Alexandra
    Hej!
    Jag går i årskurs 8 och har arabiska som modersmål. Jag har valt bort mordenaspråk denna terminen. Kommer jag få extra poäng för modersmålet i arabiska? Eller inte, då jag har valt bort mordenaspråk? Hur många ämnen räknas med i mertipoängen?
    Tacksam för svar
    MVH Alexandra

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alexandra, kika in på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/raekna-ut-ditt-meritvaerde
    där finns alla reglerna och du kan även "simulera" - längre ner på sidan, fylla i dina betyg och räkna ut Meritvärde.
    Kort svar på din fråga är att det är fördelaktigt att läsa Moderna språk då de poängen "läggs ovanpå" de andra poäng. Det är bara Moderna språk som ger de där "extra poängen".
    Av alla andra kurser (bortsett från Moderna språk) - räknar man på de 16 bästa betyg.

    Exempel: säg att du får A i Modersmål och B i 15 kurser och C i en kurs. Då räknas 15 B-betyg och 1 A-betyg (men ej C-betyg). Om du skulle även ha betyg i Moderna språk, så skulle man lägga mellan 10 och 20 extra poäng (beroende på exakt vilket betyg i Moderna språk du får) ovanpå de där övriga poängen.

    Testa att räkna på dina betyg och se vad du får för resultat.

    Allmänt gäller det: det är bra att läsa fler kurser och få så höga betyg som möjligt i alla dem. Extra värdefullt är det att läsa just Moderna språk för att det är det enda ämnet som ger extrapoäng vid ansökan till gymnasiet.

    Önskar dig lycka till med dina studier & allt annat!
    Anna SYV *L* :-)

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga