Anna-Karin

    Vår dotter går tredje året på idrottsgymnasium NIU och bor på orten ca 30 mil hemifrån. Hon läser Samhällsvetenskapliga programmet och funderar på att sluta själva idrottsdelen. De har förlängd skolgång 4 år. Vad skulle det innebära och vad behöver vi tänka på?

    • Mikael : Jag tycker att eleven vinner på att försöka hoppa in i år 2 på Samhällsvetenskapsprogrammet på hemorten. Ett annat alternativ är att se om den nuvarande skola kan ge undervisning i andra kurser än idrott/specialidrott och då stannar eleven på sin nuvarande skola och läser i två år till.
    • Anna : Jag har pratat med en sakkunnig på Skolverket. Jag skriver nu ett nytt svar till dig, var god läs nedan.

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Anna-Karin!
    Om jag förstår situationen rätt, så har din dotter två år studier på gymnasiet framför sig (i alla fall som det från början var tänkt): år 3 och 4 - på grund av förlängd studiegång. Om din dotter hoppar av NIU-delen och läser de övriga kurserna "som om hon ej hoppade av NIU", då läser hon på deltid och med det inte har rätt till studiebidraget från CSN. Som vi tolkar reglerna, så har inte eleven i så fall heller rätt till Inackorderingstillägget heller, eftersom det är heltidsstudier på gymnasiet som ger rätt till ekonomisk hjälp under gymnasiestudier. 
    Annars, så har eleven rätt att fortsätta läsa på den utbildningen och den gymnasieskola som hen är antagen till. Gymnasieskola skriver av en elev om hen uteblir från skolan i minst en månad (utan att ha sjukskrivningsintyg). 
    Frågan är i så fall om din dotter vill läsa i 2 år på deltid utan att få studiebidrag eller inackorderingstillägg. Jag vet inte din dotters exakta ålder. Och det är viktigt att veta. Det är nämligen så att från 1 juli det kalenderåret hon fyller 20 år, som hon kommer ha rätt till Studiemedel i stället för Studiebidraget/studiehjälpen och då kan man läsa på halvtid och ha rätt till halva studiemedel.
    *****
    En viktig fråga är: vill din dotter stanna på samma (sin nuvarande) skola eller vill hon försöka byta till en skola på hemorten? 
    Det kanske skulle gå att läsa på heltid på den nuvarande skolan och kunna klara av alla kurser som krävs för examensbevis till den kommande sommaren, men det beror på om det på den skolan finns en klass som inte läser NIU och inte har förlängd studiegång, utan läser samhällsvetenskapsprogrammet på 3 år.
    Vill din dotter byta till en skola på hemorten, så bör ni undersöka den möjligheten närmare. Finns tyvärr inga garantier att ge på förhand. En viktig fråga här blir hur bra stämmer din dotters studieplan med det upplägget som gymnasieskolorna på hemorten erbjuder; en annan fråga är om det finns ledig plats på rätt program och rätt Inriktning (det är för sent att byta inriktning efter år2). 
    Kanske skulle din dotter kunna påbörja läsa år2 på gymnasiet på hemorten och bli klar med gymnasiet till sommaren 2024?
    För att vi ska kunna ge ett bättre svar skulle vi behöva veta under vilket kalenderår din dotter fyller 20 år. Andra "detaljer" som vi också behöver få reda på är vilken inriktning på SA din dotter läser och om hon fick godkända betyg i alla kurser under år1 och 2. Ännu bättre vore att kunna se din dotters Individuella studieplan och få svar på vilken hennes "hemort" är (om hon vill försöka flytta sina studier till hemorten).
    Jag råder dig ta kontakt med Studie- och yrkesvägledare på den skolan där din dotter är inskriven nu. Hen borde ha fått liknande frågor förut och kan säkert ge bra svar, tips och förslag. Ni har också rätt att vända er till utbildningsförvaltningen i den kommunen där din dotter är folkbokförd. Och du kan också ringa till Skolverkets upplysningstjänst - tel.nummer 08-52733200. 

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Med anledning av din fråga har jag tagit kontakt med en sakkunnig på skolverket. Svaret jag fick är att det inte finns reglerat i detalj vilka rättigheter eleven har just i den situationen som du beskriver i din fråga. Det är eleven inte har rätt till är att kräva individuell undervisning (alltså om det upplägget som hela klassen har ej passar eleven, då kanske eleven inte kan läsa på den skolan, för att hen skulle i så fall behöva ett annat upplägg och individuell undervisning).
    Det som den sakkunnige bekräftade för mig var att eleven har rätt att fullfölja den utbildningen som hen har påbörjat läsa på gymnasiet (såvida eleven inte skolkar för mycket). Vidare sa den sakkunnige att det inte är säkert att beslutet om förlängd studiegång (alltså att eleven läser Samhällsvetenskapsprogrammet på fyra år i stället för tre) får gälla, om grunden för beslutet var att eleven läste NIU, och nu ska inte längre göra det.
    Själv tänker jag så här:  jag tror inte din dotter har läst alla de kurserna som elever, normalt sett, läser under år1 och 2 på SA; det borde fattas kurser/betyg för henne ( i alla fall från år2) och hon kan med det inte antas till år3 på Samhällsvetenskapsprogrammet, för att hon kommer inte hinna uppfylla kraven för examensbevis till den kommande sommaren. Därför tycker jag att de förslag som finns i Mikael kommentarer är mycket bra, så antingen satsa på att försöka (i så fall snarast) komma in i år2 på SA på hemorten. Även Ekonomiprogrammet är inte omöjligt att tänka på i den här situationen. Vad eleverna på SA och EK läser under årskurs 1 är ganska likt, ibland t o m identiskt. Så, om ingen ledig plats skulle finnas i SA, då kanske din dotter kan hoppa in i år2 på EK.

    Det andra alternativet som SYV Mikael förslår i en kommentar till din fråga är också (kanske) en möjlig lösning. Men här är din dotter beroende av svar på frågan om skolan kan erbjuda läsa andra kurser som "ersätter" idrottskurserna för att hon ska kunna läsa på heltid och inte förlora rätten till studiehjälpen och inackorderingstillägget/bidraget. Men här bör man undersöka frågan med dem som betalar ut inackorderings-"peng" vilket kan vara hemkommunen (om din dotter läser på en kommunal gymnasieskola) eller CSN (om din dotter läser på en fristående gymnasieskola). Jag kan inte lova att din dotter - om hon hoppar av NIU - även fortsättningsvis har rätt till inackorderings-"peng" (tillägg eller bidrag). Har ni som familj råd att ha henne boende på skolorten i två läsår om ni inte får de pengarna från kommunen eller från CSN? 
    SYV på din dotters nuvarande skola borde kunna hjälpa er med att få fram vad som gäller. Det är mycket möjligt att hen har varit med om en liknande situation t.ex förra året och har tagit fram all information om vad som gäller... Men även rektorns bedömning och hur hels skolans schemat ser ut kan spela stor roll, och det är inte någonting som är konstant, utan kan förändras ganska mycket från ett läsår till nästa.
    Jag hoppas att våra svar och kommentarer blir till hjälp för er: dig och din dotter! Du får gärna höra av sig och berätta hur det går. 
     

    Frågor och svar taggade med 'bidrag' (17 st.)

    • Eme

      Hur kan jag flytta hemifrån under 18 års ålder?

      Jag vill flytta hemifrån för att gå på ett program ca 5 timmar från mitt hem, bl.a för att komma ifrån mina föräldrar då det är jobbigt hemma. Jag vet att man kan flytta hemifrån utan vårdnadshavares godkännande om...

      Milla : : Hej,tråkigt att läsa om att du inte trivs hemma. Mina råd till dig blir att du går pratar med kuratorn på din skola och kanske också själv vänder dig till kommunens... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Hur ska jag någonsin kunna plugga?

      Hej, Jag är en tjej på 30 år som är väldigt sugen på att studera. Jag sökte nyligen till en yrkesutbildning och blev antagen. Utbildningen är tandsköterska på 1,5 år och utbildningsanordnaren är Folktandvården Västra Götalandsregionen. Jag är väldigt sugen på att gå denna urbildning....

      Milla : : Hej Linnéa!Det är en mycket tråkig situation du beskriver i din fråga. Jag förstår att det fanns orsaker/anledningar till varför du inte uppnådde godkända studieresultat.... Läs hela svaret
    • Emma

      Reseersättning?

      Hej! Jag studerar just nu heltid på komvux, men min bostad är 5 mil ifrån skolan utan tillgänglig kollektivtrafik. Kan man få reseersättning av något slag? Och isåfall, hur går man tillväga?

      Julia: : Hej Emma!tyvärr känner vi på FRåGA SYV ingen sådan ersättning som du frågar om. Testa fråga på komvux, där du läser; hos CSN och hos "din kommun", alltså kommunen där... Läs hela svaret
    • Elisabeth

      Vad kan jag få för studiehjälp på folkhögskolan?

      Hej! Jag tänkte läsa en spanskakurs på folkhögskolan med studiestödnivå A2 till våren (Spanska fortsättning Málaga, Braheskolan). Kursen kommer hållas till i Málaga, Spanien och jag kommer vara under 20 år till våren. Vad kan jag söka för bidrag och lån?

      Liselotte: : Hej!för att det ska bli rätt, ber jag dig att ställa din fråga till personal som jobbar på CSN. Du kan börja med att läsa info... Läs hela svaret
    • Christoffer

      Bidrag för att flytta ut som 19 åring?

      Jag är 19 år, jag gick på en 4 års gymnasie "kurs" som jag hoppade av början av det fjärde året. Jag ska börja studera distans, och samtidigt skulle jag vela flytta ut, finns det något lån / bidrag jag kan få för att...

      Liselotte: : Hej Christoffer, många folkhögskolor erbjuder möjlighet att bo på Internat/studerandeboende. Fråga om den folkhögskola som du ska läsa på kan erbjuda dig bo "på... Läs hela svaret
    • T

      Kan man söka bidrag till matteläger?

      Jag har fått information om två läger i Lund. V.5 och v.6. Det är ett matteläger och ett programmeringsläger som främst riktar sig till finalisterna i matematik och programmerings olympiaden 2020. Men jag har också fått chansen vara med. Men det hela kostar 3000kr och jag måste boka tåg fram och...

      Milla : : Fråga om anmälan är bindande- om inte, så kan du anmäla dig men sedan avanmälan om du ej fixar finansieringen. Fråga också där du anmäler dig - om de känner till... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan jag få CSN när jag studerar på komvux och är under 20 ?

      Hej! Jag studerar just nu på komvux 75% i studietakt och är 19 år gammal. Jag ansökte om CSN men blek nekad, och undrar då om jag inte har rätt till studiemedel för den perioden jag studerar? På deras hemsida står det att man ska få bidrag via studiehjälpen, precis som på gymnasiet men dock...

      Milla : : Hej Sara, det är i detta fallet meningslöst att överklaga, såvida du inte har ett Intyg om att du pga funktionsvariation klarar endast av att läsa på deltid (som... Läs hela svaret
    • Molly

      Vilka bidrag har jag rätt till?

      Jag har ställt en tidigare fråga om det går att byta gymnasium sista året till en annan stad. Jag har haft mycket kontakt med min syv om detta på min skola och det kan finnas möjlighet för mig att kunna byta. I så fall så måste jag...

      Milla : : Hej Molly; du kan kolla med Försäkringskassan - bostadsbidrag för ungdomar: om man är under 29 år och har större utgifter för hyra, än man har råd till att betala - kan man i... Läs hela svaret
    • Sheila

      Måste man betala en viss summa för studiebidraget också?

      Hej! Det är så att jag ansökt om enbart bidragsdelen till höstterminen som börjar nu då jag inte vet ifall jag kommer vilja fortsätta utbildningen efter en termin och därför har jag enbart ansökt om bidrags delen och ej lånet och jag kommer alltså få bidraget enbart. Det ligger ju på runt...

      Milla : : Hej Sheila,bidragsdel av studiemedel betalar man tillbaka endast om man har tagit emot pengarna från CSN efter det datumet att man har hoppat av utbildningen.vänligenMilla syv
    • Miriam

      CSN bidrag studietakt?

      Hej, jag ska läsa vissa kurser på komvux, men vet inte om jag kommer få bidrag. Jag ska läsa MATMAT02a 100p- NAKNAK01ab 50p samt GEOGEO01 100p totalt blir det 250p. Alla kurser är på distans och pågår mellan 11 feb till 30 juni. Måste jag lägga till fler kurser, blandade med 100 och 50 p tills...

      Julia: : Hej Miriam, om jag räknar rätt så är det 20 veckor mellan 11 febr och 30 juni. Heltid under 20 veckor blir, om man läser gymnasiala kurser 400 poäng. Halvtid - 200 poäng. Om du på 20 veckor... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Finns det något bidrag jag kan få?

      Jag har tänkt väldigt länge på att hoppa av gymnasiet (går i 1) men om man skulle göra det finns det något bidrag såsom studiebidrag eller barnbidrag?

      Anna: : Hej Jennifer,Fråga SYV avråder från att hoppa av gymnasiet. Vi har samlat tips i https://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp om vilka alternativ som finns, som är bättre än att bara hoppa av... Läs hela svaret
    • Loke

      Lån för att studera utomlands?

      Hej Jag har planer på att studera på SAE institute i Berlin till höstterminen 2018 och undrar hur det fungerar med lån. Utbildningen som jag vill söka är 18 månader lång och kostar totalt 15 000 euro (150 000 kr). Som jag har förstått det så kan man få CSN för utlandsstudier på cirka 12...

      Liselotte: : Hej Loke, vad CSN kan hjälpa dig med under dina studier utomlands kan du läsa på www.csn.se/bidrag-och-lan/for-din-situation/studera-utomlands.html och du kan också kontakta CSN och ställa... Läs hela svaret
    • Miriam

      Praktik, APL,LIA utanför skolan?

      Det är en svår fråga jag kommer med nu och ska försöka förklara så gott jag kan. Alltså jag läser nu hotell-och turism programmet och vet att det inte är det jag vill jobba med i framtiden. Så jag börjar fundera på om jag kan utanför skolan (på lov eftersom det är då vi har flest dagar ledigt)...

      Anna: : Hej Miriam, du går lov att jobba extra, vid sidan av studier - på kvällstid, heger och lov. Att du ska praktisera under din lovvecka när du läser på gymnasiet- tror jag blir svårt...... Läs hela svaret
    • sara

      Om bidrag och lån frånCSN?

      jag läser 2 kurser i hermodsskolan på distans. de är företagsekoomi 50% och iköp1 50% när jag asökar till CSn för att få bidrag , beslut är jag kan inte få bidrag eftersom det måste läsa minst 50 % och totalt boäng mäste bli 200 men jag läser mist 50% och totalt boäng för 2 kurser är 200 ....

      Mikael: : Hej Sara, om jag förstår det rätt så har du två olika frågor. Första fråga gäller dina nuvarande studier i Sverige på komvux. Den andra fråga gäller dina blivande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga