i förtidspension, flytta till andra städer mm. Det är lärarbrist och endast obligatoriska kurser kommer garanterat att erbjudas. Alla de valbara kurser kommer erbjudas "i mån av möjlighet".
    Chansen är, enligt min erfarenhet, större att läsa mer matte om det på samma skola erbjuds TE/inriktning Teknikvetenskap och/eller NA/inriktning Naturvetenskap (detta pga matte 4 är obligatorisk kurs på de utbildningar och den kursen kommer i så fall erbjudas på skolan, så kanske ekonomieleverna kan läsa ihop med teknik- eller natureleverna vad gäller matte4).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga