1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Jan,

    att man inte har godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk från grundskolans åk9 är ett "mindre problem" vid antagning till IB-programmet, därför att undervisning på IB-programmet >> är på engelska.

    IB-programmet är ett Internationellt program och lyder inte enligt de "vanliga svenska" regler. Söker man via gymnasieantagningen, är behörighet till IB-programmet följande: 

    Man är behörig till INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA (IB) om man har behörighet till NA (Naturvetenskapsprogrammet) eller SA (Samhällsvetenskapsprogrammet) och har tillräckliga kunskaper i engelska och tillräckliga kunskaper i övrigt för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Saknar man tillräckliga kunskaper i svenska kan man ändå antas till IB-programmet om man i övrigt uppfyller kraven.

    Tester i engelska och matematik är vanligtförekommande vid antagning till IB-programmet. Varje IB-skola får själva bestämma om de gör tester eller inte. 
    Om konkurrens om studieplatser uppstår, vinner den som har högre betyg.

    Det går, alltså, inte på förhand att svara på frågan om man blir antagen till IB-programmet eller till ett annat program på gymnasiet.

    Utifrån det du, Jan, skriver i din fråga verkar det som att din kompis är behörig till IB, men om hen blir antagen eller inte kan inte jag svara på. Det går inte att veta det på förhand.  Din kompis får söka och hoppas hen blir antagen.

    Önskar din kompis lycka till med ansökan till gymnasiet!

    Peter SYV

     

    Om behörighet till olika gymnasieprogram - läs på www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet>>

    För att bli behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) krävs det att man har godkända betyg i geografi, historia, samhällsvetenskap och religion samt i minst fem andra valfria ämnen + i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    För att bli behörig till Naturvetenskapsprogrammet (NA) krävs att man har godkända betyg i biologi, fysik och kemi samt i minst sex andra valfria ämnen + i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    Behörig till IB-programmet är den som är behörig till SA eller NA. I svenska får man Undantag från kravet för godkänt betyg /eftersom undervisning på IB är på engelska/.

    Frågor och svar taggade med 'familjehem' (3 st.)

    • adan11

      Jobba med ungdomar?

      Hej Jag länge velat arbeta med ungdomar som det inte går så bra för, som exe lever kriminellt eller har problem hemma. Jag vill hjälpa dom och finnas där för dom som stöd, vilka utbildningar det finns om man vill jobba med ungdomar?

      Milla : : Hej!Att jobba med ungdomar kan man på olika sätt (ganska många olika sätt). Till exempel, kan man, oavsett vilken utbildning man har, anmäla sig till socialtjänsten för att få möjlighet att... Läs hela svaret
    • Vuxen

      Jag vill bli något inom socionom?

      Hej Jag är grundlärare f-3 och vill läsa en master/vidareutbilda mig, men jag är mer sugen på socionom/något med inriktning att arbeta med barn som har det svårt. Tips? på utbildning? vad jag kan göra? vill helst inte behöva läsa 3...

      Anna: : Hej Sabina!du skriver om att du vill jobba med barn "som har det svårt". Barnen kan ha de svårt på olika sätt. T.ex om barnen har svårt att lära sig läsa, skriva och räkna... Läs hela svaret
    • Ellen

      Jobb familjehem=barnhem??

      Hej! Vad jag har förstått så har barnhem avvecklats i Sverige, men är ett familjehem ett liknande boende? Om inte, HVB hem i landet finns det bara för ensamkommande, missbruk, självskadebeteende eller finns det för föräldralösa barn? Eller är det vanliga att det hamnar i fosterhem direkt? Är...

      Daniel: : Hej Ellen,kika ex. på "yrke" familjehemsförälder >> - det är vanliga familjer som mot viss ersättning tar emot barn som är i behov av att bo i en familj; det finns olika typer av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga