Natalie
    Hej!

    Jag vill gärna utbilda mig till sjuksköterska. Hade tänkt att gå på natur men fick tyvärr F i fysik så jag satsar nu istället på vård- och omsorgsprogrammet. Min fråga är, kan jag som har F i fysik få bli sjuksköterska? Jag har läst att man kan läsa till sjuksköterska på vård- och omsorgsprogrammet i gymnasiet och får då sedan behörighet till sjuksköterskeprogrammet i högskolan om man väljer till rätta kurser i gymnasiet. Är det sant eller måste man först utbilda sig till undersköterska i gymnasiet och sedan börja läsa på komvux? Hade helst viljat börja läsa direkt på högskolan och inte slösa några extra år på komvux. Är så pass nervös så att det inte går. Tacksam för svar!

    Mvh / Natalie

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Natalie,

    Ja! Det är möjligt att bli behörig att söka till Sjuksköterskeprogrammet direkt efter Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet men den behörigheten får man inte automatiskt. Det gäller att välja de rätta valbara kurserna.

    Blir man behörig att söka till sjuksköterskeprogrammet, blir man samtidigt behörig att söka utbildningar som leder till att man kan jobba som Tandtekniker, Röntgensjuksköterska, Tandhygienist, Arbetsterapeut och Socionom samt PsykoIog (för att det krävs samma behörighet till alla de utbildningar, förutom att psykologprogrammet kräver inte Naturkunskap 2, vilket de andra högskoleprogrammen kräver). Om du dessutom får godkänt betyg i den obligatoriska kursen Idrott och hälsa 1 - blir du även behörig till Fysioterapeutprogrammet, som leder till yrket Fysioterapeut (f d yrket Sjukgymnast).

    Det är brist på sjuksköterskor i Sverige idag och prognosen är att det blir fortsatt brist under ett antal år framöver. Det blir därför med stor sannolikhet lätt att få jobb, om man är legitimerad sjuksköterska.

    Vilken behörighet krävs för att kunna söka till en högskoleutbildning "Sjuksköterska"?
    Särskild behörighet består av godkända betyg i följande gymnasiala kurser:
    Matematik 2 (a, b eller c), Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2). Dessutom måste man till alla högskoleutbildningar ha även Grundläggande behörighet.

    I programplanen för VO ser man längst ner i Tips från SYV!-rutan hur man på VO uppnår Grundläggande behörighet. Det är varje elevs rättighet att få läsa kurser för grundläggande behörighet.

    Inom Programfördjupningen behöver du även välja Matematik 2a. Inom Individuellt val kan du välja Naturkunskap 2**.
    Men man kan utnyttja den s k  "ersättningsmöjlighet":** i stället för Naturkunskap 2 - om man har examen från Vård- & omsorgsprogrammet med kurserna Naturkunskap 1a1 , Hälsopedagogik, Medicin 1 & Etik och människans livsvillkor - som alla läses obligatoriskt på VO, men då måste man bara se till att man har lägst betyget E (godkänt betyg) i alla de kurserna. Om man skulle få F i någon av dem, blir man inte behörig vad det gäller Naturkunskap 2. 

    Sammanfattning
    För att bli behörig att söka till högskoleutbildningar som ger möjlighet att arbeta som Sjuksköterska, Röntgensjuksköterska, Tandhygienist, Arbetsterapeut, Socionom, Psykolog, Arbetsterapeut, Fysioterapeut & Tandtekniker (direkt efter Vård- och omsorgsprogrammet) bör man lägga till följande kurser:


    inom Programfördjupningen
    Svenska/svenska som andra språk 3, Engelska 6 och Matematik 2a
    och
     inom Individuellt val
    kan man välja 
    Naturkunskap 2 (som extra säkerhet, i fall man missar få godkänt betyg i någon av "ersättningskurser", se info ovan) men om man får godkända betyg i de obligatoriska på VO kurser, behöver man inte läsa Naturkunskap 2, utan kan inom Individuellt val fritt välja andra kurser.
    ***
    Om du inte uppnår behörighet under gymnasiet, kan du efter gymnasiet komplettera med betyg genom att läsa på Komvux eller göra prövningar. Hur lång tid det tar att komplettera, beror på studietakt (heltid/deltid) på Komvux + hur många kurser som fattas. Till Komvux/Vuxenutbildningen, söker man i sin "hemkommun", d v s i den kommunen där man är folkbokförd.

    • : Tack så mycket! En fråga till dock, de valbara kurserna måste man väl inte prata men skolan för att få göra? Man kan väl bara välja de när/om man blir antagen till linjen.
    • Milla : Ja, det stämmer. För att kunna välja kurser, måste man bli antagen till programmet.

    Frågor och svar taggade med 'förändring i gymnasieskolan' (2 st.)

    • Tjenare

      Vad innebär GY25?

      Alltså jag förstår inte riktigt vad GY25 innebär. Eller alltså jag förstår ju att dem kommer ändra kursplanen till ämnesplaner som i högstadiet, men jag fattar inte vilket betyg som egentligen gills. Jag hade tänkt ta natur natur och...

      Milla : : Hej,ämnesbetygen (i stället för kursbetygen) är tänkta att införas för de elever som börjar på gymnasiet hösten 2025. Alla detaljer är ännu inte klara i exakt hur det blir med... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Nya programplaner för yrkesprogram?

      Hej, stämmer det att det blir nya programplaner med nya kurser och stora förändringar i gymnasiets yrkesprogram? Sen när gäller de i så fall? Tack så mycket för all info ni kan ge om den saken. :) SYV

      Anna: : Hej!det stämmer att på 8 av gymnasieskolans 12 yrkesprogram kommer programplaner (Programstruktur) att ändras. På 7 av de yrkesprogrammet träder ändringarna i kraft från 1juli 2021,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga