.

    Hej! Jag vill gå Ekonomi på gymnasiet och har sett att medel meritvärdet ligger på 267 i den skolan jag vill gå på. Betyder det att jag behöver ha runt 260 i merit? Eller kan jag komma in med 225 ändå?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, 
    vid ansökan till gymnasiet konkurrerar de behöriga sökande om platserna: antal utbildningsplatser ställs mot sökande med de meriter som sökande har; ingen kan på förhand veta exakt hur höga betyg som kommer ge plats. 
    Det viktigaste är att du blir BEHÖRIG - alltså har godkända betyg i de "rätta ämnena" i ditt slutbetyg från grundskolan
    sedan är det viktigt att försöka få så höga betyg som möjligt in i ditt slutbetyg från grundskolan och vi rekommenderar också att söka många Olika alternativ till gymnasiet. Sök till flera olika gymnasieskolor och/eller flera program på samma skola - eller både och: flera olika program på flera olika gymnasieskolor. 

    Du blir inte högre prioriterad till gymnasial utbildning om du endast söker ett alternativ. Det är en svår situation om du endast kan tänka dig läsa just Ekonomiprogrammet och just på en enda skola. ... Vad gör du i så fall om du inte kommer in? 
    Som sagt, ingen kan lova dig att ett visst antal betygspoäng kommer garanterat ge plats på en viss gymnasieskola. Det kan även hända att just den utbildning du vill gå på ej kommer att starta - det är bl.a lärarbrist och andra omständigheter som kan, tråkigt nog, ligga till grund för att utbildningen inte kan starta. 
    Mina råd blir att du söker flera olika alternativ i din gymnasieansökan + att du försöker få så höga betyg in i ditt Slutbetyg från grundskolan, som möjligt.

    Hälsningar
    Mikael
    P.S: För att bli behörig till gymnasieskolans Ekonomiprogrammet (EK), Humanistiska programmet(HU) eller Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) krävs det godkända betyg i geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap samt i minst 5 andra valfria ämnen + i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    Frågor och svar taggade med 'Jensen' (4 st.)

    • Sara

      naturkriminologi?

      Om man väljer natur kriminologi på Jensen i Uppsala måste man ha Engelska 7 eller är det en av kurserna man själv får välja att lägga till? För jag tror att om man väljer natur natur på Jensen så måste man ha Engelska 7.

      Milla : : Hej Sara,Jensen gymnasium i Uppsala kommer bjuda på livesänt öppet hus den 29 april 2021, information om det finns bl.a på gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-uppsala Jag råder dig att anmäla dig... Läs hela svaret
    • Noah

      Vad betyder A-tid på schemat?

      Hej! fick ett exempelschema från jensen när jag besökte dem på gymnasiemässan. En tjej som gick där berättade då oftast att de hade något som kallas A-tid varje dag (utom onsdag). De har alltså sina lektioner på morgonen en...

      Anna: : Hej Noah,Jensen har många gymnasieskolor - i olika städer och du i din fråga skriver inte vilken stad det gäller; "A-tid" är inget begrepp som jag känner till, det är troligtvis ngt "lokalt"... Läs hela svaret
    • Josephine

      Människor på Jensens gymnasium?

      Hej! Jag går i 9an nu och ska välja gymnasium nu till vår, jag är ganska säker på att jag skall gå ekonomi linjen. Jag undrar vad det finns för människor på Jensens gymnasium, självklart förstår jag att det finns olika men är det en överklass skola eller underklass skola ? Jag undrar också...

      Liselotte: : Hejsan! Vi har nu fått svar från Jensen i Gbg>> som Iyder: "Vi är en bra skola med bra lärare och strukturer där vi jobbar mycket med träning för verkligheten och ordning och... Läs hela svaret
    • mahid

      Reseersättning inför Stockholm?

      Hej jag bor i Uppsala och jag hade tänkt att plugga i Stockholm i Jensen Gymnasium Södra då jag känner mig för det. Min fråga är hur blir det med reseersättning?

      Milla : : Hej Mahid! Det kan spela roll hur långt det är mellan din folkbokföringsadress och den gymnasieskolan där du blir Antagen. Det kan också spela roll om det är en kommunal eller en friskola som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga